jeugd 15+

Julie Kawaga

http://juliekagawa.com/wordpress

 

altDe IJzerkoning
Julie Kawaga


In de serie ‘De ijzerfee’ verschijnen vier delen: Deze ‘De IJzerkoning’ is de eerste. De IJzerprinses De IJzerkoningin, en De IJzerprins zullen volgen.
Het eerste boek laat de lezer kennis maken met Meghan Chase, een ogenschijnlijk normale Amerikaanse tiener. Ze woont met haar moeder, stiefvader en stiefbroertje ‘in een piepklein gat aan de baai van Louisiana’. Op de dag dat ze zestien wordt, verwacht ze niet zo veel. Meestal denken haar ouders niet aan haar verjaardag. Maar ze wil speciaal zijn: ze is verliefd op de spetter van de school. Scott Waldron moest en zou haar nu opmerken!
Maar ze zijn arm, hun varkensfokkerij brengt niet zoveel op, dus mooie of speciale kleren heeft ze niet, en ach, eigenlijk heeft het haar nooit zoveel geïnteresseerd. Maar nu wel!
Al begint de dag goed: haar broertje Ethan heeft er wel aan gedacht, hij geeft een tekening.
Helaas voor haar zal het blijven bij dit ene heuglijke feit. Op school loopt alles zo fout als het maar fout kan gaan. Haar moeder belooft wel een proefles autorijden, maar als er dan thuis vreemde dingen gebeuren, zal er ook van die les niets terecht komen.


Het is niet vreemd dat Ethan vreemde wezens ziet, boemannen in de kast en zo, maar Meghan begint ze ook te zien, de hond ineens gaat bijten, haar moeder glijdt uit en valt  in de keuken, en Ethan gedraagt zich heel vervelend. Wat gebeurt er allemaal?
Als haar broertje verdwijnt, en Meghans beste maatje Robbie haar vertelt dat het wezen dat nu op Ethan lijkt een wisselkind is, staat haar hele wereld op zijn kop. En toch, ergens voelt het alsof ze altijd al geweten had dat ze niet ‘gewoon’ was. En Robbie blijkt dat ook niet te zijn.
Samen gaan ze in hun nieuwe, - of oude, het is maar hoe je het bekijkt - vorm naar een paralelle wereld: Nimmernimmer. Dat land heeft een lichte en een duistere kant, met ieder een eigen koning, en er wonen wezens die uit sprookjesboeken lijken te komen.
Maar die wereld wordt bedreigd door moderne sprookjes: die van de computer.
Aan alle kanten wordt aan Meghan getrokken, ze loopt gevaar, ze leert de liefde kennen, verliest haar vriend Robin (=Puck) uit het oog, en of ze haar broertje terug zal vinden is nog maar de vraag.


Dit is fantasy eerste klas. Alle bijzondere wezens uit de oude boeken komen wel een keer voor, met de fae in de hoofdrol. Grimalkin de kat is Meghans gids. Hij waarschuwt haar telkens: 'zeg niet je naam', om te voorkomen dat een ander macht over je krijgt. Maar Meghan Chase kent haar echte naam helemaal niet. Dat zal in een van de volgende delen wel komen.
Leuk zoals Kawaga de oude sprookjeswereld vermengt met de moderne wereld, en al is er sprake van een zwijmellige romantiek, er wordt ook veel gevochten en dan zijn de details niet mals. Toch denk ik dat het vooral vrouwelijke lezers trekt.
Ik heb wel zin om verder te lezen, dus het zit wel goed met dit – al oude – debuut van de Amerikaanse schrijfster.


Julie Kagawa (Sacramento) is de internationale bestsellerauteur van bekende Young Adult-series als The Iron Fey en Blood of Eden.


ISBN 9789034755827  |paperback|384 pagina's |Uitgeverij Harlequin Young Adult |juli 2012 Vertaald uit het Engels door Angelique Verheijen
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 15 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER