jeugd 15+

Miriam Bruijstens

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Miriam Bruijstens in de categorie Jeugd 10-12 jaar.

 

altHet tweede boek van Tess
Miriam Bruijstens

‘Iedereen heeft zijn eigen verhaal,’ zeg ik. ‘ Verhalen die je aan de buitenkant niet kunt zien.’


De vijfentwintigjarige Tess heeft haar eerste boek gepubliceerd. En na een eerste volgt logischerwijs een tweede. Ze denkt er over na, maar het wil nog niet echt vlotten. Intussen is ze veel bij Lucas, haar kameraad, die schildert.

Niet dat ze een echte relatie hebben, ze schrikt er zelfs van als Lucas haar echt zoent. Hij heeft te veel gedronken, denkt ze. Want drinken, nou, dat doen ze heel veel. Niet alleen in een nieuw cafeetje in de stad zijn ze met hun vrienden, Anna en Sophie, bijna stamgasten, ook in hun eigen dorp gaan ze vaak op stap.


Op een van die avonden stelt Lucas hen zijn vriendinnetje voor. Dat is verwarrend voor Tess. Leah is een aardig meisje, maar raakt ze nu Lucas kwijt?
Deze verwarring en de drank hebben als gevolg dat ze niet echt beseft wat er die avond gebeurt als ze met Lucas naar huis loopt. Na die nacht is ze totaal in de war, schrijven lukt zeker niet, en ze vervalt weer in oude gewoonten. Een slechte gewoonte. De enige die haar lijkt te begrijpen is die jonge knul, Sam. ‘Sam maakt alles lichter.’


Een heftig verhaal, over vriendschap. Over hoe je met heftige gevoelens om moet gaan. En dat je dat niet in je eentje kunt.
De titel wijst op het tweede boek dat Tess wil gaan schrijven, maar het is ook echt het tweede boek over Tess. Af en toe zijn daar verwijzingen naar, maar je hoeft dat eerste boek niet gelezen te hebben om dit te kunnen volgen.
Verspreid over het boek staan op de juiste momenten de juiste gedichten, van beroemde dichters als Emily Dickinson, of Oscar Wilde, maar ook gedichten die Tess geschreven heeft  (Miriam Bruijstens dus). Ook na het verhaal vindt de lezer nog gedichten. Mooie omslag ook.
Een verhaal vol emoties die kalm en invoelend beschreven worden en daardoor nog harder binnenkomen. Heel mooi.


ISBN  9789044827422 | hardcover| 120 pagina's | Uitgeverij Clavis |  maart 2016
Leeftijd vanaf 15 jaar, een cross-over meldt de achterflap.

© Marjo, 4 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER