jeugd 15+

Allen Zadoff

http://www.allenzadoff.com

 

altDe verrader
deel 3 Boy Nobody serie
Allen Zadoff


Jack, Daniël, Benjamin, Zach.  Boy Nobody draagt allerlei namen: als hij van het Programma - de organisatie waardoor hij gerekruteerd is, en die onder leiding staat van Moeder (niet een biologische moeder) - een nieuwe opdracht krijgt, neemt hij ook een nieuwe naam aan. Hij is het beu. Hij wil Iemand zijn, een Naam hebben. Niet langer Boy Nobody zijn.


In het tweede deel van deze trilogie hebben we al kunnen lezen dat de zestienjarige wees niet meer voor 100% bereid is om de bevelen op te volgen. Een geïnjecteerde chip zou er voor moeten zorgen dat hij geen angst kent, maar de jongen ontdekt hoe het is om te leven met angst. Blijkbaar wordt zijn verstand er ook helderder van, want hij is gaan twijfelen. Doet hij er wel goed aan dat hij zonder vragen te stellen gehoorzaamt? 


Als een vriend hem vertelt dat hij geen wees is, dat zijn vader nog leeft, is zijn enige doel nog om hem op te sporen. Daarvoor moet hij zijn eigen weg zien te vinden zonder te laten blijken aan Moeder dat hij haar spel niet helemaal meer meespeelt. Hij heeft gelukkig vrienden: Howard die een kei is met computers en elektronica is onvoorwaardelijk trouw. Geldt dat ook voor Mike, die hem opgeleid heeft en het beste met hem voor lijkt te hebben? En Tanya, is zij een onschuldige gevangene? Wat voor rol speelt zij in het verhaal? In ieder geval een romantische rol. Klein, maar toch.


Boy Nobody staat voor een moeilijk keus: moet hij zich onvoorwaardelijk aan sluiten bij het Programma, dat tenslotte gericht is op het verijdelen van terroristische aanslagen? Maar hoe moet hij dan omgaan met zijn geweten, zijn twijfels?  Hij kan zich laten injecteren met een vernieuwde chip: niet alleen zal hij dan geen angst meer kennen, zijn gevoelens zullen dan ook danig afzwakken. Maakt het misschien verschil als hij er in slaagt zijn biologische vader te vinden?


Ook deel drie, spannend vanaf de eerste pagina, neem je in een razend tempo tot je, omdat je antwoorden wil op deze vragen. Er zijn veel verrassende wendingen, die misschien te makkelijk ten voordele van Boy Nobody zijn, maar ja, zo’n soort boek is het, en eigenlijk kan het ook niet anders. Onze hoofdpersoon is nu eenmaal een bijzondere jongeman.  Het is klaar nu, na deel drie. Hij mag zijn leven voortzetten zonder in de kaarten gekeken te worden door nieuwsgierige lezers.


Maar die lezers zijn wel benieuwd waar Allen Zadoff nu mee zal komen!


ISBN 9789044825107 | Hardcover | 282 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2015
Vertaald uit het Engels door Margot van Hummel | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 8 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De opdracht
deel 2 Boy Nobody serie
Allen Zadoff


'...hij krijgt vast nog meer spannende opdrachten.’
Zo eindigde mijn vorige verslag. Dit tweede deel uit de serie Boy Nobody heeft ‘De opdracht’ als titel...


Boy Nobody, de jongen zonder naam. Zestien jaar oud, wees, en onbevreesd. Binnen de organisatie Het Programma is hij getraind om te moorden, onder leiding van de mensen die hij Vader en Moeder noemt. Zijn echte ouders leven niet meer, was hem verteld. Maar als hij zijn eerste opdracht vervuld heeft laat iemand iets vallen over zijn biologische vader, die nu wèl in leven zou zijn. Het is zo vaag dat hij het maar laat zitten.
In het eerste deel was hij Jack, zijn opdracht is afgerond, en er zijn even geen nieuwe orders. Hij begint te twijfelen: wil hij zijn wat hij is? En wat als zijn ouders inderdaad nog leven?

Hij bevindt zich in een zomersportkamp, als jeugdleider in opleiding. Even iets anders, vindt hij, even niet moorden, even geen spannend leven waarin hij constant op zijn hoede moet zijn voor vijanden.
Maar het Programma, de organisatie die hem gerekruteerd heeft, heeft iets in petto voor hem. Een test, die hij met goed gevolg aflegt, wat hem de volgende opdracht oplevert.
Hij zal Daniël heten, en hij zal infiltreren in een trainingskamp.
Ondanks zijn twijfels doet hij wat hem gezegd wordt. Hij bezoekt een informatiebijeenkomst van Kamp Liberty, dat onder leiding staat van Eugene Moore. Kamp Liberty ligt ingesloten in de heuvels, en is zo goed beschermd, zo compleet afgeschermd dat ook de Binnenlandse Veiligheidsdienst niet weet wat er zich afspeelt.
Daniël, zo heet Boy Nobody bij deze opdracht, heeft de opdracht Moore uit te schakelen en onder geen beding naar Kamp Liberty te gaan. Het loopt anders...


‘Laat me vertellen wat ik werkelijk doe. Ik spoor jongelui aan om weerbare, onafhankelijke denkers te worden, die in staat  zijn op treden in de wereld. De hoge pieten van de regering hebben daar een probleem mee. Ze willen niet dat jullie zelfstandig denken, want stel dat jullie het met hen oneens zijn. En stel dat jullie beslissen daar wat aan te doen.’


Moore heeft een punt. Toch?
Daniël kan niet anders dan naar het kamp gaan, maar krijgt er geen contact meer met Vader. Hij is op zichzelf  aangewezen... en zijn twijfels nemen toe.

In dit tweede deel wordt de moordmachine menselijker, meer een gewone jongen van zestien jaar. Nou ja, gewoon is hij natuurlijk niet, dus zijn avonturen leveren weer een spannend verhaal op. Onverwachte medestanders, maar ook mensen die zich tegen hem keren, is niemand wie hij zegt te zijn? Is hij nu echt alleen maar op zichzelf aangewezen?


In een sneltreinvaart, met korte zinnen, zonder uitweidingen, volgen we Daniël. Wat zal hij doen?
Ook dit verhaal heeft veel onbeantwoorde vragen, er moet - gelukkig - een deel drie komen.
Het is een boek dat je in één ruk uit wil lezen, zo heerlijk spannend...


ISBN 9789044822861| Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2014
Vertaald uit het Engels door Margot van Hummel Leeftijd 15+

© Marjo, 5 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBoy Nobody
deel 1 Boy Nobody serie
Allen Zadoff


‘Ik pak een honkbalknuppel.
Het is een 32 once Rawlings composiet. Ik verdeel het gewicht over beide handen. Door een deuk aan de bovenkant is hij ietwat uit balans.’


Zo begint dit boek, dus dat gaat me wat worden. Veel geweld verwacht ik.
En dat klopt ook wel, maar er is ook een ruime dosis romantiek, en aan de gedachtewereld van de hoofdpersoon wordt ook genoeg aandacht besteed om mij lekker te laten doorlezen.
Eerst moet ik evenwel door wat actiescenes. Jack, de hoofdpersoon is een soort huurmoordenaar, een geheim agent, die speciale opdrachten krijgt. Maar hij is pas zestien jaar, dus hoe zit dat? Mondjesmaat lezen we dat Jacks ouders omgekomen zijn, en dat hij daarna gerekruteerd is en wel mee wilde werken omdat hij wraak wilde nemen. Hij heeft een gedegen opleiding gehad, van mensen die hij Vader en Moeder noemt. Zij geven hem de opdracht  om mensen te doden en zorgen voor de undercover. Ook regelen ze zijn verdwijning na gedane zaken. Snel volgt alweer een nieuwe opdracht. Boy Nobody. Aangenaam, maar let op als hij zijn pen pakt...


‘Leuk met je kennisgemaakt te hebben, Ben,’ zegt de burgemeester.
‘Insgelijks’ zeg ik.
We geven elkaar een hand. Zijn handpalm is warm en droog.
‘Ik hoop dat het niet bij deze ene keer blijft,’  zegt hij.
‘Ik weet wel zeker van niet.’
Ik loop naar de deur en blijf dan staan.
‘Sorry dat ik het vraag, maar mijn pen...’


Boy Nobody is een kouwe kikker, hij is gewetenloos en doodt zonder nadenken. Maar in dit verhaal wordt hij Jack, en ontdekt hij dat hij toch onvermoede gevoelens heeft.
Zijn opdracht is om de burgemeester van New York te vermoorden en de ingang naar deze man is via dochter Samara. Terwijl Jack een manier zoekt om zijn opdracht uit te voeren, merkt hij dat iemand hem volgt. Een Arabier, waarom heeft die interesse in hem? En waarom wordt zijn opdracht ineens veranderd?


In een mooi vormgegeven boek, met veel witruimte wordt een flitsend verhaal verteld. Korte zinnen maken het snel, en spannend. Jack is ogenschijnlijk een gewone tiener, met normale tienergevoelens, hij is helemaal niet zo slecht als hij lijkt te zijn. Of toch?
Het is het eerste deel van een trilogie, dus hij krijgt vast nog meer spannende opdrachten.


ISBN 9789044819489  | Hardcover | 303 pagina's| Clavis | augustus 2013
Vertaald uit het Engels door Margot van Hummel Leeftijd 15+

© Marjo, 4 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER