jeugd 15+

Michelle Gagnon

http://www.michellegagnon.com

 

altHet vonnis
Deel drie van de trilogie 'Project Persefone'
Michelle Gagnon


Bij een trilogie is het altijd maar afwachten of de schrijver het derde en laatste deel netjes afrondt; of je als lezer tevreden kunt zijn met de afloop en vooral of alle losse eindjes goed aan elkaar geknoopt worden. Ze mogen overigens ook los blijven, zolang ze maar niet verkéérd geknoopt worden!!


Deel drie dus van ‘Project Persefone’, een trilogie waarin kinderen – sommigen zijn tenslotte pas veertien! – het opnemen tegen de zakenman Charles Pike, die als rijke en invloedrijke volwassene, zelfs aan de touwtjes van de politici trekt en dus ook de politie controleert. Hij is er op uit om een geneesmiddel te vinden tegen het virus dat HEMA veroorzaakt. Zoals we weten is de macht van de geneesmiddelenindustrie groot.
Pike en zijn organisatie hebben zich op een kwalijke manier ontfermd over zwerfjongeren. Toen er steeds meer jongeren verdwenen, kwamen de achterblijvers in opstand kwamen en zij richtten Persefone’s Army op. Noa  is in contact gekomen met Peter, en ook al is deze jongen geen zwerver maar enige zoon van rijke ouders, hij heeft zo zijn eigen redenen om in zee te gaan met het leger dat het opneemt tegen een machtig concern. Ze zijn beiden zeer kundig in het omgaan met de moderne technologie, en met Peters geld hebben ze al veel spaken in het wiel van Spike kunnen steken. Maar Noa is ziek, zij is geïnfecteerd met het virus, en de enige die haar kan redden is dus  Pike.


Als dit derde deel begint lijken Noa, Peter, Daisy en Teo de enige die nog over zijn en strijden. Zij hebben intussen wel de harde schijven waarop alle informatie staat – hopen ze – over het Persefone Project, maar al vluchtend krijgen ze nauwelijks de gelegenheid die schijven te bekijken.
Ze slapen in oude verlaten panden, stelen auto’s om verder te kunnen, eten nauwelijks, en raken tenslotte opgesplitst.
Pike en zijn handlanger Mason zitten intussen niet stil. Doordat we hun verhaal ook lezen, wordt alles nog spannender.
Klopt het idee wel dat Pike de kwade genius is? Zal Noa het redden? Ze wordt blind, kan nauwelijks meer lopen, en is Peter alleen maar tot last, vindt ze. Peter intussen ziet zijn gezicht op de televisie: men bestempelt hen als terroristen...


Ook in dit derde deel zit de lezer dus op het randje van zijn stoel, en ik vind dat razend knap! Zelfs op het moment dat je begint te denken dat ze zich er toch makkelijk van af maakt, blijft het verhaal zo flitsend dat je door moet lezen. En dan wachten er nog verrassingen.


ISBN 9789020679687 | Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Blossom Books | november 2014
Vertaald uit het Engels door Annemarie Dragt, Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 6 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet verzet
Deel twee van de trilogie 'Project Persefone'
Michelle Gagnon


Het Persefone Project is nog steeds gaande. Peter en Noa, met wie we in deel een van deze trilogie hebben kennisgemaakt, zijn zwaar teleurgesteld in de FBI. Zijn de mensen achter het Project, het megaconcern Pike & Dolan, dan zo machtig? Is er geen stoppen aan?
Natuurlijk is het achterliggende streven, het stoppen van de vreselijke ziekte, PEMA,  maar de manier waarop is niet verantwoord, niet ethisch.
Maar Noa en Peter laten zich niet tegenhouden, en helemaal alleen staan ze niet. De jongeren die ze al bevrijd hebben uit de loodsen waar de experimenten werden uitgevoerd, zijn grotendeels aan hun kant blijven staan en helpen mee.


Noa is min of meer aangewezen als hun leider, en daar is ze niet zo blij mee. Zij heeft last van bijverschijnselen na de operatie die ze heeft ondergaan. Maar ze moet wel. Met de andere jongeren heeft ze Persefone’s Army opgezet. Natuurlijk zitten daar allerlei karakters in, de een volgzamer dan de ander, en iedereen met speciale talenten, die al of niet nuttig zijn. Onder hen is ook Zeke, die verliefd is op Noa, en jaloers op Peter. Maar voor de liefde heeft Noa natuurlijk helemaal geen tijd.
Op aanwijzingen van Peter, die gewoon thuis woont, en verwoed de computers probeert te kraken, om er achter te komen waar nieuwe loodsen ingericht zijn, waar nieuwe jongeren opgepakt worden, valt het Army een loods binnen in de buurt van Phoenix. Peter gaat intussen ook weer om met zijn ex-vriendin, Amanda. Hij voelt zich schuldig omdat zij heeft moeten lijden onder zijn activiteiten. En de gevolgen voor haar blijken nog erger dan hij al dacht.


Er is een tijdsprong gemaakt tussen deel een en deel twee, waardoor het echtpaar waar Noa en haar groep toevlucht zoeken tussen de acties door, enigszins uit de lucht komt vallen.
Maar het is wel op het terrein waar die twee wonen en werken dat het verhaal tot een climax komt. Daar komt nogal wat geweld bij te pas. Ook aan Peters kant loopt het allemaal niet op rolletjes, ze nemen het tenslotte op tegen volwassenen, en het zou erg ongeloofwaardig zijn als dat domme mensen waren.


Het is zonder meer duidelijk dat er een derde deel moet komen, want het zal toch zeker wel goed aflopen met die twee? Niet alleen wat de strijd tegen het concern betreft, maar ook in de liefde?
Net als het eerste deel is ook dit tweede een boek dat je in één ruk uit wil lezen, maar de spanning is nu hoger dan toen deel een uit was.
Het is onmogelijk deze delen los van elkaar te lezen: zonder de voorgaande gebeurtenissen - die niet herhaald worden, hoogstens een kleine opfrissing - begrijp je er niets van. En een lekker afgerond einde is er dus ook niet. Op naar het derde deel!

ISBN 9789020679670 |paperback |352 pagina's |Uitgeverij Blossom Books | februari 2014
Vertaald uit het Engels door Annemarie Dragt Leeftijd vanaf 15 jaar. 

© Marjo, 13 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet experiment
Deel een van de trilogie 'Project Persefone'
Michelle Gagnon


Noa Torson, zestien jaar oud, heeft het niet getroffen in het leven. Haar ouders hebben haar al jong in de steek gelaten, waarna ze in het Center belandde, ’een soort afvalbak waar pleegkinderen tussen de gezinnen door verbleven.’  In de pleeggezinnen die ze tot dan toe had, ging het iedere keer fout om wat voor reden dan ook, en ze is zelfs al een paar keer in de jeugdgevangenis beland. De laatste keer dat ze daar uit kwam, besloot ze haar eigen pleeggezin te verzinnen. In de computer voerde ze alle gegevens in, stuurde zelfs rapporten en wist zo uit handen van de pleegzorg te blijven. Daar was toch geen tijd voor controle bezoeken.


Noa is, behalve goed in staat zichzelf te redden, ook een erg slimme meid, erg handig met de computer. Ze is lid van een hackersforum, en heeft daar onze andere hoofdpersoon, Peter Gregory, leren kennen. Online natuurlijk.
Peter is zeventien, heeft een vriendin, Amanda, en bovendien een stel ouders dat nauwelijks naar hem omkijkt: zijn vader is bankier, zijn moeder advocaat, ze werken allebei van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Hij is de oprichter van de hackerssite’ /Alliance/’ en pakt samen met de andere leden allerlei misstanden in de wereld aan. Met succes.
Op een avond verveelt Peter  zich: hij gaat snuffelen in zijn vaders papieren en vindt iets over een geheimzinnige organisatie: de AMRF.  Als hij via internet op zoek gaat naar wat het is, vallen onbekenden op brute wijze het huis binnen, en nemen zijn laptop mee. Peter is verbijsterd! Wat is dit?


Als Noa zich op een dag terugvindt op een brancard in een grote hal, die duidelijk geen ziekenhuis is, en daaruit weet te ontsnappen, heeft ze geen idee wat er gebeurd is. Ze heeft een wond op haar borst, en ze heeft het ontzettend koud. Ook blijkt haar hongergevoel weg.
Ze leest de oproep van Peter, die nadat ook zijn site plat is gelegd, zijn vrienden oproept om wraak te nemen. Als Noa en Peter elkaar in het echt ontmoeten, blijken hun wederwaardigheden met elkaar verband te houden. Het gaat een avontuur worden zonder weerga. De twee jongelui moeten het opnemen tegen een meedogenloze bende. Het kost het leven van een van hun vrienden  en zelf zijn ze ook geen moment meer veilig.
Wat is PEMA? Wie is die onbekende helper? Maar vooral: waar is die bende waar Peters ouders blijkbaar ook mee te maken hebben, op uit?


Superspannend, en met vaart geschreven.  Geen fantasy deze keer, maar een wereld die zomaar zou kunnen bestaan: een machtige organisatie die zijn tentakels heeft  tot binnen de politiemacht en overheidsorganisaties. Met wat romantiek en humor erbij, het is duidelijk: hier hebben we opnieuw een trilogie die de jeugd op het puntje van hun stoel laat zitten..


ISBN 9789020679663 |paperback |400 pagina's |Uitgeverij Blossom Books| september 2013
Vertaald uit het Engels door Annemarie Dragt

© Marjo, 24 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER