jeugd 15+

Brian Conaghan

altDe jongen die het liet regenen
Brian Conaghan


Op een middelbare school in Glasgow arriveert een nieuwe jongen in de laatste klas. Dat is een gebeurtenis: wie is hij? Is er iets met hem aan de hand dat hij midden in het jaar komt? Als hij begint te praten is het duidelijk dat hij geen Schot is: hij komt uit Zuid-Engeland. Dat alleen al maakt hem een doelwit voor de NED’s, een groep jongeren die Clem zelf aso’s zou noemen.


Clem is ook nog slim, en valt in de smaak bij de meisjes. Wat hij zelf helemaal niet wilde: ook bij de lerares Engels. Tussen hem en mevrouw Croal is louter sprake van intellectuele aantrekkingskracht, maar de omgeving interpreteert het anders.
Zijn intiemere relatie met Rosie, een klasgenoot, beschermt hen niet tegen valse aantijgingen. Integendeel zelfs.
Is hij doelwit omdat hij Engels is? Is zijn gedrag, het feit dat hij zich gedeisd houdt, juist een aanmoediging? Feit is dat de groep Non-Educated Delinquents hem belaagt. Even vervalt hij in vluchtgedrag, maar dat kan hij niet volhouden. Hij moet de confrontatie aangaan...


In het eerste deel ‘wat zij zeiden’ wordt het verhaal verteld vanuit verschillende perspectieven: zijn lerares Engels, een leraar van zijn oude school, Rosie, haar moeder en Cora, haar vriendin, en nog anderen vertellen allemaal hun verhaal. Dat is met terugwerkende blik, maar het is voor de lezer een raadsel wat er gebeurd is, waarom zij vertellen wat ze vertellen. Het raadsel wordt steeds groter: wat is er nu eigenlijk gebeurd?


Pas in het tweede deel zullen de stukjes informatie op hun plek vallen, als Clem zijn verhaal chronologisch gaat vertellen, vanaf het moment dat zijn ouder hem vertellen dat ze vanuit Eastbourne naar Glasgow zullen gaan.


Het eerste deel is een verrassend stuk proza. Ieder personage heeft een eigen stem, eigen ideeën. Je proeft zelfs hun karakter tussen de woorden door. Hoe iemand een ander blijft vertrouwen, wat er ook gebeurd is, of hoe een ander juist veroordeelt zonder de feiten te kennen. Dat wordt nog duidelijker als je het verhaal van Clem leest, die inderdaad een ander taalgebruik heeft, moeilijkere woorden gebruikt.
Het taalgebruik verandert nogmaals als de situatie een dramatisch dieptepunt bereikt.
Indrukwekkend verhaal over pesten.


Brian (1977, Coatbridge, Schotland) is afgestudeerd aan de universiteit van Glasgow. Na een paar jaar in Italië (komt terug in het boek) is hij leraar geworden in Dublin. De jongen die het liet regenen is zijn debuut.


Aline Sax, de vertaalster,  is een Vlaams schrijfster, en dat is te merken. Het stoort niet, maar doet soms vreemd aan.


ISBN 9789401412155 | hardcover | 216 pagina's| Uitgeverij Lannoo | november 2013
Vertaald uit het Engels door Aline Sax Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 13 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER