jeugd 15+

Aidan Chambers

altDit is mijn dag
Aidan Chambers

In dit boek staan zestien korte verhalen over uiteenlopende onderwerpen. Ze zijn allemaal anders en passen toch uitstekend bij elkaar. Allen hebben gemeen dat de gebeurtenis in het verhaal niet snel vergeten zal worden. Het eerste verhaal, Dit is mijn dag, gaat over een meisje dat door haar familie als een dienstmeisje wordt behandeld omdat ze het resultaat is van een slippertje van haar moeder. Elke dag weer moet ze opdraven om klusjes voor haar moeder en twee zussen op te knappen. Tot die ene dag dat ze besluit: Dit is míjn dag.

Er zijn grappige, ontroerende, spannende en spookachtige verhalen in het boek te vinden. Het zoenspel gaat over een meisje dat bij haar oom en tante logeert. De verlegen jongen in het huis ernaast zoekt contact met haar. Omdat het meisje, behalve in de achtertuin, niet buitenshuis komt denkt hij dat ze ook moeite heeft met het leggen van contacten. In werkelijkheid is er iets heel anders aan de hand en had hij beter uit haar buurt kunnen blijven. Het verhaal De toren krijgt een spookachtige wending terwijl Afgedankt de lezer aan het denken zet over een maatschappelijke kwestie.

De verhalen zijn stuk voor stuk sterk en krachtig neergezet door auteur Aidan Chambers. Ze zijn origineel, afwisselend en boeiend. Wie het leest zal griezelen, meeleven, nadenken, schrikken en lachen. Er staan ook een aantal verhalen in die vallen onder flash fiction, ook wel ZKV (zeer korte verhalen) genoemd. Een flash fiction is een compleet verhaal dat uit niet meer dan duizend woorden bestaat. Een behoorlijke uitdaging waar Chambers met vlag en wimpel voor geslaagd is.

Het boek is bedoeld voor young-adults, de personen in het boek zijn tussen de veertien en zeventien jaar oud. Wie dit boek echter ziet slingeren in de kamer van zoon, dochter, neefje of nichtje raad ik aan het op te pakken om het vervolgens zelf ook te lezen. De stijl en kwaliteit van de verhalen zal ook de volwassen lezer aanspreken. Dit is mijn dag is een prima verhalenbundel met een uitstekende selectie korte, en zeer korte, verhalen.

ISBN 9789045112213 | Paperback |176 pagina's | Querido Kinderboeken | augustus 2011
Vertaald door Annelies Jorna | Vanaf 15 jaar

© Annemarie, 15 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dit is alles
Het hoofdkussenboek van Cordelia Kenn


Het eerste wat ik wil zeggen is dat het absoluut geen boek is voor jongeren van 13 en ouder... een jaar of zeventien minstens en dan nog...


Het verhaal is snel verteld. Er is een jonge vrouw, Cordelia, die in verwachting is. Zij besluit voor haar ongeboren kind waarvan ze weet dat het een dochter zal zijn, haar leven op papier te zetten. Vanaf een jaar of vijftien begint ze, op het moment dat ze besloten heeft William, een jongen die een jaar of twee ouder is, haar eerste sex-partner te laten zijn. Ze hebben helemaal geen contact met elkaar, Cordelia kent hem alleen van gezicht. Maar ze slaagt erin hem met een smoesje, samen muziek maken, naar haar huis te lokken. Niet dat ze meteen het bed in duiken, maar het komt er na een tijdje wel van. Intussen zijn ze ook verliefd op elkaar geworden. Als William naar een andere stad gaat om te studeren, hebben ze er allebei moeite mee dat ze elkaar veel minder zien. Cordelia valt voor een oudere man, omdat ze denkt dat William ook een vriendin heeft.
Het lijkt wel een gewoon liefdesverhaaltje... en dat is het ook, maar... Cordelia heeft alles, en dan ook echt alles wat ze meemaakt, al haar gevoelens, en al haar overwegingen op papier gezet. Dat boek is het hoofdkussenboek van Cordelia, een uit het Japans komende term voor dagboek. Het bestaat uit verschillende delen, die ze opbergt in dozen, kussendozen...


Ieder boek is anders, heeft een eigen opbouw. Vooral het tweede boek is apart. Daar wordt het verhaal grotendeels op de rechter pagina verteld, terwijl links gedachten, gedichten, herinneringen en meer van die dingen staan.
Wat vind ik er van... alles is veel te veel dus. Voor mij hadden heel veel van die gevoelbeschrijvingen en puberale overdenkingen geschrapt kunnen worden. Soms heb je wel eens dat je een boek sneller dan gewenst uitleest omdat je de plot eerst wil kennen, maar dat je het een tweede keer leest juist omdat die extra's zo interessant zijn. Dat heb ik hier niet. Deze ene keer is genoeg om alles te lezen.


isbn 9789045105567 782 pagina's originele titel This is everything vertaald door Annelies Jorna Uitgeverij: Querido

© Marjo, oktober 2007

Lees de reacties op het forum, klik hier!