jeugd 15+

Francesca Haig

http://www.francescahaig.com

 

altVlam en as
Deel 3 van de trilogie Fire Sermon
Francesca Haig

Het verhaal speelt in een toekomst waar je toch wel heel veel in kunt herkennen van de wereld waarin we zelf leven. Helaas, want oorlog voert de boventoon in deze trilogie.


Er is een strijd gaande tussen de Alfa’s en de Omega’s, die de helften van tweelingen zijn. De Alfa’s zijn vanwege de fysieke kracht die zij bij de geboorte meekregen altijd de sterksten geweest. Zij spelen de baas over hun wederhelften, die veelal met een handicap geboren worden. Maar er is een probleem waar de Alfa’s mee zitten: als de ene helft van de tweeling iets overkomt, al is het maar iets wat een blauwe plek veroorzaakt: de andere helft voelt dat ook. Het gevolg is dat de Alfa’s die vervelende, in de weg zittende wederhelften niet zomaar kunnen elimineren: zij zouden zichzelf vermoorden. Daar hebben ze iets op gevonden: de Omega’s werden gelokt en opgesloten in reservoirs, waar ze met minimale middelen in leven werden gehouden, veilig voor de buitenwereld.


Hoofdpersoon Cass heeft lang kunnen verbergen dat zij een Omega was. Zij is niet lichamelijk gehandicapt, maar zij is een Ziener, ze heeft visioenen. Zach, haar Alfawederhelft, is er nog kwaad om, hij heeft zich, zegt hij, nooit ten volle kunnen ontwikkelen. Hij zit in de Raad bij de Omega’s, maar heeft in Cass een geduchte tegenstander. Geen van hen kan winnen natuurlijk. Zach is dan nu wel verstoten door de Raad en wordt gevangen gehouden door de Omega’s, maar hij blijft gevaarlijk.


Dit is een probleem dat moet worden opgelost. Maar voor het voortbestaan van een wereld waarin ook Omega’s een goed leven kunnen leiden, moet er strijd gevoerd worden: de Alfa’s hebben vernomen dat er een wereld is waar geen tweelingen geboren worden! Zij willen die wereld vernietigen, en zij beschikken over bommen. In dit derde afsluitende deel wordt de strijd beschreven van de Omega’s tegen de Alfa's, maar vooral ook hoe Cass een oplossing zoekt voor het probleem Zach.


Het is een harde, heftige strijd, waarbij veel doden vallen, ook onder de bekende personages. Zo is oorlog in het echt ook natuurlijk. Francesca Haig spiegelt de lezer in haar trilogie geen sprookje voor. Het is voor veel wereldburgers een bittere waarheid, dat er mensen zijn die vinden dat zij alle macht mogen hebben. Mensen die zich niets aantrekken van de gewone mens. Het enige lichtpuntje is het kleine verhaal dat zich onder al deze strijd afspeelt: een verhaal over vriendschap en vertrouwen.

ISBN 9789400504790 | Paperback | 352 pagina's | Bruna | januari 2018
Vertaald uit het Engels door William Oostendorp en Joost van der Meer | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 21 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHemelvuur
Deel 2 van de trilogie Fire Sermon
Francesca Haig


Vierhonderd jaar geleden heeft een catastrofe de aardbol vernietigd. Er waren overlevenden, maar hun nakomelingen hebben te kampen met een eigenaardig genetische afwijking. Er worden alleen maar tweelingen geboren, waarvan de ene helft normaal is, en de andere een gebrek, een afwijking heeft. De eersten noemen zich de Alfa’s, en de anderen zijn dan de Omega’s.


In het eerste deel hebben we gelezen hoe de Alfa’s, die de wereld regeren, proberen een oplossing te vinden voor het wederhelftprobleem. Zij vinden het op zijn zachtst gezegd jammer dat ze de Omega’s moesten voeden maar ze moeten hen in leven houden. Het tweeling zijn heeft namelijk een vervelende consequentie: als de een ziek is, voelt de ander dat. Als de een pijn heeft, voelt de ander dat ook. En als een van de twee sterft, sterft de ander ook.


De Omega’s worden gebrandmerkt en verjaagd, maar als zij in opstand komen, vinden de Alfa’s een meesterlijke oplossing: ze houden de Omega’s in leven zonder dat ze eten behoeven, zonder dat ze tot last zijn. Er zijn echter Omega’s die dit niet pikken. Cass, de hoofdpersoon, is een van de zieners. Ook een afwijking: zieners hebben visioenen. Zach is haar tweelingbroer, en is juist sterk gericht op het onderdrukken van de Omega’s. Hij zit in de Raad, die de wereld regeert. In de Raad heeft ook nog een Generaal en een Ceremoniemeester zitting. En natuurlijk hebben zij een leger, de Omega’s niet.  Cass vindt medestanders om haar droom te verwezenlijken: een wereld waarin de Alfa’s en Omega’s in vrede samenleven.
Een deel van de strijd is in deel een al gevoerd.


In dit tweede deel trekt Cass met Piper en Zoë door het onherbergzame land, op zoek naar het land uit Cass’visioen, het land waar Omega’s veilig zullen zijn: Het Elders, dat een restant zou moeten zijn van het Ervoor. Er komt hulp uit een onverwachte hoek. Kunnen zij dat vertrouwen? Bestaat er een Ark? En als die er is, kunnen zij hem dan vinden? Ze vinden in ieder geval geheimzinnige papieren…
Maar intussen zitten Zach en de zijnen natuurlijk niet stil.


Het duurt even voor je in dit tweede boek het verhaal weer te pakken hebt, maar als je eenmaal weer in het sfeertje zit, wil je natuurlijk weten wat er Cass allemaal te wachten staat. Natuurlijk moet er strijd gevoerd worden, maar de kracht van de Omega’s zit meer in het reizen, het infiltreren, zoeken en vinden. De dingen die in het verleden gebeurd zijn en misschien wat er in de toekomst staat te gebeuren.
Een verfilming staat al op de rol.


Francesca Haig
is romanschrijver, dichter en academicus. Vuurpreek, – het eerste deel in de Fire Sermon-trilogie – was haar debuut. Hemelvuur is het vervolg.


ISBN 9789400504783 | Paperback | 352 pagina's | Uitgeverij Bruna | september 2016

© Marjo, 26 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altVuurpreek
Deel 1 van de trilogie Fire Sermon
Francesca Haig


In deze nieuwe serie voor Young Adults, Vuurpreek geheten,  is er sprake van Ervoor en Erna. Eeuwen geleden waren er explosies, de wereld ging eraan. Nu liggen er nog verlaten steden, ruïnes waar niemand nog in durft. De oorzaak was waarschijnlijk de ’elektriek’, en er was straling,  in ieder geval iets gevaarlijks waarvan de bevolking van Erna niet meer weet wat het is. Hun leiders houden dat graag zo.


In het Erna worden er alleen nog maar tweelingen geboren, heel speciale tweelingen: altijd een jongen en een meisje, en altijd is een van hen gehandicapt. Nog een speciale eigenschap hebben ze: als de een iets overkomt, heeft de ander daar ook last van. Als de één een been breekt, dan overkomt de ander ook een ongeluk. Als de ene helft van de tweeling  sterft, overlijdt de andere helft ook. De handicap is soms alleen een misvormde hand, anderen hebben helemaal geen benen. Iedere handicap kan voorkomen. De misvormde kinderen worden geïsoleerd, zij leven samen in dorpen ver weg van hun familie. Zij worden de Omega’s genoemd in tegenstelling tot de ‘normale’ mensen, de Alfa’s.
Een logisch gevolg van deze tweedeling is ook dat de Alfa’s heersen over hun misdeelde helften. De Omega’s worden uitgebuit, flink onder de duim gehouden. Ze mogen nog net in leven blijven. Ze vormen een schandvlek voor de samenleving.


In deze wereld worden Zach en Cassandra geboren. Tot ieders verbijstering is er geen duidelijke misvorming te zien, bij geen van beiden. Dus worden ze ook niet gescheiden. Zelf weten ze het natuurlijk wel, als ze ouder worden. Cass heeft voorspellende dromen, en visioenen. Ze is een Ziener. Maar ze weet het goed te verbergen, zozeer zelfs dat ook Zach twijfelt: misschien moet zijn handicap zich nog openbaren?


Als ze dertien zijn is hij het beu, en hij bedenkt een list met het door hem gewenste resultaat. Cass wordt weggestuurd. Een aantal jaren leeft ze alleen in een Omeganederzetting. In die tijd weet Zach op te klimmen tot een belangrijke leider, en hij weet: zijn tweelingzus is een risico. Zijn vijanden kunnen haar vinden. Hij slaagt er in haar op te pakken, en Cass wordt gevangen gezet. Gelukkig is zij een slimme meid.


Dit eerste deel is al indrukwekkend. Het is een apocalyptische verhaal, een mix van sciencefiction, fantasy, als ook een coming of ageverhaal, waarin de personages  goed worden uitgewerkt. Er is een dosis humor en wat romantiek, maar vooral een flinke spanningsboog, waardoor de lezer deel twee zeker ook zal willen lezen.
De serie draait om macht. Zoals zo vaak zijn er mensen die de anderen willen onderdrukken, en dus zijn er ook mensen die zich daar tegen verzetten.
Die vondst om tweelingen, een broer en een zus, aan weerskanten te laten optreden werkt fenomenaal. Natuurlijk zijn er dissidenten, die de spanning verhogen en verrassende wendingen in het verhaal brengen.

Francesca Haig is een Australische romanschrijver, dichter en academicus. Haar poëzie en proza zijn in zowel Australië als Engeland in tal van literaire tijdschriften en anthologieën gepubliceerd, en ze heeft met haar werk diverse prijzen in de wacht gesleept. Ze woont in Londen.
Vuurpreek is haar romandebuut.


ISBN 9789400504776 | Paperback | 384 pagina's | Uitgeverij Bruna | oktober 2015
Vertaald uit het Engels door Joost van der Meer Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 28 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER