jeugd 15+

Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

altDe Sleutel: De finale
Engelsfors trilogie deel 3
Mats Strandberg & Sara B. Elfgren

Het einde der tijden nadert. Demonen staan op het punt uit te breken om de mensheid over te nemen. De Poort waar zij door zullen gaan, wordt beveiligd door de elementen Vuur, Water, Vuur, Aarde, Lucht, Metaal en Hout.


Binnen de school van Engelfors zijn zeven leerlingen uitverkoren om de wereld te redden. Zij die heksen zijn en krachten hebben die zij nog niet kenden, noemden zich dan ook de Uitverkorenen. Vanaf het begin waren dat Minoo, Anna-Karin, Vanessa, Linéa, Elias, Rebecka en Ida. Zij werden geïnstrueerd door de conciërge van de school, die zij kennen onder de naam Nicolaus. Een bijzondere man.


In de eerdere delen van deze saga zijn Elias, Rebecka en Ida om het leven gekomen. De meisjes hebben nieuwe heksen aangezocht lid te worden van de Cirkel: Evelina en Richard. Maar in dit laatste deel zal blijken dat de krachten van de nieuwkomers niet zullen voldoen.  Er moeten andere oplossingen gezocht worden, want alleen samen kunnen zij overwinnen.
Een bijkomend probleem is dat Minoo eigenlijk niet meer bij hen hoort. Zij maakt deel uit van de Raad, het geheime genootschap van Heksen onder leiding van Walter. Minoo zal leren hoe ze een superheks moet worden, net als de andere heksen. Maar naarmate het einde nadert worstelt ze steeds meer met zichzelf: hoort ze eigenlijk niet toch gewoon bij de Cirkel? Maar Walter wil haar niet laten gaan, dus wat moet ze nu doen?
En wat wil de Raad eigenlijk?


Ida bevindt zich intussen nog in het tussengebied en volgt wat er gebeurt. Maar ze kan weinig doen, de anderen zien haar niet meer. En het medium van het stadje, Mona, is op raadselachtige wijze verdwenen. En de elementen bij de Poort verliezen de een na de ander hun krachten, en als de laatste het heeft begeven, zal de Poort zich openen! Haast is geboden!


Bloedstollend is het om vanaf de eerste pagina meteen weer in het verhaal te duiken dat je achter je liet bij het eerste deel van De Sleutel. De nieuwsgierigheid is hoog, de spanning stijgt. Zal het lukken? Nu heb ik nog nooit een serie gelezen waarin dat niet het geval is, maar de weg naar de ontknoping kan nog heel verrassend zijn. De schrijvers weten inderdaad met steeds andere wendingen aan hun verhaal de spanning er goed in te houden. 


Het is namelijk niet meer zo klip en klaar wie er te vertrouwen is. Er staat veel op het spel, en macht hebben is een aantrekkelijk vooruitzicht. De amoureuze complicaties moeten even op een laag pitje, op school wordt ook nauwelijks meer gewerkt. Alleen de Poort, alleen de dreiging van de demonen is nog belangrijk. Wel speelt tussendoor de rechtszaak tegen de twee jongens die Linéa hebben aangevallen. Dat dreigt niet zo goed af te lopen voor haar. Misschien was het dus toch wel een goed idee om de relatie met Vanessa te verbreken.


Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, de lezer is dus van alles op de hoogte. Tot een bepaalde grens, want ook de lezer weet niet helemaal zeker wie te vertrouwen is.


Intussen lezen we een spannende fantasyroman, met heel veel echte fantasy-elementen. Dit laatste deel stelde niet teleur, maar het was goed zo. Het is nu een afgerond geheel.


ISBN 9789400506671| Paperback | 344 pagina's | Uitgeverij Bruna| maart 2016
Vertaald uit het Engels door Steven Schneijderberg | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 28 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe Sleutel: Het begin
Engelsfors trilogie deel 3
Mats Strandberg & Sara B Elfgren


In het dorp Engelsfors woedt nog steeds de strijd om de macht. Op die plek bevindt zich immers de Poort, de enige poort die nog niet definitief gesloten is, en waardoor demonen de wereld binnen kunnen dringen.
Aanvankelijk waren ze met zeven, de jongeren die ontdekten dat ze speciale krachten hebben en die De Cirkel vormen. Iedere jongere bezat een van de zes elementen, de zevende is de ene Uitverkorene, die geen speciaal element bezit.


Met hun gezamenlijke krachten moeten ze de demonen buitensluiten. Zeven jongeren, heksen, die normaliter niet voor elkaar zouden kiezen moeten nu samenwerken  om de poort te sluiten. Ze hebben alle zes de elementen nodig. Maar bij eerdere schermutselingen zijn enkele heksen omgekomen. De Cirkel is niet meer compleet. Intussen zijn de demonen krachtiger geworden. Zij ‘zegenen’ een van de heksen, zodat die zijn of haar krachten ten gunste van de demon gebruikt, en proberen met deze slechte heks de poort te openen.


Terwijl deze strijd gaande is, en de heksen samen een manier proberen te vinden om ondanks dat ze niet meer compleet zijn toch hun taak te vervullen, gaat het gewone leven op school gewoon door. Net als de andere jongeren worden ze verliefd, krijgen relaties complicaties en moeten ze hun weg zien te vinden naar volwassenheid. Zoals iedere normale puber.


Minoo, Vanessa, Linéa, en Anna-Karin willen hun kring uitbreiden met nieuwe jongeren, er blijken nog meer jongeren te zijn die verborgen krachten hebben. Maar Minoo wordt ook gevraagd een andere Cirkel te steunen. Dat is een moeilijke beslissing: laat ze dan immers haar vrienden niet in de steek? Is het wel noodzakelijk dat zij die andere kring gaat versterken? Maar de tijd dringt. De Poort moet dicht.


De meeste lezers slaan de eerste pagina in een boek over, die pagina waar allerlei gegevens staan over de uitgave. Als je dat bij dit boek doet begrijp je niet waarom het einde niet een echt einde is, waarom het niet een afgerond geheel is: het is immers het derde deel van een trilogie! Maar zoals we dat bij films al gewend zijn: hier wordt een derde deel opgesplitst in twee boeken. Het Begin heet deze, om later gevolgd te worden door De Finale.
Als je eenmaal de avonturen van Minoo en haar gezellinnen bent gaan volgen wil je toch echt weten wat zij bedenken om de wereld te redden.


ISBN 9789400501485 | Hardcover| 432 pagina's | Uitgeverij A W Bruna | november 2015
Vertaald uit het Zweeds door Steven Schneijderberg Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 18 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altVuur
Engelfors trilogie deel 2
Mats Strandberg &  Sara Elfgren


Na het reuze spannende eerste deel is het maar afwachten hoe het in een tweede deel verder zal gaan. Dat kan wel eens tegenvallen namelijk. Maar lezers deze: ik wil  nu onmiddellijk door met deel drie!! Ik wil weten hoe het verder gaat met de Uitverkorenen!
Ze zullen die demonen heus wel overwinnen en de apocalyps voorkomen, zo gaat het meestal wel in dit soort boeken, maar de manier waarop, en ten koste van wie?


Er waren oorspronkelijk zeven Uitverkorenen. In deel een moesten we Elias en Rebecka al afstaan, en ook in deel twee komen de jongelui er niet zonder kleerscheuren van af. Minoo, Vanessa, Linéa, en Anna-Karin, en tegen wil en dank ook Ida, zijn heksen, en staan aan de goede kant. Wie hun tegenstander is weten ze niet. De demon kan om het even wie ‘bezitten’.
Is het Erik, de pestkop, maar ook vriendje van Ida? Misschien Gustaf, op wie Ida eigenlijk verliefd is, maar die het vriendje van Rebecka was? Of is het Victor de nieuwkomer? Hij is met zijn vader uit Stockholm gekomen en heeft in ieder geval ook krachten.
Dan is er ook nog de Raad, ontstaan door de eeuwenoude voorspelling, die hen in de gaten houdt en het niet zo eens is met wat ze doen. En vlak de helderziende Mona niet uit, de eigenaresse van het winkeltje vol magische spullen.


De meisjes leiden een gewoon tienerleven, ze hebben ieder zo hun eigen kleine en grotere problemen, thuis, op school, met elkaar. Liefdesperikelen, jaloezie en vriendschap, het speelt allemaal een rol. Het zou een gewone meisjesroman zijn als zij niet de Uitverkorenen waren die de wereld moeten redden. Niet dat ze onverdeeld blij zijn met hun krachten. Gedachten kunnen lezen lijkt heel leuk, maar kan ook voor vervelende situaties zorgen: als degene die jou vertrouwt, denkt dat je haar/zijn gedachten leest, is dat heel vervelend.
En dan hebben de schrijvers ook nog heel bijzondere wendingen ingepland, die je hersens laten kraken!
Het zijn meer dan 400 pagina’s, maar je leest ze het liefst in een ruk allemaal. Heerlijk verhaal!


Vuur is het tweede boek in de Engelsfors-trilogie. Het eerste deel, De Cirkel, was een daverend succes bij lezers over de hele wereld, en werd in Zweden genomineerd voor de prestigieuze August-prijs.
 

ISBN 9789400501478| Paperback | 464 pagina's | Bruna | juli 2013
Vertaald uit het Zweeds door Steven Schneijderberg Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo,  16 september  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De cirkel
Engelsfors trilogie deel 1
Mats Strandberg en Sara B Elfgren

‘Net als zussen elkaar niet hebben kunnen uitkiezen, zo hebben de Uitverkorenen elkaar ook niet uitgekozen. En toch zullen ze net als zussen moeten leren met elkaar te leven.’


Het Zweedse dorp Engelfors is niet het onschuldige en lieflijke dorpje dat het lijkt. Een eeuwenoud Kwaad ligt op de loer, demonen willen de aarde beheersen, en zijn hun krachten aan het verzamelen.
In de eeuwige strijd tegen het Kwaad zijn er gelukkig ook Goede elementen, en in Engelsford vinden we zeven Uitverkorenen, die dat zelf nog niet weten. Het begint met de zeer onverwachte dood van Elias, die later een van de
Uitverkorenen blijkt te zijn geweest.
Als het Kwaad zich richt op een van hen, zijn de anderen veilig. Maar is die ene eenmaal uit de weg geruimd, dan richt het zich op de volgende. Dat is Rebecka. Dan weten de zes meisjes die ‘De Cirkel’ gaan vormen al dat zij anders zijn. Op een nacht onder een bloedrode maan bleken zij onweerstaanbaar naar een speciale plek getrokken te worden. Ze kennen elkaar wel, van zien, van school, maar zijn stomverbaasd als ook de conciërge op die plek arriveert en hen vertelt dat zij de Uitverkorenen zijn.
Er blijkt magie op de plek aanwezig te zijn, maar ze beginnen dit rare gedoe pas te geloven als Ida zwevend boven de grond ineens met een andere stem praat en hen vertelt dat ze op elkaar moeten vertrouwen, en dat Nicolaus hen zal leiden. Maar de arme conciërge weet zelf ook niets. Hij zal geleid worden, maar hoe en door wie of wat? Pas als Rebecka, die er die nacht ook was, de dood vindt, zien ze de noodzaak in van samenwerken. Ook met Ida, het meisje dat ze geen van allen mogen.

Het zijn zes heel verschillende meisjes, die ontdekken dat ze ieder een eigen kracht hebben. Ze zijn heksen. Minoo, superslim en stiekem verliefd op een leraar, droomt over een voorval uit de zeventiende eeuw; Rebecka, anorectisch, vormt al lang een stel met Gustaf, is telekinetisch; Vanessa, die zich onzichtbaar kan maken en niet om kan gaan met haar stiefvader, heeft een relatie met de nietsnut Wille; Linnéa, ex van Wille, woont op zichzelf, en was bevriend met Elias. Zij kan gedachtelezen; Anna-Karin, het meisje van boeren komaf dat daarmee gepest wordt en teruggetrokken door het leven gaat, blijkt de kunst van het manipuleren zeer goed onder de knie te krijgen, en dan Ida, die niemand aardig vindt, maar die onmisbaar is als het medium van de groep.
Behalve de conciërge blijkt nog iemand aan hun kant te staan, de rectrix van school. Zij vertelt over de eeuwenoude voorspelling: ‘De Cirkel’ moet het opnemen tegen het kwaad.  Er is ook een boek, het Boek der Patronen, dat als een orakel werkt, maar dat ze (nog) niet kunnen lezen.

Dit eerste deel van deze trilogie gaat vooral over de samenwerking. Ze zijn zo verschillend, qua achtergrond en karakter, dat het niet logisch is dat ze een groep vormen. Duidelijk is dat ze er niet onder uit kunnen.
Naast dit fantasyverhaal over de strijd tussen Goed en Kwaad, lezen we ook over de wereld van tieners. Hun onderlinge relaties en onenigheden; het pesten en de verliefdheden.
Het is goed geschreven, en leest vlot. Als je hier doorheen bent, wil je gewoon verder in deel twee.

ISBN 9789400501225 | paperback | 404 pagina's |Bruna | september 2012
Vertaald uit het Zweeds door Steven Schneijderberg Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 30 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER