jeugd 15+

Edeet Ravel

http://www.edeet.com

 

altMeegesleurd en opgesloten
Edeet Ravel


‘Op de laptop die jullie mij gegeven hebben, zal ik een ander verslag schrijven, het verslag dat jullie wel te zien krijgen. Het zal feitelijk, bondig en correct zijn. Maar niet volledig.’

De zeventienjarige Chloë schrijft een verslag over wat haar overkomen is die zomer in Griekenland.
Zij is daar met een vriendin om vrijwilligerswerk te doen in een zomerkamp net buiten Athene. Als het werk er op zit, hebben ze nog een paar dagen vrij. Hun eerste uitstapje is geen succes, en Angie blijft daarna liever op haar kamer. Maar Chloë wil er op uit. Dan maar alleen. Dat zal haar vaak spijten, want op dat reisje wordt ze in een auto gesleurd, en meegenomen. Ze heeft geen idee waar ze is als ze weer bij komt, maar in ieder geval is het niet pluis!
De enorme loods waar ze zich in bevindt, heeft  een badkamer, er ligt een matras, en naast de meest noodzakelijke benodigdheden blijkt de koelkast met verrassende etenswaren.  Maar ze is wel alleen, natuurlijk zonder mobieltje, en ook haar horloge is afgenomen.
Waar is ze, en vooral: waarom is ze daar?


Na een paar dagen komt er een man, die nooit zijn naam zal noemen, en die ze ‘de gijzelnemer’ noemt. Hij is niet zo veel ouder dan zij, en omdat hij de enige is – op een kort maar vreselijk incident na – die ze de dagen erna zal zien en spreken, went ze aan hem.
Is het echt of is zij ten prooi gevallen aan het ‘stockholmsyndroom’? De man zegt dat het laatste het geval is, zij is niet echt verliefd, zegt hij, maar hecht zich aan de enige die ze kent, als een soort ontkenning van haar penibele situatie. Maar waarom is hij dan zo aardig, en komt het zelfs tot intieme aanrakingen? De liefde komt dan toch ook van zijn kant?
Maar hoe fijn het ook is, dat ze eindelijk de ware liefde leert kennen, intussen zit ze wel opgesloten en hoort ze niets van de buitenwereld.
De lezer weet wel wat daar gebeurt. Er zijn e-mailwisselingen en krantenartikelen over haar verdwijning en over de eisen van de ontvoerders.
Omdat dit verhaal door Chloë wordt verteld, weten we dat ze uiteindelijk bevrijd zal worden, maar geen details daarover, noch over het verder gaat met haar deze ‘relatie’. 


Het open einde zal menige lezer ergeren, - het team dat haar na afloop aan onderzoeken onderwerpt is niet achterlijk! - maar dan heb je al een boeiend vlot geschreven verhaal gelezen.
Het boek is doorspekt met Vlaamse uitdrukkingen.


ISBN 9789044816082  | paperback| 248 pagina's | | Clavis| mei 2012  
Uit het Engels vertaald in het Vlaams door Tine Poesen Vanaf 15 jaar

© Marjo, 18 juni  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER