jeugd 15+

David Baldacci

http://davidbaldacci.com

Ook op Leestafel:

David Baldacci - Thrillers

David Baldacci - Romans

 

hspace="15"De waker
Deel 2 van de Vega Jane-reeks
David Baldacci


De vijftienjarige Vega Jane is een Bitterling. Ze hoort bij een klein volk dat in het Bitterbos woont. Buiten het Bitterbos, waar Vega Jane een armoedig en zwaar bestaan leidt, is er niets. Nou ja, op het Moeras na dan. Niemand haalt het echter in zijn of haar hoofd het Bitterbos voor het Moeras te verruilen. In het Moeras wonen vreselijke wezens die alles op hun pad doden. Wie in het Bitterbos woont, blijft in het Bitterbos.


Toch is Vega Jane zojuist van de anderhalve kilometer hoge klif die het Bitterbos van het Moeras scheidt gesprongen. Ze is niet alleen. Haar trouwe hond Harry Twee en haar beste vriend Delph zijn bij haar. Om haar middel draagt Vega Jane een bijzondere ketting die Destina heet. Dankzij Destina zijn Vega Jane en haar vrienden niet te pletter gevallen. Destina stelt Vega Jane in staat om te vliegen. De sprong was een veilige zweefvlucht. De plek waar ze zich nu bevinden, is echter helemaal niet veilig. Vega Jane, Delph en Harry Twee bevinden zich in het levensgevaarlijke Moeras en kunnen elk moment gedood worden.


Vraag jij je soms af waarom het drietal het veilige Bitterbos heeft verlaten? Daar is een goede reden voor: Vega Jane heeft ontdekt dat de Bitterlingen jarenlang zijn voorgelogen. Het volk is bewust met angst in toom gehouden. Uitgebuit zelfs. Vega Jane heeft dierbaren verloren. Zowel haar ouders als haar leermeester Quentin Herms zijn verdwenen. Vega Jane gelooft de verklaring van de Raad, de leiders van het Bitterbos, niet. Ze wantrouwt hen en in het bijzonder het raadslid Morrigone. Morrigone heeft zich bovendien over Vega Janes broertje John ontfermt. Onder haar hoede is hij van een vriendelijk jochie in een meedogenloze knaap veranderd. Voor John hoefde Vega Jane niet langer in het Bitterbos te blijven. Morrigone is zijn nieuwe steun en toeverlaat. Vega Jane wil weten of er echt niks meer is dan alleen het Bitterbos en het Moeras.


In het Moeras maakt het dappere drietal al meteen kennis met een van de bewoners. De reusachtige infectus die in volle vaart op hun afkomt, is beslist niet in een gezellig praatje geïnteresseerd. De Bitterlingen slaan op de vlucht. Het lukt ze de infectus af te schudden maar helaas slagen ze daarin door in een twintig meter diep gat te vallen. Ze overleven de val maar zodra ze op de boden van het gat zijn aanbeland, wordt er een groot net over ze heen gegooid. Uit het duister duiken tientallen kleine wezens op. Hun lichamen zijn met gras begroeid. Eindigt het avontuur van Vega Jane en haar vrienden al op hun eerste dag in het Moeras?


Ze hebben geluk. De koning van de vreemde wezens blijkt een vriendelijke Bitterling te zijn. Vega Jane is met stomheid geslagen. Hoe kan een Bitterling het gevaarlijke Moeras zo lang overleefd hebben? Koning Doorn is een joviale man. Hij ontvangt het drietal hartelijk en biedt hen een uitgebreide maaltijd aan. Veel Bitterlingen lijden honger en ook de magen van Vega Jane en haar vrienden knorren luid. Vol enthousiasme storten ze zich op het lekkere eten. Ze weten niet dat er een krachtig slaapmiddel in de heerlijkheden zit…


De waker is het tweede deel van de Vega Jane-reeks. Over het eerste deel was ik erg enthousiast. Vooral de originaliteit van het verhaal sprak me erg aan. Helaas is het tweede deel een stuk minder origineel. Vega Jane leert toveren, er moeten gevaarlijke wezens verslagen worden en nog veel gevaarlijkere opdrachten zullen tot een goed einde gebracht moeten worden. David Baldacci heeft er lustig op los gefantaseerd maar toch had ik niet het gevoel dat ik iets nieuws las. Het verhaal onderscheidt zich nauwelijks van andere fantasyverhalen. Spannend is het gelukkig wel.


Het einde van het verhaal luidt een nieuwe ronde avonturen in. Met een beetje geluk keert de verfrissende originaliteit uit het eerste deel in het derde deel terug. Dat de veelzijdige David Baldacci fantasyverhalen kan schrijven, heeft hij met het eerste deel zonder twijfel bewezen. Ondanks mijn lichte teleurstelling over dit tweede deel, wil ik nog altijd graag weten hoe het Vega Jane en haar vrienden verder zal vergaan. Zal het ze lukken het mysterie van het Bitterbos en het Moeras te ontrafelen? Ik ben nog altijd reuze benieuwd naar de ontknoping van deze reeks!


ISBN 9789400507289 | paperback | 350 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | september 2016
Vertaald door Fanneke Cnossen
Vanaf 15 jaar

© Annemarie, 21 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height=De voltooiing
Vega Jane – Boek 1
David Baldacci

Bij de naam David Baldacci denk ik aan spannende thrillers vol actie en gespierde helden. Deze auteur schrijft in hoog tempo het ene na het andere succesvolle boek. Zijn boeken zijn in 45 talen vertaald en meer dan 100 miljoen exemplaren gingen wereldwijd als warme broodjes over de toonbank. Het lezerspubliek van David Baldacci was al omvangrijk maar sinds het boek De voltooiing (The Finisher) zijn weg naar de boekwinkels vond, zijn daar nog veel meer lezers bijgekomen. De voltooiing is namelijk niet zomaar een thriller. Het is een fantasy-thriller. Een boek voor jong en oud dat in de Verenigde Staten op nummer één binnenkwam op The New York Times Children's Middle Grade Bestseller List. Binnenkort wordt het boek verfilmd.

De voltooiing is het eerste deel van de Vega Jane-reeks. Vega Jane is een veertienjarige Bitterling. Bitterlingen zijn brave lieden die in het Bitterbos wonen. Groter dan het Bitterbos, is de wereld niet. Het bos wordt omgeven door het Moeras. Geen enkele Bitterling waagt zich vrijwillig in dat gebied want iedereen weet dat het Moeras levensgevaarlijk is. Wie het Moeras betreedt, keert nooit meer terug. Vega Jane is dan ook verbijsterd wanneer ze op een ochtend iemand het Moeras in ziet rennen. Het is Quentin Herms, een dierbare familievriend en Vega Janes mentor in de Fabriek – waar ze siervoorwerpen voor rijke Bitterlingen maken.

Het dorpje van de Bitterlingen wordt bestuurd door de Raad. Zij bepalen hoe het leven van de Bitterlingen eruitziet en het volkje doet keurig wat hen opgedragen wordt. Vreemd genoeg denkt de Raad dat Vega Jane meer over de verdwijning van Quentin Herms weet. Ze zetten haar onder druk maar Vega Jane laat niks los. Ze weet simpelweg niet waarom Quentin is verdwenen. Ze begrijpt niet waarom hij het gevaarlijke Moeras in rende. Wat Vega Jane niet vertelt is dat Quentin een kaart voor haar heeft achtergelaten. Een kaart van het Moeras. Vega Jane weet dat ze misschien wel in het Valgat (de gevangenis) belandt als iemand de kaart ontdekt. Ook heeft Vega Jane een boek gevonden waarin allerlei vreemde wezens beschreven worden. Gevaarlijke wezens die in het Moeras huizen. Ook op het bezit van het boek staat ongetwijfeld een fikse straf. Toch houdt Vega Jane haar mond. Ze is anders dan de meeste Bitterlingen. Vega Jane is niet zo volgzaam als Bitterlingen geacht worden te zijn. Haar tegendraadsheid zal haar duur komen te staan.

Na de verdwijning van Quentin verandert het leven van Vega Jane ingrijpend. Voor haar ogen verdwijnen haar doodzieke ouders uit Zorg en haar broertje John wordt door een vrouwelijk lid van de Raad, Morrigone, in huis genomen. De elfjarige John blijkt extreem intelligent te zijn en ontwerpt een enorme verdedigingsmuur. Alle Bitterlingen moeten helpen met de bouw van de muur die gevaar uit het Moeras moet weren. De kleine John ontpopt zich tot een keiharde toezichthouder. Vega Jane kent haar broertje nauwelijks terug. Is de lieflijke Morrigone eigenlijk wel te vertrouwen? Vega Jane ontdekt dat Morrigone over vreemde krachten beschikt maar zij is niet de enige. Ook Vega Jane zelf is niet de doodgewone Bitterling die ze dacht te zijn. Wanneer ze vervolgens ontdekt dat de Fabriek een dekmantel is, is er geen weg meer terug. Het gevaarlijke Moeras lonkt maar de Raad zal haar niet zomaar laten gaan.

De beroemdste fantasy-boeken zijn toch wel de boeken van J.R.R. Tolkien (1892 – 1973). Hij werd wereldberoemd met de boeken De Hobbit en In de ban van de Ring. In 1997 blies auteur J.K. Rowling het genre met de Harry Potter-reeks nieuw leven in. Sindsdien schieten fantasy-boeken als paddenstoelen uit de grond. Is er nog wel ruimte voor nóg een fantasy-reeks? Mijn antwoord op deze vraag luidt volmondig “Ja”. David Baldacci levert met zijn Vega Jane-reeks een waardevolle en welkome aanvulling op dit heerlijke genre. Ik heb De voltooiing verslonden. Het staat bol van spanning, mysterie en originaliteit. Het meeslepende verhaal heeft me helemaal te pakken en ik hunker naar het volgende deel. Wordt David Baldacci de nieuwe fantasy-ster? Het zou zomaar kunnen!

ISBN 9789400505179 | paperback | 407 pagina's|  A.W. Bruna Uitgevers | juni 2015
Vertaald door Fanneke Cnossen
Voor jong en oud (vanaf 15 jaar)

© Annemarie, 10 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER