De Kleur van Toverij
De schijfwereld 1
Terry Pratchett
Ik was eigenlijk op zoek naar nog een paar delen van “Het Rad des Tijds”, toen ik dit uiterlijk zeer aantrekkelijk boek onder ogen kreeg. Het is het eerste boek uit de reeks over de Schijfwereld, met als ondertitel “fantastische satire met hilarische diepgang”. Dit, gecombineerd met een prachtige kaft, leek mij voldoende om het aan te schaffen. We zien wel, wat er van komt.
Terry Pratchett is een Britse auteur van humoristische fantasy boeken, science fiction en jeugdboeken (die ook door zijn volwassen lezers verslonden worden). Hij is vooral bekend via zijn Schijfwereld serie, die momenteel dertig boeken bevat. Het eerste en tweede boek van de reeks werden verfilmd door Vadim Jean.
"De Kleur van Toverij" is het oerdeel van de Schijfwereldreeks, waarin we kennismaken met een wereldschijf, die rust op de schouders van vier enorme olifanten, gedragen door de Grote Schildpad. Men moet zich deze wereld voorstellen als een enorm fietswiel.
Op deze boeken staat volgens mij geen leeftijd, ook al is het in eerste instantie voor de jeugd geschreven. De schrijfstijl is natuurlijk wel helemaal anders dan in onze jeugdjaren, en vormt een weerspiegeling van de huidige spreektaal, die vooral qua snelheid en woordgebruik fel afsteekt tegenover zo wat dertig jaar geleden. Voor een wat oudere lezer is dat wel even wennen. Bovendien zijn de zinnen soms wel heel lang, enig nadenken lijkt soms wel een verplichting.
"De Kleur van Toverij" bestaat uit vier verhalen ("De Kleur van Toverij", "Het Geven van Acht", "De Roep van de Würm" en "Op het Randje"), waarin we, dank zij een alwetende verteller, kennis maken met de “mislukte” tovenaar Rinzwind (in het Engels Rincewind) en een niet al te snuggere toerist, Tweebloesem, met zijn wandelende Bagage. Tijdens hun avonturen maken wij kennis met de Schijfwereldplaneet en zijn bewoners. Samen reizen zij van de stad Ankh-Meurbork, nadat zij deze in brand gestoken hebben, naar het einde van de wereld, waar de zee, net zoals in ons Middeleeuws geloof, over de rand de diepte in stort. De verhalen zijn grappig, zonder veel diepgang. Het verhaal is doorspekt met heel wat neologismen. Het zou een aparte uitdaging zijn, deze eens naast de Engelse woorden te leggen. Hier en daar bevat het boek ook een paar voetnoten.
In het boek zijn heel wat verwijzingen terug te vinden naar andere fantastische verhalen of filmen, waardoor het geheel een satire wordt op de fantastische literatuur. Zo maakt Tannhäuser (Duits volksverhaal) zijn opwachting in de figuur van Prudh, de “superheld” van het verhaal, in“De Roep van de Würm”. In “Op het Randje” vond ik onder meer Icarus en Daedalus (Griekse mythologie) terug, naast de beroemde (lichtjes aangepaste) Star Trek quote “dat hij zich moedig zou wagen waar zich nooit eerder - … - iemand moedig gewaagd had”. Misschien verwijst de stad Ankh-Meurbork naar het Egyptische levensteken. En het geheel wordt bestuurd vanuit een soort van Noorse godenwereld (een bende die Rinzwind en co als spel hanteren). Maar niet alleen het fantastische moet er aan geloven. Ook de klassieke wetenschap wordt over de hekel gehaald. Deze wordt zo verdraaid dat zij nog altijd schijnt te kloppen. Anderzijds zou de “Godin Wier Naam Men Niet Noemt” wel eens een bron van inspiratie kunnen geweest zijn voor Joanne Rowling (Harry Potter).
Zonder humor kan de mens niet leven. En deze verhalen dragen daar zeker toe bij. Men kan hierbij opmerken dat door de vertaling een deel van de humor verloren gaat. Maar misschien is het toch wel een beetje van het goede te veel wanneer men verschillende boeken uit deze reeks na elkaar zou lezen. Het gevaar op een overdosis is niet onbestaande. Ik ben nog wel van plan, een paar boeken uit deze reeks te lezen, maar dan als tussendoortje na een zware brok.
ISBN 9789022551134 Paperback 200 pagina's | Boekerij | juli 2008 NUR 334
Vertaald door v. Ittekot
© Lezer100, 6 januari 2011
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER