jeugd 15+

Sara Shepard

The Good Girls
deel 2 The Perfectionists
Sara Shepard

Het voorafgaande: Mackenzie, Ava, Caitlin, Julie en Parker, leerlingen op Beacon High, worden in de les van meneer Granger bij elkaar gezet om een film te bespreken: And then there were none, over gerechtigheid, straf en moord. Na een tijdje wordt het gesprek persoonlijker, en noemen ze allemaal iemand waarvan ze het niet zo erg zouden vinden als die persoon er niet meer zou zijn. Ze bedenken er een toepasselijke straf bij. Ook blijken ze een gemeenschappelijke vijand te hebben, Nolan Hotchkiss, een jongen die behalve erg rijk ook erg populair is, maar dat op een verkeerde manier gebruikt. Als de meiden besluiten om de jongen een poets te bakken op zijn eigen feest, loopt dat helemaal verkeerd af.
Nolan is dood.


Omdat ze meneer Granger verdenken, gaan ze op zoek naar bewijs. Dom, heel dom, want nu denkt de politie dat ze niet alleen Nolan, maar ook Granger vermoord hebben. Want ook hij wordt vermoord, kort nadat zij zijn huis verlaten hebben.
In het tweede boek valt er tot hun verbijstering een derde slachtoffer, en is dat iemand die zij ook genoemd hebben…


‘Toch vind ik het heel vervelend dat die namen op dat blocnotevel staan. Twee van de vijf mensen die we hebben genoemd zijn…nou ja, je weet wel.’ Ze keek weg.
‘Niemand kan ons daar mee in verband brengen, ’zei Mac snel. Ze moest het hardop zeggen, alsof ze het wilde bezweren. ‘Die theorie is gewoon idioot. Niemand wil de mensen die wij hebben genoemd iets aandoen. Het slaat nergens op. Er is niemand die ons haat… of de mensen die we hebben genoemd.’


Maar wie zit hier dan achter? Verbijsterd ziet Ava hoe haar vriendje wordt gearresteerd. De politie moet het mis hebben, Alex is toch geen moordenaar! Hij vangt zelfs vliegen die hem irriteren om ze vervolgens buiten te zetten!


Terwijl er meerdere moorden opgelost moeten worden, zijn er ook nog de persoonlijke perikelen. Ze hebben allemaal moeite om de ware te vinden. En dan is er ook nog school en de voorbereidingen op een vervolgopleiding. Voor een deel speelt het verhaal zich daar af, maar er wordt ook heel veel heen en weer gereden tussen de verschillende woningen. Hun levens zijn heel verschillend, waardoor het verhaal boeiend blijft. Naast natuurlijk het mysterie dat opgelost moet worden, en dat een heel bijzondere ontknoping krijgt.


The Good Girls is het tweede en laatste deel van de serie van Sara Shepard, beginnend met The Perfectionists. Je kunt de boeken dan ook niet apart lezen, want in The Perfectionists staat een hoop waardevolle informatie en kom je veel te weten over de vijf meiden die een rol spelen in beide boeken.


Sara Shepard (8 april 1977) is een Amerikaanse auteur. Ze schreef onder meer de jeugdboekenserie Pretty Little Liars.


ISBN 9789048848744 | Paperback | 256 pagina’s | Uitgeverij Moon | juni 2020
Vertaald door Carla Hazewindus | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 4 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

The Perfectionists
Sara Shepard


Een groot deel van de jongeren voor wie dit boek geschreven is, is vast bekend met de serie Pretty Little Liars, een Amerikaanse tienerdrama/mysterie-televisieserie. Die serie is losjes gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks – zestien delen maar liefst! - van Sara Shepard. Daarin worden vijf vriendinnen in het fictieve stadje Rosewood gevolgd.


Ken je die serie, hetzij van televisie, hetzij als boek, dan heb je vast uitgekeken naar de nieuwe serie: The Perfectionists (de titel is niet vertaald) waarin opnieuw vijf meiden de hoofdrol spelen. Ze zijn niet echt vriendinnen maar ontdekken dat ze een gemeenschappelijke vijand hebben: Nolan Hotchkiss.


Op de school waar zij zitten, Beacon High, is Nolan heer en meester. Hij heeft rijke ouders en ziet er goed uit. Dat heeft hem in de loop van de jaren een enorme macht gebracht die hij misbruikt. Hij doet wat hij wil, stapt daarbij genadeloos op tere zielen. Hij lijkt populair, maar wordt in feite door velen gehaat. Maar niemand durft niets tegen hem te ondernemen. Tot de meisjes Mackenzie, Ava, Caitlin, Julie en Parker hun gemeenschappelijke afkeer van de jongen omzetten in daden. Het was alleen helemaal niet de bedoeling dat hij dood zou gaan! Als de politie hen verdenkt van moord, zijn ze verbijsterd.
Als zij het niet gedaan hebben wie dan wel?


'Iedereen beweert dat het door de oxy kwam. Als dat zo is, dan heeft iemand anders hem nog meer drugs gegeven nadat wij zijn weggegaan. Denken jullie niet?'
'Een heleboel mensen hadden een bloedhekel aan hem,' fluisterde Mac en ze wierp onzeker een blik op de volle parkeerplaats.
Toen kwam Parker met een afschuwelijke gedachte. 'Denken jullie dat iemand ons erin probeert te luizen?'


Alle meisjes hebben een eigen verhaal, hun achtergrond is heel verschillend: bij een enkeling zelfs reden om het maar liever geheim te houden.
Maar geheimen hebben op een school waar jaloezie en wedijver de hoofdtoon spelen, dat gaat niet echt lukken. Ook zijn er vriendjes, geheime verliefdheden, en zoals dat meestal gaat is de liefde ook een bron van verwarring, hetgeen voor romantische situaties leidt - of juist het tegendeel.


Samen gaan de meiden op zoek naar de echte dader, maar vergeten even dat je niet zomaar iemand mag beschuldigen, en ook bewijzen gelden alleen maar als de politie ze vindt. Als lezer puzzel je lekker mee, en word je regelmatig op het verkeerde been gezet.
Een medeleerling? Een leraar? Een psycholoog? Of is er nog iemand anders die Nolan uit de weg wilde hebben en de meisjes graag de schuld wil geven?


Drama, romantiek, geheimen, moord, alles wat je wil in een lekker boek zit hierin. Het boek leest lekker vlot, er zijn pittige dialogen en geen overbodige uitweidingen, maar als je het dicht slaat wil je eigenlijk onmiddellijk verder met het volgende deel. Het is te hopen dat de antwoorden die je hebben wil niet op zich laten wachten tot een eventueel zestiende deel!


Sara Shepard (8 april 1977) is een Amerikaanse auteur. Ze schreef onder meer de jeugdboekenserie Pretty Little Liars.


ISBN 9789048858231 | Paperback | 256 pagina’s | Uitgeverij Moon | juni 2020
Vertaald door Carla Hazewindus | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 8 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER