jeugd 15+

E.J. Allibis

altDe levensvlam
Deel een van de serie 'Unika'
E.J. Allibis


E.J. Allibis is een nieuwe ster aan het fantasyfirmament.  Hij (of zij!) schreef dit lijvige boek, deel een van de serie 'Unika', over drie jonge mensen wiens leven danig op zijn kop wordt gezet. Zack, Eve en Jo zijn alle drie vijftien jaar oud en zitten bij elkaar in de klas. Op het moment dat het verhaal begint, vertrouwen ze elkaar toe dat er in hun leven iets vreemds aan de gang is.
Jo, kort voor Joseph Springfield, heeft het idee dat hij ’s nachts bezoek krijgt, hij heeft geen idee wie of wat het is, maar hij voelt zich er niet lekker bij. Zack, kort voor Zackary Gent, ziet hoe in een bar een vreemd figuur met gele ogen hem aandachtig aan staart, maar ineens verdwenen is. En Eve, kort voor Evelyn Dufaux, heeft soms het gevoel alsof er een slang haar lichaam binnendringt. Op het moment dat ze elkaar dat voorzichtig durven vertellen duikt er een volwassene op, die zich voorstelt als Craig Walden, een docent aan de universiteit, die zich vooral richt op het bestuderen van engelen.
De lezer weet intussen al dat er vijftien jaar eerder iets gebeurd is in een andere dimensie, waarin engelen zich ophouden, die de wereld in de gaten houden en beschermen. Maar een ooit verstoten engel, Ophidiel, bereidt zich voor om terug te komen om de macht te grijpen. Daarvoor wil hij twee dingen hebben: De Levensvlam en de Sleutel van het Geluk. De engelen die deze twee entiteiten bewaken, verzinnen een oplossing: ze scheiden de Vlam van de Sleutel en brengen de Vlam onder bij een nieuwgeborene op aarde. Jawel: een van de drie jongelui is een engel, maar weet dat zelf niet.
Craig heeft evenwel door intense bestudering van de geschriften en de tekenen ontdekt dat hij op zoek moet op een vijftienjarige. Als hij de drie jongeren gevonden heeft, en hen afluistert, weet hij dat de gevallen engel hen ook gevonden heeft. Hij vraagt hen mee te gaan naar zijn woning, waar iets ongelooflijks gebeurt. Niet alleen de kwade engel zocht hen, ook de goede engel is op zoek naar de persoon die de Vlam, in zich draagt.
Zo komt het dat vier menselijke wezens naar Sefira gebracht worden, naar het Rijk der Engelen, waar ze de strijd zullen moeten aangaan met Ophodiel.
Het Adlivun, de strijd tussen het Goed en het Kwaad, zal beslissen over de afloop…
De lezer maakt intussen ook kennis met de dimensie van de engelen: Sefira, en zijn bewoners Unika, Yesod, Nishida, Metatron, hun leider en:  heel verrassend – hun orakel Allibis!
Het is een hele kluif voor de jonge lezer, niet alleen door het aantal pagina’s. Het is geschreven is een nogal pompeuze, wollige taal, met veel plastische beschrijvingen, en hoewel dat wel past bij een wereld  vol engelen, het leest niet zo prettig.

‘De woorden die uit de mond van de grijzende man stroomden, vertelden over mysterieuze, fantastische dimensies, maar waren scherp als zijn lichaamsbouw en kristalhelder als de bodem van zijn ogen. Ze plantten zich stevig in het bewustzijn van de drie jongeren, als de fundamenten van een koninklijk paleis.’


Voor de liefhebber dus. Het verhaal deugt zeker, is ook spannend, en de manier waarop het ingedeeld wordt, met in deel een om en om hoofdstukken over de aardse en niet-aardse wereld, houdt de spanning vast. Er wordt duidelijk aangeduid waar het hoofdstuk over gaat.
Alleen is de vormgeving nogal esoterisch…


ISBN 9789078345695 | Hardcover | 571 pagina's | Baeckens | augustus 2012
Vertaald uit het Italiaans door Siska Lernout Leeftijd 15 plus

© Marjo, 18 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER