jeugd 15+

Greet Beukenkamp

http://www.greetbeukenkamp.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Greet Beukenkamp voor jongeren vanaf 10 jaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Greet Beukenkamp voor jongeren vanaf 13 jaar

 

altDe jongen achter het masker
Greet Beukenkamp

Lang geleden, heel lang geleden, ongeveer 1333-1323 jaar voor onze jaartelling, leefde er een man in Egypte, die beroemder zou worden dan hij ooit had kunnen of durven dromen: Toetankhamon was – onder andere - zijn naam. Hij was een farao van de 18e Dynastie van het Oude Egypte.
Zijn vader was Achnaton. Wie zijn moeder was, is niet zeker. Zijn woonplaats vinden we heden ten dage terug in Armana, halverwege Thebe, in vroeger tijden hoofdstad van Opper-Egypte, en Memphis, toentertijd hoofdstad van Neder-Egypte.


Negen jaar oud was hij toen hij zijn vader Achnaton opvolgde. Deze had om de macht van de geestelijken in te perken een radicale wijziging doorgevoerd in het religieuze stelsel, dat vele goden omvatte: hij verordende dat er slechts een enkele god aanbeden mocht worden: Aton.
Toetankhamon stond vanwege zijn leeftijd onder invloed van oudere mannen, zoals vizier Eje en generaal Horemheb. En zij stelden opnieuw het polytheïsme (veelgodendom) in. Behalve met deze binnenlandse onrust had de farao ook te maken met oorlogen.Toetankhamon trouwde met zijn halfzus Anchesenamon. Zij kregen 2 dochters, die stierven vóórdat zij geboren werden.


Greet Beukenkamp heeft zich verdiept in het leven van deze beroemde farao en er een spannend verhaal van gemaakt. Waar geen feiten bekend zijn werd gefictionaliseerd, maar over het geheel genomen klopt het verhaal met hetgeen nu bekend is over Toetankhamon.


Het verhaal wordt verteld door voedster/verzorgster Maïa en begint met het bericht van zijn dood. Hij is dan 19 jaar oud. Terwijl de voorbereidingen voor zijn begrafenisplechtigheid in volle gang zijn, verplaatst Maïa haar zorgen naar zijn vrouw. Dat heeft ze ‘haar jongen’ immers beloofd. En als haar vermoeden juist is, dat hij niet per ongeluk is omgekomen, dan verkeert zijn vrouw ook in gevaar. Wie moet immers de farao opvolgen, die geen nakomelingen heeft? De weduwe Anchesenamon wenst niet te trouwen met de kandidaat die de machthebbers op het oog hebben, zodat ze haar leven niet zeker is. Maïa en de jonge vrouw moeten vluchten, geholpen door de geliefde van Maïa.


Dat is het omlijstende verhaal dat zich in het heden afspeelt. Maar het gaat natuurlijk vooral over die jongen achter het masker. Greet Beukenkamp laat Maïa in gedachten vaak lange gesprekken met Toet voeren, herkenbaar aan cursief gedrukte passages. En zo leren we de farao kennen.
Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis zijn deze gesprekken vol informatie al genoeg, maar de omlijsting maakt het geheel wel spannender. En Greet Beukenkamp kan schrijven, ze sleept de lezer mee in haar verhaal vol avontuur en intriges. Boeiend verhaal!


Ter verduidelijking staat voor in het boek een kaart en de vermoedelijke stamboom. Ook is er een korte historische inleiding. Het boek is een hardcover uitgave, met een prachtige omslag.


Om nog even eventuele nieuwsgierigheid te bevredigen: (geplukt van Wikipedia)
‘Een recente schouwing van Toetanchamons skelet heeft uitgewezen dat hij 19 was toen hij stierf en ongeveer 1,68 m lang. Er zat 1 cm verschil tussen de lengte van zijn benen en hij had een ietwat scheve ruggengraat. Daarnaast had hij een klompvoet en miste een teen aan de andere voet. Hij liep met een stok, wat mede ondersteund wordt door de vondst van 170 stokken in zijn graf en het feit dat hij met stok wordt afgebeeld. Hij leed ook aan een ontsteking in zijn knie, veroorzaakt door een breuk. De breuk zou veroorzaakt kunnen zijn door een val van een strijdwagen, waarschijnlijk gedurende een jachtpartij, een geliefde bezigheid van de jonge farao. In 2009 heeft men de mummie gescand. Uit dit onderzoek is gebleken dat Toetanchamon naar alle waarschijnlijkheid gestorven is aan de gevolgen van de ontsteking in zijn knie, gecombineerd met malaria.’

Greet Beukenkamp (Haarlem, 7 augustus 1939) is een Nederlandse schrijfster.
In 1992 kwam haar eerste boek Een lange reis op korte pootjes uit en sindsdien heeft ze vrijwel elk jaar een boek uitgebracht.


ISBN  9789044827163 | Paperback | 440 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2016
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 4 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER