Maresi
Deel 1 van Kronieken van het Rode Klooster
Maria Turtschaninoff
‘Het eiland geurde naar honing en dauw toen we over het pad de berg af liepen, en ik bedacht dat ik, toen ik nog in mijn eigen dorp woonde, niet eens had kunnen dromen van een plaats als dit eiland. Een plaats met warmte en eten en kennis. Het leven in Rovas (i.e de plek waar ze vandaan komt) is als in een grot, waar je niets weet over de rest van de wereld, waar het koude donker van de grot je hele wereld is. Toen ik naar het Klooster kwam en leerde lezen, was het alsof een groot raam werd opengezet waardoor licht en warmte naar binnen stroomden. Ik haalde diep adem en genoot van het gevoel van eten in mijn buik, zon op mijn gezicht en de frisse lentewind rond mijn benen. Geluk, dacht ik. Dit moet geluk zijn.’
Zoals dat dan gebeurt: geluk is niet blijvend.
Maresi Enresdotter, de ik-figuur, woont in een vrouwengemeenschap op het eiland Menos. Het Rode Klooster wordt geleid door de Moeder, en iedere zuster heeft haar eigen taak. Geregeld zijn er nieuwkomers, meisjes die door hun ouders gestuurd worden voor een goede opleiding, maar ook meisjes die thuis geen toekomst hebben, zoals Maresi. Waar zij vandaan komt heerste honger. Haar jongere zusje kwam te overlijden en haar ouders stuurden haar naar het eiland om niet ook nog haar te verliezen.
Maresi vertelt wat er gebeurde toen Jai naar het eiland kwam. Jai werd door haar moeder gestuurd nadat haar vader haar zus vermoord had. De moeder was bang dat ook haar tweede dochter ten prooi zou vallen aan de tirannieke man.
Jai is bang voor mannen en komt maar langzaam tot rust, ook al wordt haar meteen verteld dat er op het hele eiland geen man te vinden is. Het is Maresi die haar onder haar hoede neemt, zoals zij ook andere kleintjes leidt. Misschien wordt dat haar taak? Het is namelijk zo dat ieder meisje een speciale taak krijgt: de een heeft lessen bij de kruidenzuster, de ander gaat naar de tempel. Maar wat Maresi zal gaan leren, weet ze nog niet, terwijl ze toch bijna de oudste novice is!
Terwijl ze vertelt hoe de komst van Jai het leven verandert, hoe ze haar leert wat het leven in het Rode Klooster in houdt, komen wij te weten wat voor klooster het is.
'Er zijn hier zoveel deuren, en allemaal anders.'
Het is een fantasieverhaal, maar de gebeurtenissen in de beschreven wereld zijn realistisch. Vervolging, onderdrukking en honger zijn ons allemaal bekend. Wat er precies allemaal op het eiland gebeurt als de vader van Jai haar komt opeisen, dat blijft evenwel in nevelen gehuld. Er zijn verborgen krachten aan het werk. Is het de vrouwelijke drie-eenheid die op magische wijze de gemeenschap ter zijde staat? Of zijn het de krachten van de vrouwen? Het is duidelijk dat we nog lang niet alles weten: Maresi blijkt een bijzonder meisje, en van haar keuze zal veel afhangen. Zal ze blijven, bij haar geliefde boeken en vriendinnen? Of moet ze toch de wijde wereld in trekken?
Deze kronieken moeten vervolgd worden, want dit eerste deel is duidelijk een inleiding.
Maresi is een prachtig verhaal: magisch, mythisch en symbolisch
De Finse auteur werd genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award en won de Finlandia Junior Prize, de Swedish YLE Literature Prize én de Society of Swedish Literature Prize!
ISBN 9789044826821| Hardcover | 94 pagina's | Clavis | juni 2016
Vertaald uit het Fins door Sophie Kuiper | Leeftijd vanaf 15 jaar
© Marjo, 26 oktober 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER