jeugd 15+

Chinouk Thijssen

http://www.chinoukthijssen.nl

 

To Lie For
Street Academy deel 1
Chinouk Thijssen


‘We zijn hier samengekomen om het leven te eren van Melody Ramos…’

Ze kwam op een akelige manier om het leven, deze Melody waar het hier om gaat. Ze was een beroemde streetdancer, en daarom een groot voorbeeld voor de meidengroep, Shay, Tatum, Maeve, Gigi en Aysegül die ook dagelijks trainen om de beste te worden. Ze willen immers naar de Street Academy.
Dat is een dure opleiding en de meiden en hun familie hebben daar eigenlijk geen geld voor, maar dat is van later zorg. Eerst maar zien dat ze aangenomen worden.


Maar: er is blijkbaar iemand die daar een stokje voor wil steken. Of zit er iets anders achter de dreigbrieven die de meiden krijgen? Bij ieder individu wordt bovendien aangegeven door welk voorwerp ze zullen sterven. Jasses…

‘Degene die ons bedreigt is ziek. Die berichtjes, de speelgoedwapens… Maar echt iemand van ons vermoorden? Onze beste vriendin?’


Het zet hun leven danig op zijn kop.


Op de achtergrond gaat het leven gewoon door: het leven van een streetdancer bestaat uit trainen en nog eens trainen om dan hun kunsten te laten zien in battles. Het verhaal speelt in een multiculturele samenleving. Bij de meiden thuis heerst armoede en zijn de omstandigheden niet ideaal.

Het verhaal wordt verteld door twee leden van de dancersgroep, Tatum en Shay.
En zoals we dat eigenlijk al gewend zijn van Chinouk Thijssen: het is weer een boek dat je in een ruk wil uitlezen.
Om dan helaas tot de ontdekking te komen dat er niets opgelost wordt. Het einde is volledig open en het is wachten op deel 2…


Chinouk Thijssen (1983, Rotterdam) schrijft voornamelijk Young Adult boeken.  Haar eerste kwam uit in 1980 en werd meteen een succes.


ISBN 9789044854206 | Hardcover | 183 pagina’s | Uitgeverij Clavis | februari 2024 | Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 30 april  2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Museumnacht
Chinouk Thijssen

Een groep jongeren. Vrienden. Ze kennen elkaar al jaren met uitzondering van Tabitha, die de nieuwste vriendin is van Malik. De andere meiden zijn behalve Alex haar maatjes Ziggy en Marlie. De overige jongens Keano, Lucas en Ashton.
Acht jongeren die elkaar goed denken te kennen, maar de lezer ontdekt al snel dat ze niet altijd even eerlijk en oprecht tegen elkaar zijn. En dat gaat hen opbreken als ze besluiten om als groep in te gaan op de uitdaging van bekende you-tubers. Justin en Josh, een tweeling, doen een oproep op Insta.


‘Wij hebben iets heel speciaals bedacht. Een soort ode aan de museumkiller. Het is bekend dat het Instamuseum sinds die nacht dicht is, en iedereen die er wel eens langs is gelopen, heeft gezien dat het vervallen is. Het schijnt binnen niet eens schoongemaakt te zijn. Alles is nog zoals het ooit was.’


Waar hebben ze het over?
Tijdens de museumnacht in Amsterdam is een groepje van 8 jongeren vermoord in het Instamuseum. De dader, een jongen van 20 jaar, werd doorgeschoten door de politie. Of… waart hij nog rond in dat museum? Het spookt er, zegt men. Er wordt door de tweeling een enorme beloning uitgeloofd voor een groepje vrienden dat de volgende dag om acht uur in zijn geheel uit het museum komt.
De vrienden geven zich op en worden gekozen. Na een enge rondleiding door de tweeling gaat de toegangsdeur dicht, en daar zitten ze dan. Ze hebben een spelletje gekregen om de nacht door te komen. Er liggen slaapzakken en Marlie heeft allerlei lekkers meegenomen. Dat moet lukken toch?


Steeds vanuit een ander vertelperspectief – Ziggy, Marlie, Lucas of Ashton - wordt vervolgens verteld over een enorm spannende nacht. Boven de hoofdstukken staat behalve wie de verteller is ook de tijd vermeld. Het spel ‘truth or dead’ brengt meteen al onderliggende spanningen naar boven. Ieder van hen wordt geconfronteerd met juist die dingen die ze verborgen wilden houden. Maar: hoe kan degene die jacht op hen maakt daar van op de hoogte zijn?


Dit boek is een zogenaamde slasher: in een dergelijk verhaal gaat het meestal om een seriemoordenaar, die zijn slachtoffers stalkt en op gruwelijke wijze vermoordt. Die moordenaar kan een psychotisch persoon (soms gemaskerd, meestal onbekend) zijn of een bovennatuurlijk wezen. De slachtoffers van de moordenaar zijn doorgaans tieners en adolescenten.
Slasherfilms zijn populair Scream, Saw, A nightmare on Elm Street.
En nu een slasherboek van Nederlandse bodem, dat absoluut bij jongeren die van slashers houden goed zal vallen.


Als je er bij stil staat weet je wel dat het allemaal niet kan kloppen, maar het verhaal is zo spannend, zo goed geschreven dat je daar helemaal niet bij stil wil staan. Je leest door. En je moet van goede huize komen als de rillingen niet over je lijf lopen!
Is er behalve zij met z’n achten nog iemand aanwezig? Waarom doen hun telefoons het niet? En al die geluiden, wat betekent dat?
Naast het enge plot -  is er ook het verhaal over de jongeren en de onderlinge verhoudingen.
Eh, een verfilming van dit boek? Durven we dat te zien?


Chinouk Thijssen (1983) is de auteur van Fataal spel en de Truth or Dance-trilogie. Naast het schrijven van youngadultthrillers werkt Chinouk als freelance corrector en geeft ze lezingen op school. De optie op de filmrechten van Fataal spel is inmiddels verkocht, Truth or Dance stond op de shortlist voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg won Beste Young Adult Nederlandstalig.

ISBN 9789044846614 | hardcover | 195 pagina's | Uitgeverij Clavis| juli 2022

© Marjo, 12 augustus 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Je hebt één nieuwe volger
Chinouk Thijssen


Sterre is nog vrij nieuw op vloggebied, maar het gaat goed genoeg om uitgenodigd te worden voor een Promoreis. Samen met drie anderen, haar nog niet bekend, zal ze op reis gaan naar Oba, een dorp in de buurt van Antalya. Het is dan de bedoeling dat ze alle vier op hun blog, vlog of op Youtubekanaal aandacht besteden aan een locatie die volgens de eigenaren veelbelovend is voor toeristen: rustig maar genoeg te beleven.
Aan de vier meiden om ieder op een eigen manier bekendheid te creëren voor deze plek, in ruil voor een gratis reis en verblijf in Turkije.


Maar eerst is er de ontmoeting met de andere drie: Liz, die al 230.000 volgers heeft. Sterre nog ‘maar’ 13.243. Liz heeft een eigen fotograaf bij zich, dat is Romy. Beiden zijn ook actief op Instagram, waar Sterre nog niet echt thuis is. De vierde deelnemer is Brenda. Zij is de blogger.
Na een - wat vooral Sterre betreft angstige - vliegreis arriveren ze op Antalya, waar ze ontvangen worden door Semih, een van de twee broers die hen zullen rondleiden. Er is ook nog een neef en een vriend. (Een op een, handig)
Ook al moeten ze de eerste dag in een vieze, oude boerderij verblijven, dat wordt de rest van hun verblijf goed gemaakt. Maar Sterre wil toch graag naar huis, ze voelt zich niet op haar gemak:


‘Even blijf ik staan omdat ik iets in mijn nek voel, alsof ik door iets geprikt word. Niet door een insect, maar door het idee dat er iemand naar me kijkt. Ik maak een rondje om mijn as, om dan tot de conclusie te komen dat iedereen met zichzelf bezig is.’


Dit gebeurt vaker. En af en toe lijkt het wel of ze verderop een rood lichtje ziet. Alsof iemand hen aan het filmen is. En Liz ziet het ook! Zelf filmen en fotograferen ze heel wat af terwijl de jongens hen overal heenbrengen, maar is er nu ook iemand die hen bespiedt? Er gebeuren nog meer vreemde dingen, en de lezer weet al wel dat er inderdaad iemand is die hen volgt. Wie dat is wordt natuurlijk nog niet bekend gemaakt. Er zijn zwarte pagina’s in het boek, waarop we een blog of zoiets lezen dat duidelijk van de belager komt. Maar wat die persoon wil?


Er moet meer aan de hand zijn wat de promoreis betreft: het terrein blijkt onder de aandacht te zijn gekomen van een bouwonderneming, en daar is Sterres opa bij betrokken! Een opa waar ze geen contact mee heeft, maar dat is toch wel toevallig! Of niet?
Terwijl de sfeer steeds unheimischer wordt zijn er ook nog relationele verwikkelingen, die het verhaal een romantisch tintje geven. Een mix van Suzanne Vermeer en Mel Wallis-de Vries dus!


Alles speelt zich af in een mooie streek, die door de schrijfster – bij monde van haar personages – heel aantrekkelijk beschreven wordt. Het is een zeer eigentijds en vooral spannend verhaal, dat moet de doelgroep toch zeker aanspreken! Ook degenen die niet zo graag lezen.
Al vanaf het begin is die spanning aanwezig, het neemt langzaam toe om tenslotte met een flinke stijging naar de apotheose te gaan.
Wees gewaarschuwd: je legt dit boek niet zomaar weg!
Want wie is toch die éne volger die zich in de titel aankondigt?


Chinouk Thijssen (1983) is freelance corrector en geeft lezingen op school, om het lezen te promoten. Zij schreef eerder de Truth or Dance-trilogie die op de shortlist stond voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg won Beste Young Adult Nederlandstalig.


ISBN 9789044840247 | hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2020

© Marjo, 8 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dubbelleven
Chinouk Thijssen

De zeventienjarige Ivy Maron is er op gebrand het te maken in de mode. Op de modevakschool ontwerpt ze heel andere kleding dan haar klasgenoten. Die zijn veel te saai en behoudend bezig, vindt ze. Die klasgenoten vinden haar ontwerpen juist raar. Het is ondraagbaar, vinden ze. Toch probeert Ivy het, ze wil boven het maaiveld uitsteken. Dat moet ze laten zien op de modeshow die de eindopdracht is voor het eerste jaar.


Ze heeft twee vriendinnen: Kim doet een stage in een inrichting, terwijl ze de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige volgt. Ze vertelt wel eens over bepaald niet alledaagse situaties die ze meemaakt, en geeft toe dat het zwaar is. Marsha komt uit een rijke familie, en heeft eigenlijk alles wat ze wil. Behalve aandacht, haar ouders zijn er nooit. Ze hangt maar wat rond in het winkelcentrum waar ze dan maar haar eigen spannende wereldje maakt.


Ivy heeft sinds kort een vriend, de vijf jaar oudere Sander. Ze is zo verliefd dat ze niet inziet dat het een gladjakker is, een onbetrouwbare jongeman. Zelfs als hij haar vertelt dat hij diep in de schulden zit, en als ze op zijn kamer ziet dat hij een pistool in een la heeft liggen, ziet ze nog niet in wat de lezer dan al weet: deze jongen deugt niet.  Of weet Ivy het eigenlijk wel? Ze vertelt haar ouders namelijk niets over Sander. Dat heeft misschien ook wel te maken met wat er thuis allemaal gebeurt: haar ouders gaan scheiden. Eerst was het haar vader die na lang aandringen bekende dat hij een ander had, later ziet Ivy hoe haar moeder net zo goed met andere mannen omgaat. Maar ook als haar vriendinnen meer horen over die jongen en haar waarschuwen, luistert ze niet.


Het is een verhaal over een meisje dat probeert een eigen weg in te slaan, maar in haar omgeving niet echt steun lijkt te vinden voor haar plannen. Haar ouders hebben genoeg aan zichzelf en verliezen haar uit het oog en haar vriend, nou ja, die heeft heel andere bedoelingen. Kim en Marsha doen hun best om Ivy te doen inzien dat Sander niet goed voor haar is. Maar liefde is blind en die jongen is sluw…
Op haar achttienjarige verjaardag moet ze toegeven dat haar leven een puinhoop is geworden. Zo was haar droom niet. Hoe moet ze uit deze situatie ontsnappen?


Na het succes van de trilogie Truth or dare komen de schrijfster en de uitgever met een heruitgave van het in 2015 verschenen Blindelings.
Chinouk Thijssen kiest in haar boeken als hoofdpersoon meisjes uit die bepaald geen doorsnee jongeren zijn: ze weten wat ze willen en dromen van een mooie toekomst in hetzij de mode hetzij de dans. Door de omstandigheden gaan ze evenwel twijfelen, het verloopt allemaal niet zo vlotjes als ze gedacht hadden. Voeg daarbij de vriendjes, waar allerlei problemen mee zijn, en wat getroebleerde situaties op het thuisfront, en je hebt een Young Adult waar jonge meiden van zullen smullen. Helaas is het probleem waar Ivy mee te maken krijgt nog steeds actueel, en dus een waarschuwing voor meisjes, die door liefde verblind zijn.


De schrijfstijl is vlot en eigentijds, al lijkt Dubbelleven een vingeroefening geweest te zijn voor de trilogie die spannender is.


ISBN 9789044837131 | hardcover | 320 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2020
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 26 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height=Blindelings
Chinouk Thijssen

Sinds drie maanden heeft de zeventienjarige Ivy Maron verkering met Sander. Ze is stapelverliefd op haar vriend maar heeft haar ouders nog niet over hem verteld. Sander is drieëntwintig en Ivy is ervan overtuigd dat haar keurige ouders dat te oud vinden. Ivy’s beste vriendinnen Kim en Marsha zijn wel op de hoogte. De drie meisjes kennen elkaar al jaren en delen lief en leed met elkaar. Ze vormen een hechte vriendenclub.

Ivy is dol op Sander maar soms maakt hij haar wel een beetje onzeker. Hij is tenslotte al wat ouder. Regelmatig laat Sander merken dat hij Ivy een beetje kinderachtig vindt. De laatste tijd gedraagt Sander zich bovendien wat vreemd. Zijn humeur schommelt en het lijkt wel of hij iets voor haar verzwijgt. Ivy begrijpt er niet van. Wat is er toch met Sander aan de hand? Bij Ivy thuis gaat het ondertussen goed mis. Haar vader is vreemdgegaan en Ivy’s moeder is in alle staten.

Ivy begrijpt haar moeder niet goed. Het lijkt erop dat vader voor zijn gezin gaat kiezen dus waarom huilt moeder dan toch de hele dag? Binnenkort komt hij weer terug en dan wordt alles weer net als vroeger. Toch? Ivy begrijpt niet dat het hart van haar moeder gebroken is. Het is niet bepaald gezellig in huis. Moeder laat zichzelf verslonzen, drinkt teveel en het huishouden doet ze ook al niet meer. Het is voor Ivy steeds eenvoudiger om met Sander af te spreken want niemand let op haar.

Sander gedraagt zich nog altijd nors. Ivy slooft zich enorm voor hem uit en besluit zelfs het bed met hem te delen. Ze is bang dat ze Sander kwijt zal raken als ze hem nog langer laat wachten. Toch blijft Sander onvriendelijk. Soms vraagt Ivy zich af of ze wel gelukkig is met hem maar dan zegt hij ineens toch iets liefs en dan smelt ze weer. En dan komt het hoge woord eruit: Sander zit in de problemen. Hij heeft flinke schulden bij gevaarlijke mensen en als hij niet betaalt, zal het slecht met hem aflopen.

Ivy is geschokt en neemt zich voor haar vriend te helpen. Hoe ze dat moet doen, weet ze nog niet maar Sander blijkt daar al over nagedacht te hebben. Ivy kan hem helpen door bepaalde “klusjes” voor hem op te knappen. Klusjes die het daglicht niet kunnen verdragen. Even aarzelt Ivy maar wanneer de dreiging van buitenaf toeneemt en Sander zelfs mishandeld wordt, weet ze wat haar te doen staat.

De lezer heeft het vanaf het begin door: Sander is niet te vertrouwen. Hij is absoluut niet lief voor Ivy en hij manipuleert haar. Ivy is verliefd en negeert de alarmbellen in haar hoofd. Vriendinnen Kim en Marsha maken zich grote zorgen en uiten dat zo voorzichtig mogelijk. Ivy wil niet luisteren en begint haar beste vriendinnen te ontlopen. Thuis is er nog altijd weinig aandacht voor haar dus Ivy brengt steeds meer tijd met Sander door. Sander en zijn foute plannen. Ivy stevent langzaam op een gapende afgrond af.

Chinouk Thijssen hanteert een eenvoudige, ietwat kinderlijke schrijfstijl waardoor het boek ook geschikt is voor minder ervaren lezers. Het verhaal is pakkend geschreven maar ik vind het jammer dat de lezer niets van de eerste ontmoeting met Sander heeft meegekregen. De lezer maakt niet mee hoe de liefde groeit en het hart van Ivy veroverd wordt. Op het moment dat het verhaal begint, is Sander gewoonweg een naar figuur. Het is daarom wat moeilijk te begrijpen waarom Ivy tot alles bereid is om haar vriend te helpen. Liever was ik als lezer ook een beetje verliefd op Sander geworden zodat ik de daden van Ivy beter kon begrijpen. Het verhaal was overtuigender geweest als Sander heel langzaam van een droomprins in een naarling was veranderd.

Naast de hoofdverhaallijn zijn er nog een paar kleinere verhaallijnen. Deze zijn heel aardig neergezet alleen vind ik het niet geloofwaardig dat Kim tijdens haar stage in een psychiatrische instelling alleen maar met agressieve cliënten te maken krijgt.

De auteur heeft zich goed in het onderwerp verdiept. Ze beschrijft heel duidelijk hoe Sander zijn vriendinnetje langzaam van haar vrienden en familie losweekt. Hij manipuleert en kleineert Ivy en duwt haar langzaam in de door hem gekozen richting: die van de criminaliteit. De spanning is aanwezig maar nagelbijtend spannend is het niet. De young adult-thriller Blindelings is vooral een vlot geschreven “meidenboek”.

ISBN 9789491884245 | paperback | 349 pagina's| Scelta Publishing| februari 2015
Vanaf 15 jaar

© Annemarie, 9 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dance or Die
Truth or Dance 3
Chinouk Thijssen


De vier vriendinnen maken zich op voor het laatste jaar aan de balletacademie. Alle vier zouden ze een glansrijke carrière tegemoet gaan in de balletwereld, dat wisten ze zeker. Helaas weten we na twee eerdere delen al dat hun droom niet uit zal komen. Verteller India en Zoë zijn nog in de race, maar Nikki is gestopt met de opleiding en probeert het nu in de moderne dans. En Lisa, de vierde, heeft een ongeluk gehad, en hoort dat ze het dansen wel vergeten kan.


Zou dit ook gebeurd zijn als er niet die groepschat was geweest? Als er niet een of andere geheimzinnige persoon hun leven had vergald met zijn akelige berichten en opdrachten?


‘IK BEN NOG LANG NIET KLAAR MET JULLIE. WE ZULLEN EENS ZIEN HOELANG JULLIE HET GAAN VOLHOUDEN.
SPOILER: NIET LANG.’


Zo begint het nieuwe schooljaar. Nadat er eerder al onschuldige slachtoffers zijn gevallen worden ze gewaarschuwd dat er nog meer gaat gebeuren. Het lijkt er ook op dat ze het niet zullen kunnen voorkomen. De stalker is er altijd, getuige de foto’s die hij /zij stuurt. En weet alles.
Zelfs hun telefoons zijn niet veilig, iemand lijkt die op afstand te bedienen. En opnieuw vallen er slachtoffers, degene die hier achter zit gaat erg ver.


Er wordt maar één plek vergeven voor de auditie bij het Nationaal Ballet. En Truth or Dance is duidelijk van plan er alles aan te doen om te voorkomen dat India of Zoë, in hun groepje de kanshebbers, die plek gaat bemachtigen. De terreur gaat steeds verder. India krijgt meer last van paniekaanvallen, haar prestaties lijden er onder, en ze lijkt af te stevenen op een eetstoornis. 
Opnieuw blijkt degene die achter Truth or Dance zit alles te weten: als India's vriend Levi zegt sterke vermoedens te hebben over wie er achter zit grijpt de stalker in voor hij een naam kan noemen.


Het verhaal wordt verteld vanuit India. Zij heeft niet alleen geen idee wie de dader is, ze kan ook niet ontdekken waarom die persoon hun leven wil verzieken. Er zijn wel een paar meisjes bij wie ze het zich zou kunnen voorstellen dat zij dit doen, maar dan gebeuren er weer dingen die niet passen in zo’n dadersprofiel.
Het blijft tot het einde toe spannend, en… dan heeft Chinouk Thijssen nog een verrassing in petto!


Ondanks dat de proloog een blik vooruit werpt, weet je als lezer net zo min als de slachtoffers wie er achter de Truth or Dancegroepschat zit. De boog staat erg gespannen, steeds beschuldig je als lezer - net als India - iemand, en moet je dat terugtrekken. Je gaat zelfs die zwarte kat - Obama! - beschuldigen, als die zijn intrek neemt in de flat!


Ook in dit derde deel neemt Chinouk Thijssen je mee in de balletwereld. Zonder dat het stoort, het zit zodanig in het verhaal verweven dat ook iemand die niets heeft met ballet of dans doorleest tot het einde. Want al is het natuurlijk een belangrijk onderdeel van het verhaal, het interessante is vooral hoe de relaties tussen de vier vriendinnen en de mensen om hen heen zich ontwikkelen. Het draait om jaloezie en rivaliteit, vriendschap en opbloeiende liefde. Samen met het sterk aanwezige thrillerelement - zoals ook in de eerdere delen - maken deze trilogie spekkie voor het bekkie van de (jonge) lezer.


Chinouk Thijssen (Rotterdam, 1983) is een van de bekendste boekvloggers van Nederland. Ze is auteur en tekstredacteur voor verschillende uitgeverijen Ze schrijft columns en Young Adult thrillers.  Met haar trilogie Truth or Dance heeft zij al een grote schare bewonderaars gekregen.
Aan de verfilming van haar eerdere boek Fataal Spel wordt intussen gewerkt.


ISBN 9789044837438 | Hardcover | 286 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2019 | leeftijd 15+

© Marjo, 15 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Break a Leg
Truth or Dance 2
Chinouk Thijssen


De  vriendinnen India, Lisa, Nikki en Zoë hebben in het eerste deel van deze trilogie de dansopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag afgerond. Nikki is niet aangenomen op de vervolgopleiding, zij gaat een Hbo-opleiding doen om dansdocent te worden, de andere drie blijven op het conservatorium voor de vervolgopleiding. Ze hebben afgesproken dat ze vriendinnen blijven en hebben dan ook samen een appartement gehuurd. Vol goede moed beginnen ze na de zomervakantie aan een nieuw leven.


Helaas is het niet afgelopen met de ellende die ze eerder meemaakten. Wie er ook achter de chatgroep Truth or Dance zit, hij of zij blijft hen lastig vallen. Berichtjes blijven komen, soms naar een van hen, soms naar allemaal. De vriendinnen weten niet hoe het kan dat die persoon alles van hen lijkt te weten, en foto’s van hen maakt. En hij weet zelfs hun telefoons te manipuleren!
Er is geen ontkomen aan, ze moeten opdrachten vervullen, en dat betekent dat ze heel akelige dingen moeten doen, om te voorkomen dat het allemaal nog erger wordt.


Het eerste slachtoffer is Samantha, de ‘zus’ die in het eerste deel de oorzaak was van de verwijdering tussen India en haar ouders. Die kwestie is wel bijgelegd, maar Samantha voelt zich nog steeds erg schuldig. Maar gelukkig is India nog altijd welkom bij Madelief, Samantha’s moeder en het is dan ook daar dat India indien nodig troost zoekt. En Samantha wil nog steeds graag dat India een soort zus voor haar is. Als zij India verzekert dat zij niet meedoet met dat idiote ‘stikspel’ dat jongerejaars spelen, gelooft die haar.


‘Ze schudt haar hoofd. ‘Het was een spel.’
‘Wat voor spel?’ wil ik weten.
‘Het was heel stom,’ antwoordt ze. ‘Gevaarlijk.’ Wanneer ik haar afwachtend aan blijf kijken vervolgt ze: ‘Het stikspel’
Het wat?'


Als de politie op het conservatorium verschijnt voor onderzoek, kan India geen informatie geven. Vertellen over Truth or dance kan immers niet, dat heeft de onbekende duidelijk laten weten!
Er komen meer berichten, meer opdrachten en steeds wordt iemand die een vriend of vriendin is bedreigd als de meiden niet doen wat hen opgedragen wordt. Maar hoe weet die onbekende of ze voldoen aan de opdracht of niet?


Het is een groot raadsel. Een die gevaarlijke situaties oplevert, en die de verhoudingen tussen de leerlingen op de dansacademie op scherp stelt. India voelt zich er niet veilig meer. Constant is er de angst dat er een nieuw bericht is, met een nieuwe opdracht. En als dat het geval is, is dat geen goed nieuws!
Ook thuis in het appartement van de vriendinnen gaat het niet echt lekker. Er wordt ingebroken, die zwarte kat zit zomaar ineens binnen, en iemand maakt foto’s door het raam. De vriendinnen besluiten om na de kerstvakantie naar de politie te stappen. Maar…hoe kan dat nou, dat Truth or Dance ook dat te weten komt?


Chinouk Thijssen houdt het spannend. Je kan speculeren wat je wil over wie er achter die geheime chatgroep zit, je komt het niet te weten!
Naast deze intriges is er natuurlijk ook het balletwereldje, er moet gedanst worden! Deze keer komen de problemen aan bod die jongens ondervinden, vooral als zij anders geaard zijn.


Het niet los te lezen tweede deel van de trilogie volgt hetzelfde concept als het eerste deel: eerst worden ballettermen uitgelegd. Dan volgt er een proloog, waarna je twee jaar terug in de tijd gaat en het echte verhaal begint. Opnieuw is India de ik-verteller. En aan het einde verlang je meteen naar het vervolg, dat in dit geval de ontknoping moet opleveren. Al weet je nu iets meer dan aan het slot van deel een – dat denk je althans! – knappe lezer die weet wie Truth or Dance is!
Spannend!!


Chinouk Thijssen (Rotterdam, 1983) is een van de bekendste boekvloggers van Nederland. Ze is auteur en tekstredacteur voor verschillende uitgeverijen Ze schrijft columns en Young Adult thrillers. In 2017 stond ze op de vierde plaats op in de verkiezing Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar.


ISBN 9789044836219 | hardcover | 269 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2019 | leeftijd 15+

© Marjo, 2 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Truth or Dance
Trilogie deel 1
Chinouk Thijssen


De ik-persoon zit in de auto met een aantal anderen, namen worden er niet genoemd. Zij zijn gespannen omdat ze op weg zijn naar een auditie. De rijstijl van degene die achter het stuur zit doet er geen goed aan, ze gaat steeds sneller en roekelozer rijden! De anderen worden bang en de chauffeuse reageert nog steeds niet op hun steeds dwingender vraag om langzamer te rijden…


Maar dit was het verhaal nog niet, in het volgende hoofdstuk worden we drie jaar in de tijd terug gevoerd en ontmoeten we de vier vriendinnen, India, Lisa, Nikki en Zoë. Zij zitten in het laatste jaar van de dansopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het is hard werken, maar de meiden dromen er van om auditie te kunnen doen bij een van de grote dansgezelschappen. Zover zijn ze nog lang niet, eerst moeten ze op de vervolgopleiding toegelaten worden!


Als ze na de zomervakantie aan het nieuwe jaar beginnen is er evenwel eerst de auditie voor de eindvoorstelling, waar ze zich druk om maken. Natuurlijk willen ze allemaal de hoofdrol maar er is veel concurrentie. Raven bijvoorbeeld is ook erg goed, vindt India, de ik-verteller. Maar Raven doet vreemd. In het verleden is ze al eens uitgevallen tegen India: zij zou nooit in het Nationale Ballet kunnen dansen vanwege haar huidskleur en haar kroeshaar, zei ze. Nu is er blijkbaar nog meer aan de hand. Maar behalve dat ze vervelend doet, weten de anderen niet wat wat haar mankeert.


Als een van de leraren kondigt aan dat hij het dit laatste jaar anders gaat doen, staat iedereen op scherp. Het blijkt een speurtocht te worden, ze vormen groepjes en krijgen opdrachten. Uit het winnende groepje wordt degene gekozen die de hoofdrol gaat spelen!


Natuurlijk vormen de vier vriendinnen een groepje en hun eerste opdracht verloopt prima. Maar dan worden ze toegevoegd aan een chatgroep met de naam Truth or Dance. Lang denken de meiden dat het van dezelfde leraar afkomstig is, maar de opdrachten worden steeds vreemder en de leraar blijkt van niets te weten. Maar wie zit er dan achter? Het moet iemand zijn die hen allemaal goed lijkt te kennen. Waarom worden de opdrachten die ze via de app krijgen steeds gevaarlijker? Waar is die persoon op uit?


Het is een beetje een anticlimax als op het einde blijkt dat dit het eerste deel is van een trilogie. De lezer blijft zitten met vermoedens, er zijn vooralsnog geen antwoorden. En die wil je dan wel kennen!


Chinouk Thijssen heeft zelf jaren een carrière in de balletwereld geambieerd, wat helaas niet gelukt is. Ze kent evenwel het wereldje heel goed, en dat proef je in deze thriller. De onderlinge jaloezie, met daarnaast ook de vriendschap, de allesoverheersende ambitie om maar de top te bereiken. Het keiharde werken en het verbijten van de pijn, de angst voor blessures en voor een toenemend gewicht, het onbegrip van buitenstaanders waaronder ook familie, en het probleem van moeders die hun eigen dromen in hun dochters verwezenlijkt willen zien worden, het komt allemaal aan de orde.


Het boek begint met de uitleg over danspassen en andere balletterminologie. Wel zo prettig, uitleg hierover hoeft het verhaal dat volgt niet meer te onderbreken.


De eerdere boeken van Chinouk Thijssen blijken een goede vingeroefening geweest te zijn in het creëren van spanning, want die wordt in deze nieuwe thriller uitstekend opgebouwd. Het blijft lang onduidelijk dat de groepschat niets te maken heeft met school, maar wie er dan wèl achter zit? 
Hopelijk volgt het tweede deel snel!


Chinouk Thijssen (Rotterdam, 1983) is een van de bekendste boekvloggers van Nederland. Ze is auteur en tekstredacteur voor verschillende uitgeverijen Ze schrijft columns en Young Adult thrillers. In 2017 stond ze op de vierde plaats op in de verkiezing Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar.


ISBN 9789044834116 | Hardcover | 285 pagina's | Clavis | oktober 2018 | Vanaf 15 jaar

© Marjo, 29 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altFataal spel
Chinouk Thijssen


‘Onze band is altijd erg sterk geweest. Het gebeurt niet altijd, maar als er iets aan de hand is voelen we elkaars pijn. En ik weet meestal wel wat mijn zusje denkt en wil.’


De zussen Carmen en Jessie worden vaak aangezien voor een tweeling, maar al zijn ze zeer hecht, Carmen is toch echt twee jaar ouder. Ze hebben samen de grootste lol, ook op dat feest waar ze zich nu bevinden. Maar die avond gebeurt er iets vreselijks: als Carmen even weg is, valt Jessie van de trap, en iemand zegt gezien te hebben dat ze geduwd is. Ze belandt in het ziekenhuis, maar nauwelijks vierentwintig uur later is ze verdwenen. Carmen heeft het gedroomd: Er zat een zak om haar hoofd, waar een gaatje in zat dat net groot genoeg was om niet in het duister te zitten. 


Het zal niet bij deze droom blijven. Steeds vaker en steeds duidelijker voelt ze de onmacht van haar zus en haar angst. Doordat zij en Jessie tweelingzielen hebben, kijkt Carmen als het ware door de ogen van haar zus, maar ze ziet net niet genoeg om te weten waar ze haar moeten zoeken. Carmen studeert en woont bij haar vrienden Chris en Tahnee. Zij helpen haar zoveel als ze kunnen, maar Chris moet voor een stage naar Amerika en Tahnee heeft een net nieuwe relatie. Om haar ouders te steunen gaat Carmen weer bij hen thuis wonen. 


Ook al was snel duidelijk dat de ontvoerders de verkeerde zus te pakken hadden, Jessie wordt niet vrij gelaten. Carmen krijgt briefjes. Dreigend, raadselachtig, en met beloftes dat ze haar zus terug zal zien als ze doet wat haar opgedragen wordt. Het lijkt de bedoeling dat ze haar zus zoekt, en ze doet haar best. Ze moet het ook wel zelf doen, want haar verhaal dat zij ervaringen deelt met haar zus, wordt door de politie en ook door haar ouders niet geloofd. Helaas zijn de aanwijzingen op de briefjes vaak onduidelijk, en hetgeen ze meekrijgt in dromen en visioenen, maakt haar ook niet veel wijzer.
Wie is de ontvoerder? En waarom moest zij ontvoerd worden?
Zal ze haar zus op tijd terugvinden?

Chinouk Thijssen is bij haar doelgroep bekend als vlogger. Ze plaatst twee keer per week een video op haar populaire BookTube-kanaal. Een video over boeken met als doel jongeren aan het lezen te krijgen en degene die al lezen nog enthousiaster te maken. Natuurlijk moest er ook van eigen hand een boek komen voor deze doelgroep, en haar eerste Young Adultthriller toont aan dat ze ook in de praktijk kan brengen wat zij predikt. Zij voelt heel goed aan wat jongeren spannend vinden, haar schrijfstijl sluit daar helemaal bij aan: een spannend avontuur met een paranormaal tintje, daar smullen ze van. Je wordt meteen het verhaal in getrokken, en je blijft tot het einde toe nieuwsgierig naar het waarom van de ontvoering. Bovendien weet Chinouk Thijssen dat ze haar lezers niet hoeft te ontzien! Niet dat het verhaal constant doorspekt is met gruwelijke details, maar als dat nodig is, schuwt ze die realiteit niet. Zo blijft het verhaal geloofwaardig, tot de verrassende ontknoping waaraan zij gelukkig geen zoetsappige draai gegeven heeft.


Chinouk Thijssen is auteur maar werkt ook als freelance tekstredacteur voor verschillende uitgeverijen en geeft online cursussen teksten corrigeren. Ook spreekt ze op scholen en in boekhandels en schrijft ze columns voor Zakenmeisje.nl. Als auteur heeft ze inmiddels meerdere boeken op haar naam staan.
Mooie cover ook.


ISBN 9789044830910 | Hardcover | 197 pagina's | Clavis | april 2018

© Marjo, 1 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER