jeugd 15+

Jennifer E. Smith

altDe statistische waarschijnlijkheid van liefde op het eerste gezicht
Jennifer E. Smith


De Amerikaanse Hadley  kan er niet onderuit: ze moet naar de bruiloft van haar vader. Die woont sinds hij bij haar en haar moeder weg is in Londen, daar moet ze naar toe vliegen. Maakt het uit waar het aan ligt, ach, alles gaat fout, maar ze mist dus haar vliegtuig. Balend regelt ze een volgende vlucht, waarmee ze maar net op het nippertje aan zal komen. Als alles nu wèl goed gaat dan.
Als ze in de vertrekhal wil gaan wachten biedt een aardige jongeman haar hulp aan bij het sjouwen van haar spullen. Dat is de eerste kennismaking met de eveneens 17-jarige Oliver, die uit Londen komt, en in Amerika studeert. Ze komen met hulp van een aardige medereiziger naast elkaar te zitten in het vliegtuig, en ze kletsen heel wat af.
Maar op Heathrow verloopt het afscheid bruusk, ze verliezen elkaar uit het oog, en hebben niet eens een telefoonnummer uitgewisseld! En Hadley moét rennen wil ze op tijd zijn… Dus haast ze zich naar de kerk. Maar haar gedachten blijven bij Oliver. Ze moet iets doen. Ze gaat na wat hij ook al weer gezegd had, iets over een kerk in Paddington.
Op haar vraag of hij ook naar een bruiloft moet, had hij een aarzelend knikje gegeven, en Hadley ging er van uit dat het dus zo is.
Waar is die kerk? Waar is Paddington? Ze kent Londen helemaal niet.
Hoe zal ze dit probleem op gaan lossen, terwijl haar vader en zijn nieuwe vrouw haar de hele dag bij zich willen houden.


De omslag en de titel lijken er op te wijzen dat je een zoetsappig romantisch verhaaltje voorgeschoteld krijgt, maar dat is dus helemaal niet zo.
Het karakter van Hadley wordt goed uitgewerkt, de problemen waar ze mee te kampen krijgt gaan slechts zijdelings over uiterlijk en liefdesaangelegenheden, en het verhaal is bovendien realistisch en nog spannend ook. Naast de romance met Oliver wordt de kern van het verhaal gevormd door wat de scheiding van haar ouders in haar leven veroorzaakt heeft. Kan ze nog van haar vader houden, of zal ze hem helemaal links laten liggen?
Het is goed geschreven, ook niet in een stijl die je zou verwachten, maar een gedegen manier van schrijven, niet schreeuwerig en niet uit op sensatie.


ISBN 9789026129544 | hardcover |221 pagina's | Fontein | januari 2012
Leeftijd 15+

© Marjo 5 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De statistische waarschijnlijkheid van liefde op het eerste gezicht
Jennifer E. Smith


Hadley mist het vliegtuig naar Londen. Ze baalt als een stekker maar achteraf is ze blij dat het gebeurd is, anders had ze nooit Oliver ontmoet. Hij zit de lange reis van New York naar Londen naast haar in het vliegtuig en in die paar uren raken ze tot over hun oren verliefd op elkaar.
Hadley moet naar de bruiloft van haar vader waar ze als een berg tegenop ziet.  Ze kent zijn aanstaande vrouw Charlotte niet maar ze heeft zich voorgenomen deze vrouw te haten, hoe hartelijk ze ook doet via internet. Oliver vertelt niet echt wat hij in Londen te zoeken heeft.
Nadat ze zijn geland raken ze elkaar kwijt, tot grote ellende van Hadley. Ze heeft niet eens zijn telefoonnummer.
Ze gaat naar de bruiloft en alles is heel anders dan ze verwacht had. Ze was razend op haar vader voor wat hij haar en haar moeder aandeed. Na een zomerbaantje in Engeland kwam hij gewoon niet meer terug en nu een jaar later trouwt hij! Ze heeft hem dat hele jaar niet gezien. Het is dat haar moeder erop aandrong dat ze naar de bruiloft ging 'Ze zou het zichzelf later kwalijk nemen dat ze niet gegaan was'  zei haar moeder. Hadley vindt dat een idiote gedachte.
In Londen laat haar vader merken dat hij veel om haar geeft maar dat is voor Hadley moeilijk te accepteren. Het hele bezoek en de hele bruiloft is moeilijk.  Bovendien zit ze met haar hoofd bij Oliver, waar is hij? Ze móet hem terugvinden.


De titel, de flaptekst en het overwegend roze uiterlijk van het boek geven de indruk dat het hier om een luchtig chicklitachtig verhaal zal gaan maar niets is minder waar. Het is een gedegen Young-Adult roman met een verhaal dat behoorlijk diepgang heeft. Apart is dat alles zich afspeelt in vierentwintig uur.
Het begin, in het vliegtuig, is redelijk vrolijk en grappig. Hadley vertelt over de situatie thuis en over haar vader. Oliver is een goed luisteraar en heeft rake opmerkingen. Later wordt het verhaal schrijnender en serieuzer en begrijp je waarom Oliver zulke antwoorden kon geven.
Hadley heeft het nog erg moeilijk met de scheiding van haar ouders en dat heeft Jennifer E. Smith erg mooi weten te verwoorden. Natuurlijk is het wel een beetje vreemd dat ze haar vader pas weer ziet na een jaar en dan nog wel op zijn bruiloft! Ga er maar aan staan! Toch wordt het geloofwaardig gebracht.
De uiteindelijke reden van Oliver om naar Engeland te reizen kwam voor mij als een schok maar is wel erg ontroerend. Ook dit wordt mooi en integer verteld door de schrijfster.
De verliefde spanning tussen de twee spat van de bladzijden af zonder erg sentimenteel te worden.
Kortom, een erg mooi, boeiend en verrassend volwassen verhaal dat jong en oud zal weten te boeien.


ISBN 9789026129544 Hardcover 224 pagina's Uitgeverij De Fontein februari 2012

© Dettie, 4 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER