jeugd 15+

Inge Verbruggen

https://www.ingeverbruggen.eu

 

Doodverklaard
Inge Verbruggen


Als de zeventienjarige Isa Mendonck een leuke jongen ontmoet gaat ze thuis op internet op zoek of hij misschien ook actief is op sociale media. Dat valt nogal tegen, maar ze is zelf ook niet echt actief daar. Misschien is ze zelf ook wel onvindbaar?  Maar als ze dat gaat onderzoeken krijgt ze de schrik van haar leven: er staat een overlijdensbericht van haar op Instagram! Dat moet een grap zijn!


Maar wie doet nou zoiets?
Een van haar vrienden? Dat zijn beste vriendin Josie, met wie ze een groepje heeft gevormd: Liz, Joaquim, Lander en Maarten. Maar zij weten van niets. Ook haar broer Jesse zegt dat hij er niets mee te maken heeft.
Als ze het de volgende dag op school wil laten zien, is het bericht verdwenen. Dus haar vrienden geloven haar niet. Ze heeft vast akelig gedroomd!


Maar dat is niet zo. Het wordt steeds erger. Ze ontdekt dat iemand in haar naam vervelende berichtjes stuurt aan de anderen. Iemand stalkt haar, en hackt haar laptop en haar telefoon. Tot haar verbijstering ziet ze voor eigen ogen hoe de tekst die ze zelf intikt gewist wordt. Door wie?


Het overlijdensbericht komt terug met de datum van de begrafenis. Ze ontsnapt maar net als een auto haar duidelijk aan wil rijden. Erger nog, in de dagen die volgen wil zelfs Josie niets meer met haar te maken hebben.
Joaquim wil nog wel helpen, maar ontdekt dat Isa volgens de computer zelf die berichten verstuurd heeft! Vanaf haar eigen IP-adres! Isa weet natuurlijk dat het niet zo is. Wat gebeurt hier toch allemaal? Wie heeft het op haar gemunt? En waarom?


Is het Siebe, haar nieuwe vriendje? Toch niet een van het vriendengroepje?
Dat kan ze niet geloven.
Maar dan worden haar sleutels gestolen en kan ze haar huis niet meer in.


Isa is de ik-figuur, een vrolijke tiener die een fijne toekomst voor zich zag. Haar vertwijfeling als ze steeds meer geïsoleerd komt te staan, als niemand haar gelooft, het is een schokkend verhaal. Een waarschuwing in deze tijd waarin moderne media het leven van jongeren regeren.


Na de verschijning van de eerste editie in 2017 heeft Inge Verbruggen (Lier, 1974) andere  jeugdthrillers geschreven. Duivels spel en Labyrinth.


ISBN 9789044839791 | Hardcover | 284 pagina's | Uitgeverij Clavis | hernieuwde uitgave november 2021
Leeftijd 15+

© Marjo, 13 maart 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

altDoodverklaard
Inge Verbruggen


Vrienden zijn belangrijk. Misschien wel het belangrijkst in je leven.
Maar wat als degenen die je als je beste vrienden beschouwt jou laten vallen, de een na de ander?
Wat als iemand je dan ook nog dood verklaart? Als je nergens meer controle over hebt?

Het overkomt de zeventienjarige Isa Mendonck. Als ze op een dag zichzelf googlet, ziet ze een overlijdensbericht. Van zichzelf! Ze schrikt enorm natuurlijk, maar denkt nog aan een slechte grap. Ze vraagt haar vrienden wie dat gedaan heeft. Ze trekt al heel lang op met dezelfde lui: haar beste vriendin is Josie, en en zij hebben vriendschap gesloten met Liz, Joaquim, Lander en Maarten.
Maar zij zeggen dat ze van niets weten, en als ze het die avond niet terug kunnen vinden op internet geloven ze niet dat Isa het echt gezien heeft. Ze heeft zeker een akelige droom gehad…

Maar Isa is bang. Je eigen doodsbericht op internet vinden, dat is niet zomaar iets natuurlijk. En het blijkt maar het begin. Iemand is er op uit haar de grond in te boren. Haar zo bang te maken dat ze niet eens de straat op durft, zeker niet als ze maar net op tijd kan wegspringen voor een auto die aan komt razen. Maar het ergste is toch wel dat haar vrienden haar niet geloven. Ze verzint het, of ze heeft het zelf gedaan, zeggen ze. Als ze proberen te ontdekken wat er met haar computer aan de hand is, blijkt namelijk dat ze zelf dat bericht verstuurd moet hebben. Maar Isa weet dat het niet zo is!
En haar nieuwe vriendje, Siebe, die ze nog maar een week kent? Ze heeft hem niets verteld, bang dat hij haar angsten ook als onzin afdoet.

Het wordt nog erger: iemand jat haar huissleutels, en ook haar telefoon doet het niet meer zoals dat moet.

Alleen Lander die verliefd op haar is (hij is niet de enige overigens, en dat klinkt toch wel een beetje ongeloofwaardig) wil nog helpen. En Maarten, maar die heeft verkering met Josie, heikele kwestie, zeker als Josie zich steeds meer afkeert.

Wie kan ze nog vertrouwen? Wie wil er nog met om gaan?

Superspannend verhaal over een stalker, die heel erg ver gaat. Over de moderne media waar je – dat blijkt maar weer – voorzichtig mee om moet gaan. Het verhaal wordt vanuit Isa verteld, waardoor je al haar twijfels, haar onzekerheid, haar angst mee beleeft.
Dit boek leg je niet weg voor je het uit hebt, en dus moet ik zeggen dat deze eerste jeugdthriller van de Vlaamse auteur Inge Verbruggen (1974) supergeslaagd is!


ISBN 9789462420649 | Hardcover | 286 pagina's | Uitgeverij Kramat | april 2017
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 30 september 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER