jeugd 15+

Gena Showalter

https://genashowalter.com

 

Breekbaar als glas
Gena Showalter


In Fleur, een gewest in Enchantia, een magisch land, wordt een kindje verwacht. Koning Philipp Ansklesia hoopt op een troonopvolger. Helaas. Zijn koningin, Charlotte, baart niet alleen een meisje, dat kind heeft nog een zwak hart ook. Tegen de zin van haar vader in, zal ze in leven blijven. Charlotte weet namelijk dat in de kerkers onder het paleis een heks opgesloten zit. Deze heks, die geen heks is, maar een fantoom (een fantoom is een geest geboren in vlammen en as, in staat om bezit te nemen van iedereen die ze maar wil, om zo eeuwig te leven) heet Leonora. En zij ziet haar kans schoon: ze neemt bezit van het kleine meisje, dat Ashleigh heet.


Philipp die niets weet van wat zijn vrouw gedaan heeft, nodigt een orakel uit, en verwacht een slechte toekomst voorspeld te krijgen. Maar het orakel zegt:


‘O wee. O, wee dit kind. De Glazen Prinses, op één dag dubbelgeboren. Twee hoofden, één hart. Zuiveren of samenvoegen? De een brengt een zegen. De ander een vloek. Zij is de enige die kan kiezen. Zij is de enige die kan vechten. Het bal. De schoen. Bim. Bam. Bim. Bam. Om middernacht wordt alles onthuld. Wie blijft leven, wie wordt het leven ontnomen…wanneer verleden, heden en toekomst samenkomen? Laat de brand zuiveren, laat het vuur stromen. Laat de wereld in vlammen opgaan.’


Philipp schrikt. Maar dat is het sprookje van Assepoes! De baby kan daar geen onderdeel van zijn, want hij is de prins en Charlotte was Assepoes. Toch?
Ashleigh is in de ogen van haar vader ‘een waardeloze prul’, heeft geen magische krachten en dan dat zwakke hart. Eigenlijk wil niemand haar. Wie haar ook ziet, deinst voor haar terug. Waarom toch?


Als ze veertien is sterft haar moeder, die haar tot dan beschermde. Bij het laatste afscheid ontmoet ze twee personen die belangrijk zullen zijn in haar verdere leven. De gevleugelde ornisprins Saxon Skylair, die haar op het eerste gezicht haat en Milo, de zoon van de heksenmeester, die later zelf de heksenmeester zal zijn. Hij weet dat Leonora zich in Ashleigh verborgen houdt. 
‘Ze leeft in jou, maar je bent haar nog niet.’

Leonora werd onderdrukt met hulp van haar moeder. Maar die bescherming heeft Ashleigh nu niet meer.
Leonora is de Toortser der Werelden, Ze beschikt over vuurmagie en voert een leger draken aan. Eeuwen geleden voerde ze oorlog met Craven de Verwoester, waarvan de gevolgen nog zichtbaar zijn. Wat er gebeurt weet Ashleigh niet, maar als Saxon later beweert dat zij hem aangevallen heeft, straft haar vader haar. Ze moet naar de tempel waar ze vervolgens drie jaar hard moet werken.


‘Tijdens mijn studie ontdekte ik dat ik geen enkele overeenkomst met Leonora had. Afgezien van dat vlammenwerpen. En de voorliefde voor draken. En de ruzie met de ornis. Maar dat was alles. Zij had een gemene inborst. Ik niet. Zij had onschuldigen vernietigd. Dat zou ik nooit doen. En het belangrijkste van alles: ik had geen brand meer gesticht sinds ik hier was, ook al had ik dat in onze tuin, in het gezelschap van prins Saxon, op de een of andere manier wel gedaan. Maar hoe eigenlijk?’ 


Als ze na drie jaar terug geroepen wordt naar het paleis, denkt ze dat haar straf er op zit. Maar er is het een en ander veranderd terwijl ze weg was. Ze heeft twee stiefzussen, waarvan de oudste uitgehuwelijkt gaat worden. Er wordt een toernooi georganiseerd, en de winnaar zal de prinses huwen.
Ashleigh is in feite de oudste dochter, maar koning Philipp heeft daar geen boodschap aan. Zij moet tijdens het toernooi als koninklijke contactpersoon fungeren voor prins Saxon. En die heeft kwaadaardige plannetjes. Drie weken lang zal hij haar kwellen.


Het verhaal wordt om en om verteld vanuit het perspectief van Ashleigh en dat van Saxon. Het is in feite het sprookje van Assepoetser. Wat heel leuk is is dan de personages zelf niet weten welke rol zij moeten vervullen. Dat heeft invloed op wat zij doen. Want als Assepoetser ervaar je de dingen anders dan wanneer je de stiefzus zou zijn. Is Ashleigh Assepoetser? Was het koningin Charlotte? Of is het dochter Dior? En wie is dan de prins?


Humor dus in dit verhaal, naast veel magie en spannende gevechten tussen ornis, trollen, reuzen en nog meer bijzondere wezens. En tja, het is een romantisch verhaal, er zijn ook een aantal zoete scenes om met de personages mee te zwijmelen.


Gena Showalter (1975, Oklahoma) schrijft romans voor volwassenen en jongeren, vaak met een paranormale insteek. Of magisch.


ISBN  9789402708448 | paperback| 480 pagina's | Uitgeverij HarperCollins | juni 2021
Leeftijd 15+

© Marjo, 1 januari 2022

Lees de reacties op het forum, klik hier