jeugd 15+

Christopher C. Petersen

Vrijheid
De Weerling: Deel 3
Christopher C. Petersen


De vrienden Levi, Tobias en Sue moeten het na de eerdere avonturen stellen zonder Alice en hun leider Moësz. Zij wonen in het land Esmyla, waar de tiran Cortèz het volk onderdrukt. Hij heeft een zeer sterke garde, de pelsjagers.

Twee jaar terug, toen alles begon, ontdekte de nu achttienjarige Levi dat hij een weerling is, hetgeen inhoudt dat hij kan ‘flitsen’: veranderen in een dier. Voor hem is dat de slechtvalk. Tobias kan een vleermuis worden en Sue een vlinder. Als weerling hebben ze veel voor op gewone mensen, bij gevaar kunnen ze snel ontsnappen. Maar onkwetsbaar zijn ze niet natuurlijk.
Het wordt dus nog een hele kluif om keizer Cortèz te verdrijven uit Esmyla.


Nu Alice zich aangemeld heeft bij de pelsjagers en Moësz overleden is, werken de vrienden samen met Levi’s vader en diens handlangers. Deze volwassenen vinden de jongeren maar een eigenwijs stelletje, en het is ook wel zo - Levi geeft het toe - ze zijn harder en meedogenlozer geworden in de manier waarop ze het verzet plegen. Dat er slachtoffers vallen bij de aanslagen op de vijand, het zij zo. Maar dat de jongens opgesloten worden op het moment suprême, beschuldigd van hoogverraad nog wel, dat vinden ze onvergeeflijk!


Sue is op een andere manier aan het helpen, en Alice? Weten ze wel zeker dat ze te vertrouwen is? Op de een of andere manier weet ze wel contact met hen te houden. Een geheimzinnige gemaskerde figuur levert brieven af bij Levi.
En Levi vindt het maar niks, zoals die man die zich J.C. noemt steeds opduikt. Wie is hij? Wat wil hij?


‘Levi zuchtte. ‘Beginnen we nu al met die vage onzin?’ vroeg hij. ‘Je doet weer alsof het iets kleins was, een klein detail in jouw o zo grote mysterieuze plan. Nou, ik weet niet of je het gemerkt hebt, maar voor Joël was het niet zomaar iets. Dus ik wil weten waar het over ging.’
J. C. snoof. ‘Denk je echt dat ik een plan heb?’
Levi fronste en bestudeerde het gezicht van de man. Ergens kwam het hem vaag bekend voor. ‘Zo komt het al die tijd wel over, ja. Met je rare verhalen en je masker. Waar slaat dat allemaal op?’


Desondanks vordert de bevrijding van het land gestaag. De dorpen worden weer heroverd.


Maar behalve dat het geharrewar binnen de gelederen van de verzetsstrijders niet bevorderlijk is,  ontdekken ze dat er een verrader is – maar wie dan? – en hebben ze ook geen idee wat de vijand intussen doet.
De grote vraag blijft of het hen zal lukken de zelf benoemde keizer weg te krijgen.


In een spannend verhaal vol actie – bomaanslagen en gevechten – eindigt dan het verhaal van Levi en zijn vrienden. Het derde deel liet even op zich wachten maar het kostte geen enkele moeite om meteen weer in het verhaal te komen. En er in te blijven tot het allemaal voorbij is.


Prima trilogie voor jongeren, die wel van actie houden met een flinke scheut magie.
Het moge duidelijk zijn dat de schrijver een fan is van schrijvers als Tolkien, Lewis en J.K. Rowling!
De fraaie omslag past natuurlijk bij de eerdere omslagen.


ISBN 9789078437864  | Paperback| 506 pagina's | Uitgeverij Macc | juli 2021
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 13 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Chaos
De Weerling: Deel 2
Christopher Petersen


Onze vrienden, Moësz, Levi, Tobias, Alice en Sue kunnen voorlopig nog niet naar huis, hun avontuur is eigenlijk nog maar net begonnen.


Even opfrissen: In eerste deel van de Weerlingtrilogie werd de zestienjarige Levi ontvoerd. In een kamp ontmoette hij Tobias, een blinde jongen, die een gewiekst zakkenroller is. Maar dan eentje zoals Robin Hood: hij steelt alleen van mensen die het missen kunnen.


De jongens ontdekken een nieuwe wereld: die van de weerlingen. Ze zien er uit als gewone mensen, maar kunnen flitsen, dat betekent dat ze kunnen veranderen in een dier.
Levi en Tobias zijn ook weerlingen, al moeten ze nog even leren hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Het is Levi’s oom Daniel die hen wegwijs maakt. Levi is ook nog steeds op zoek naar zijn vader die hij al jaren niet gezien heeft.


Esmyla, het land waar ze wonen is verdeeld in vijf provincies die ieder geleid door een van de vijf broers, die vanwege de praktijken van een vrouw een gevecht aangingen, waarbij sprake was van geheimzinnige lichtflitsen en andere magische verschijnselen. Sindsdien werken de provincies niet meer samen. Dat met die lichtflitsen, dat was dus het werk van weerlingen.


Levi ontdekt dat hij een slechtvalk is, en Tobias is een vleermuis. De jongens leren Sue en Alice kennen, respectievelijk een vlinder en een jaguar. Alice en Sue zijn de dochters van Alexander en Xander, beide bestuurders van een van de bedreigde provincies. De vier jongeren worden opgeleid tot Elitisten, en alle vier zijn ze Bodes, mensen die een bepaald stuk van het land door en door kennen.


Dan komt Moësz, oftewel Mozes de Verhalenverteller, op hun pad. Hij is een oudere man, die als weerling een mus is, en door hem ontdekken de jongeren dat er voor hen een missie in het verschiet  ligt. Want helaas zijn er niet alleen in het goede kamp weerlingen. Ook de vijand kent dat kunstje, waarvan sommigen wel heel goed! Ene Cortez heeft zich uitgeroepen tot keizer van Esmyla, en is op oorlogspad. Hij is vastbesloten alle provinciën van Esmyla in zijn rijk in te lijven.


Als Alexander en Xander eenmaal op de hoogte zijn gebracht van de vorderingen van Cortez en zijn leger, krijgen de jongeren een nieuwe opdracht. Ze moeten op zoek naar De Eerste Pelsjager, die de oplossing voor de oorlog in handen heeft. Gaandeweg ontdekken ze wat een pelsjager voor iemand is, en Moësz blijkt nogal wat geheimen voor hen verborgen te houden. Maar hij heeft Levi beloofd dat die zijn vader zal ontmoeten. Dus doet Levi maar wat hem gevraagd wordt.


Zoals dat vaak het geval is in een tweede deel van een trilogie: het gaat niet zo goed met de strijd. De vijand is sterk, en het land valt uit elkaar. Mensen vluchten weg. Waar ze heen moeten weten ze niet zo goed: chaos dus. Wat ze precies moeten doen weten ook onze vrienden niet, maar ze staan hun mannetje. Al vragen ze zich af of ze het zullen redden tegen Cortez die nog lang niet al zijn kaarten heeft uitgespeeld.


Het boek begint met een korte terugblik, heel prettig! Een kaart was ook fijn geweest, maar die moet de lezer zelf maar tekenen.
Het is een magisch verhaal vol spanning en verrassende wendingen. Het idee van het flitsen is een bron voor veel actie in het boek.  Het thema is de strijd tussen goed en kwaad, en misschien is het derde deel dus wel voorspelbaar, maar de weg daar naar toe zal vast nog vele verrassingen opleveren. En misschien heeft de schrijver ook een romance in petto?


Christopher C. Petersen heeft een waardige opvolger van zijn debuut geschreven. Op naar deel drie!

En kijk eens: wat een mooie omslag weer!


ISBN 9789078437604  | paperback| 444 pagina's | Uitgeverij Macc | april 2019
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 16 juni 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altVlucht
De Weerling: Deel 1
Christopher C. Petersen

De zestienjarige Levi woont in Crest waar zijn tante Carmen en oom Daniël al langer wonen, maar waar Levi pas net gearriveerd is met zijn moeder, broertje en zusje. Hun vader is al tien jaar weg, of hij nog leeft weten ze niet. Bij een maaltijd vertelt zijn tante dat Crest een leuk vissersdorp is, maar dat hij wel op moet passen: op de markt houden zich de laatste tijd zakkenrollers op. Daar zit een verhaal achter, zegt Daniël, en hij vertelt over de geschiedenis van Esmyla, het land waar ze wonen. Er zijn vijf provincies ieder geleid door een van de vijf broers, die vanwege de praktijken van een vrouw een gevecht aangingen, waarbij sprake was van geheimzinnige lichtflitsen en andere magische verschijnselen. Sindsdien werken de provincies niet meer samen.
Dat was maar een vreemd verhaal vond Levi. Maar, zegt zijn oom:


‘Niet alles is wat het lijkt, Levi. Simpelweg omdat jij iets nog nooit heb zien gebeuren, wil nog niet zeggen dat het niet kan.’


En zo zal blijken…


Levi ontmoet Andreas op de markt, een blinde jongen die desondanks razend snel blijkt te kunnen te vluchten als hij en Levi achterna gezeten worden. Zij ontsnappen echter niet, en de wereld waar ze dan in terecht komen is er inderdaad een vol magische elementen: de wereld van de weerlingen. Ze bevinden zich in een kamp met allemaal zestienjarigen, die allemaal de gave hebben zich te kunnen veranderen in een dier: ze zijn weerlingen. In het kamp zullen ze leren omgaan met de metamorfose, die ze tot in de puntjes moeten leren beheersen. Een aantal van hen zal ingezet worden bij de bewakingsdienst, de rest gaat zich inzetten voor de natuur.


‘Het doel is het bewoonbaar houden van de wereld.’


Levi en zijn nieuwe vriend Andreas raken bevriend met Alice. Het drietal raakt betrokken bij de onrust in het land, waarbij de rol van de weerlingen net iets anders blijkt te liggen als het uitgangspunt was. Er zijn mensen belust op macht, en natuurlijk mensen die proberen te voorkomen dat het lang beheerst zal worden door enkele personen.


Magische elementen, de strijd tussen goed en kwaad, en een trilogie. Het zijn kenmerkende ingrediënten voor een succesvolle serie. Er zijn nog vragen genoeg open voor de volgende delen, want wie of wat zijn die lichtjes die op een bepaald moment Levi te hulp schieten? Welke taak ligt er voor het in het verschiet? En komt het op romantisch gebied ook allemaal in orde?Zal Levi zijn moeder nog terugzien? En leeft zijn vader nog?


Vlucht is het eerste deel van de Weerlingtrilogie. Het is het debuut van Christopher C. Petersen.


ISBN 9789078437413| paperback | 360 pagina's | Uitgeverij Macc | augustus 2017|  leeftijd 15+

© Marjo, 31 januari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER