jeugd 15+

Evy Danckers

https://evydanckers.wixsite.com

 

Glitch Game
Evy Danckers


Nell is sinds de dood van haar tweelingbroer erg eenzaam. Aan haar ouders heeft ze niets, haar vader en moeder praten niet meer. Ze weten niets van Nells leven. Haar vader doet alsof, maar is nauwelijks thuis. Haar moeder is steeds meer gaan drinken. Nell is maar gaan gamen, en intussen schrijft ze brieven aan Mathias.


‘Ik ga gamen. Mensen afslachten, hoe meer bloed, hoe beter. Hoe meer geweld, hoe liever. Ik sta bekend om mijn wrede speltactieken, mijn volgers zijn er gek op. Ik niet zo, maar het helpt om me af te reageren.. En dan te bedenken dat ik amper gamede toen jij nog leefde…ik ben er intussen goed in. Veel beter dan jij. Ik zou je zo afmaken, echt. Als je me niet gelooft, kom dan terug. Dan bewijs ik het je.
Kom terug. Alsjeblieft. Ik mis je…'


In haar  vlog is ze Go-Yu. Haar favoriete wapen is een morgenster, een lange, metalen ketting met aan het einde een zware bol met pinnen. Als ze aan het gamen is vergeet ze alles. Maar dan raakt ze betrokken in het Glitch Game.


‘Be there if you dare.’


Tegelijkertijd krijgt Yukio in Japan ook die uitnodiging. Hij doet aan games mee onder de naam Kendo en draagt dan een lang zwart gewaad en een ijzeren masker. Hij vecht met een Hattori Hanzozwaard.
Als het spel begint zijn er zestien deelnemers, na een strenge selectie. Maar het is wel vreemd: het is niet alleen online. De deelnemers krijgen een stoel aangemeten, waarin zij moeten plaatsnemen. Ze spelen het spel als waren zij fysiek aanwezig, er zijn geen controllers. Heel vreemd...


Dan begint het: de deelnemers kampen met elkaar tot er tenslotte één winnaar uit tevoorschijn komt. We volgen Go-Yu en Kendo en een nogal gewelddadige opeenvolging van games. Daar tussendoor, tussen de hoofdstukken, vind je zwarte pagina’s die misschien voor gamers duidelijk zijn, maar anders nogal raadselachtig. Woorden als Eegra’s, over Oobivats en nog meer van die vreemde taal komt niet alleen tussendoor voor, maar ook binnen het verhaal. Het hoeft je niet te verhinderen om het verder spannende verhaal in één ruk uit te lezen!
En het einde belooft een vervolg!


Evy Danckers (1977) is behalve schrijfster ook leerkracht Nederlands en Frans in de B-stroom (middelbaar onderwijs voor leerlingen zonder diploma basisonderwijs) in de Antwerpse gemeente Borgerhout. Op haar site vertelt ze dat ze boeken wil schrijven voor jongeren die niet graag lezen. Haar boeken zijn niet dik, ze gebruikt geen moeilijke taal (opm: alleen maar rare woorden) en de verhalen passen bij de leefwereld van jongeren.

En mocht je nieuwsgierig zijn, de 'rare' woorden zijn Nadsat en kunnen de lezers hier opzoeken:  Appendix:A Clockwork Orange - Wiktionary, the free dictionary.


ISBN  9789044852233 | hardcover | 136 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2023 Illustraties van Tamara Lodewijckx  | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 17 oktober 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER