jeugd 15+

Jesper Wung-Sung

altDubbelgangers
Jesper Wung-Sung


Het leven lacht hem toe! Jonas heeft net een perfecte voetbalwedstrijd gespeeld; alles lukte hem! Drie goals heeft hij gemaakt! En als de slagroom op de taart was daar Maria die hem complimenteerde, en hem een groen plastic schildpadje gaf. Een cadeautje van niks, maar het kwam wel van Maria!
En nu is hij thuis, en wil maar al te graag het verhaal van zijn triomf vertellen aan zijn ouders.


Maar de deur zit op slot. Zijn vader en moeder zijn gewoon thuis, maar er is iets... waarom sluit mama de deur voor zijn neus? En wat bedoelen ze met: ‘er is iets mis gegaan’. Jason is er van overtuigd dat er een spelletje gespeeld wordt, of misschien een surpriseparty? Maar de werkelijkheid dringt tenslotte tot hem door: ze zijn echt niet van plan hem binnen te laten, en binnen is een jongen. Een andere jongen...


’Het was een jongen die ik kende.
Ik kon me alleen niet herinneren waar ik hem van kende.
Ik was eigenaardig opgewonden. Verrast.
Alsof het een vriendje was dat ik in jaren niet had gezien.
Het was in ieder geval duidelijk dat we veel gemeen hadden. Hij was van mijn leeftijd, had dezelfde lengte, dezelfde kleur haar en ogen, mijn neus en mijn mond.
Toen drong het tot me door.
Dat ik het was.
Die jongen.’


Dan stopt er een bestelbus, en twee mannen stappen uit. Ze zijn duidelijk van plan hem te pakken. Maar Jonas weet te ontsnappen. Hij vlucht het bos in, waar hij Ronnie en Ian ontmoet, die net als hij opgejaagd worden door die vreemde mannen.
Ze ontdekken de reden daarvan en weten dan ook dat ze op zichzelf aangewezen zijn. Om te overleven moeten ze stelen, en daarbij erg op hun hoede zijn, want in de stad is het niet veilig voor hen.


Soms ontwikkelt een verhaal als dit zich als een fantasyverhaal waarin tenslotte twee partijen tegenover elkaar staan, waarna de strijd tussen goed en kwaad kan beginnen. Dit verhaal is anders, het is meer science-fiction dan fantasy.
Jonas is degene die het verhaal vertelt, waardoor je met hem meeleeft. Niets wil je liever dan dat het allemaal goed komt, maar aan de manier van vertellen merk je dat het steeds slechter gaat met hem. Als eerst Ronnie aan zijn einde komt wordt al wel duidelijk dat het geen grap is, geen vergissing. Maar misschien redt Jonas het wél?
Net als ‘Uitbraak’ is het een ietwat bizar verhaal waarbij de lezer niet precies weet wat er aan de hand is. Je belandt met de hoofdpersoon in een bijzondere en spannende situatie, en het is maar de vraag hoe de jongeren zich daar redden. Of ze het redden...


ISBN 9789044825664 | hardcover|168 pagina's | Uitgeverij Clavis| augustus 2015
Vertaald uit het Deens door Maaike Lahaise Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 6 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altUitbraak
Jesper Wung-Sung

‘Maar ze kunnen toch niet zomaar een hele school aan zijn lot overlaten?’ zei hij. ‘Dat kan toch zomaar niet?’


Maar dat kunnen ze niet alleen, ze doen het ook. Wie zijn die ‘ze’? En waarom wordt de school geïsoleerd?


Het verhaal speelt op een dorpsschool, waar de vader van Benjamin rector is. Als een leraar voor de ogen van zijn leerlingen neervalt, terwijl het bloed uit zijn neus loopt, verandert het leven van iedereen die zich op school begint. De rector is juist bezig zijn in de aula verzamelde leerlingen te vertellen dat ze de rest van de dag vrijaf hebben, als er drie mannen in zwarte jassen de zaal in komen. De plannen blijken gewijzigd: iedereen moet op het terrein van de school blijven. Tot nader order.


Tot hun verbijstering wordt er onmiddellijk een afrastering gebouwd om dat terrein, dropt een helikopter een krat met de meest noodzakelijke levensbehoeften, en cirkelt er een vliegtuigje boven de school, een drone die er uit ziet als een grote zwarte vogel. In de krat zitten behalve  levensmiddelen ook een soort regenjassen, die lijkzakken blijken te zijn.


Het duurt niet lang voor de situatie duidelijk wordt: ze zitten opgesloten, en worden continu in de gaten gehouden. Zo gauw iemand maar in de buurt van de afrastering komt, wordt die persoon neergeschoten. En als je niet doodgeschoten wordt, dan is de kans erg groot dat je ziek wordt: hoofdpijn, misselijkheid, koorts, en al snel is daar de dood. Ze moeten hun doden op eigen terrein begraven.


In deze afgesloten samenleving zijn de jonge mensen volledig op elkaar aangewezen. De orde van de eerste dagen toen de leerkrachten daar nog de hand in hadden, verdwijnt, en er vormen zich twee groepen.  Bizar genoeg schijnen ze snel de situatie te accepteren. Niemand vindt het vreemd dat er geen ouders komen om hen te zoeken, dat er niemand buiten de school zich druk maakt om hen.
Er is nooit een goede verbinding met de buitenwereld geweest, nu is er niets. Niemand die hen vertelt wat er aan de hand is. Hun leven staat in het teken van de dood, en van de onderlinge relaties tussen hen die overblijven. Er zijn de dingen die iedere puber bezig houdt: vriendschap, verliefdheid, rivaliteit en daaruit voortvloeiende onenigheid onderling.


Achter deze intrigerende mooie omslag, zit een even intrigerend verhaal. De sfeer is drukkend, unheimisch. Door de vaak erg korte hoofdstukken die steeds een afgerond geheel vormen, met een cliffhanger, is de spanning extra voelbaar.
Er is wel de sfeer van de Young Adulttrilogieën die er nu zoveel zijn, maar dan zonder dat er uitgebreid uitgesponnen psychologische en romantische elementen aan te pas komen. Dat is de kracht van deze aparte jeugdroman: het is sec het verhaal.


ISBN  9789044824315 | Hardcover | 112 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2015
Vertaald uit het Deens door Maaike Lahaise Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 19 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER