jeugd 15+

Annet Hulst

https://annethulst.blogspot.com

 

Privacy Live
Annet Hulst


Wat jij met jouw camera hebt gefilmd, is jouw waarheid. Wat de mensen op tv hebben gezien, is hun waarheid. Misschien bestaat er nog welk een waarheid. Mijn waarheid, bijvoorbeeld. Er bestaat geen universele waarheid…’


Er is een nieuwe realityshow op de televisie: Privacy Live. Mensen worden, zonder dat ze dat weten, gefilmd met als uitgangspunt dat iedereen wel iets verbergt voor de buitenwereld. Of zelfs voor de eigen omgeving. Die geheimen worden dan voor het oog van alle kijkers in de show openbaar gemaakt. De commerciële zender AirTV scoort er goed mee, massaal kijken mensen naar de ellende van een ander.


De zestienjarige Jente net zo goed als ieder ander. Zij heeft nog een extra motivatie om de show te volgen. Ze heeft zich namelijk zelf ook opgegeven voor een show: ‘De mooiste Maagd Van Nederland.’
Ze ziet er goed uit en heeft inderdaad tot nu toe de jongens op afstand gehouden. Haar iets oudere vriend Daniël vindt dat wel moeilijk, maar hij steunt haar volledig. Sinds kort heeft hij een baan als cameraman bij dezelfde commerciële zender, en Jente is supertrots op hem. 


Er ontstaat echter enige wrijving als Jente in de ogen van Daniël te veel geobsedeerd raakt door Privacy Live. Het programma heeft een jong gezin gefilmd en ontdekt dat de vader het zesjarige dochtertje mishandelt. De moeder heeft niets in de gaten. Het echtpaar is onder voorwendsels uitgenodigd in het publiek te zitten en worden op die manier geconfronteerd met vreselijke beelden als de eerste show live gaat.  De kijkers snappen niet dat de moeder niet onmiddellijk een scheiding aanvraagt. Hoe kan het dat ze met haar dochter bij deze bruut blijft? Voor het gezin is de ellende nog niet voorbij na de eerste uitzending op de televisie. Alsof het nog niet erg genoeg is dat de hele wereld ineens een oordeel over jou en je gezin velt en dat laat weten ook.


Na de ruzie heeft Jente haar vriendje niet meer gezien. De dag erna krijgt ze een app van hem waarin hij hun verkering uit maakt. Ze begrijpt er niets van. Ze dacht hem beter te kennen? Hij is niet iemand die met een appje een einde maakt aan een relatie. Als ze hem gaat zoeken bij zijn moeder, die overigens al niet blij was met haar zoons keuze, vertelt die dat hij in Frankrijk zit, voor opnames van een nieuwe show.
Gaandeweg ontdekt Jente dat dat niet kan kloppen. Maar waar is hij dan?
De lezer weet waar hij is. Maar niet waarom. Er rijzen wel vermoedens, maar wat dit voor gevolgen zal hebben, de geïntrigeerde lezer kan alleen maar gissen.


Uit de opgewekte en kordate manier van schrijven kun je opmaken dat Annet Hulst er zeker plezier in heeft gehad ons lang in het onzekere te laten. De dialogen zijn to the point en er zit naast een kritische insteek ook humor in het verhaal. Hoe het allemaal afloopt, dat is een originele verrassing. 
Dit is een zeer boeiende thriller voor Young Adults waar ook de oudere lezer zeker veel plezier aan zal beleven. De afwisseling van verteller wordt duidelijk aangegeven, in een chronologische volgorde.
Het begint dan wel als een chicklit, een romantisch verhaal waarin die ‘De mooiste Maagd Van Nederland’- show een grote rol speelt, maar Privacy Live wordt al snel een heuse thriller, tenenkrommend spannend. Dan leg je het boek niet meer weg!


Annet Hulst is de initiatiefnemer van de websites Chicklit.nl en Vrouwenthrillers.nl.


ISBN 9789090326207 | paperback | 250 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | maart 2020
Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 29 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER