jeugd 15+

Tom Ellen & Lucy Ivison

altLobsters
Tom Ellen & Lucy Ivison


‘Een extreem akward liefdesverhaal met happy ending’ staat op de omslag.


Als je dan op pagina 37 al leest hoe een jongen en een meisje elkaar op een toch wel bijzonder te noemen manier ontmoeten, waarna ze allebei denken dat ze de ware hebben leren kennen, dan is het verhaal eigenlijk al helemaal duidelijk. Natuurlijk moeten we deze twee mensen nog leren kennen.


Het meisje is Hannah, die omringd wordt door haar vriendinnen Stella, Tilly en Grace. Zij heeft net voor haar eindexamen een to-dolijst opgesteld: er staan allemaal dingen op die haar uiterlijk zouden moeten verbeteren, en dat ene: zich laten ontmaagden. Want daar wordt het intussen wel eens tijd voor.  Ze heeft er ene Freddy voor uitgekozen. Niet de ware, maar iemand moet het doen.
Sam is de jongen, heeft ook net zijn eindexamen gedaan, en zijn vrienden zijn Chris en Robin. Ook bij de jongens draait het om uiterlijk en aantrekkingskracht, al gaat het bij hen meer in de richting van stoer doen, al of niet met drank. 


Als Sam en Hannah elkaar eenmaal ontmoet hebben, zijn ze er van overtuigd dat ze elkaars lobster zijn – een lobster is een zeekreeft, een dier dat zijn hele leven bij zijn partner blijft. Maar Sam en Hannah kennen elkaars naam niet, ze weten verder niets van elkaar.


‘Ik weet niet wanneer alles zo ingewikkeld is geworden. Op je achttiende word je geacht volwassen te worden. Dan moet je compleet zijn. Hoe kun je nu al ‘af’ voelen? Ik heb nog niet eens het gevoel dat ik ben begonnen. Ik heb helemaal niets gedaan. Ik ben nergens geweest. Iedereen om me heen lijkt alles voor elkaar te hebben.  (-) Ik haat het het dat iedereen nu de hele tijd verwacht dat ik iets ben geworden. En dat ik me een mislukkeling voel omdat dat niet zo is. Alles lijkt zoveel makkelijker in Pride and Prejudice.’


In een werveling van gebeurtenissen die ze zelf niet helemaal in de hand hebben, beïnvloed door al hun eigen onzekerheden, weten ze diep in hun hart dat ze maar één ding willen. De ander zoeken en vinden.  Maar het leven gaat intussen gewoon door, het eindexamen en de bijbehorende feesten zitten er op, Hannah gaat naar Griekenland, Sam gaat naar een Kanaaleiland, en op die eilanden lopen ook aantrekkelijke jongens en meisjes rond. Het ziet er eigenlijk niet naar uit dat het inderdaad goed gaat komen...


Doordat het boek tot stand is gekomen door de samenwerking van een jonge vrouw en een jonge man, is het beeld dat geschetst wordt, vrij levensecht.  Het verhaal wordt afwisselend door Hannah en Sam verteld, in korte hoofdstukken. Het is duidelijk dat de schrijvers hun personages gebaseerd hebben op jongeren zoals zij die kenden, misschien wel op zichzelf. Zij beschrijven herkenbare tieners die met al hun onzekerheden en dromen  zich steeds weer opnieuw moeten aanpassen aan de werkelijkheid.
Een verhaal dat zo verfilmd kan worden als een romantische komedie, als dat van Bridget Jones. Uiterlijk en kleding spelen een grote rol, en de angst om niet aantrekkelijk gevonden te worden door de andere sekse, en dit alles op een humoristische manier.


ISBN 9789020679816 | paperback| 200 pagina's | Uitgeverij Kluitman|  juni 2015
Vertaald uit het Engels door Astrid Staartjes Leeftijd vanaf 15 jaar 

© Marjo, 25 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER