jeugd 15+

Carry Slee 15+

http://www.carryslee.nl/

 

altBrainwash
Carry Slee

Wanneer Naomi bij haar zus Elise intrekt, snelt buurman Jelle naar buiten. Hij helpt haar met sjouwen en het is meteen duidelijk dat de twee elkaar leuk vinden. Na de housewarmingparty eindigt het tweetal samen in bed en een dikke verkering is een feit.

Jelle is heel onzeker over zichzelf. Hij heeft zijn middelbare school niet afgemaakt uit angst voor het examen. Hij heeft zo’n erge faalangst dat hij eigenlijk alles in zijn leven uit de weg gaat. Hij vindt het dan ook doodeng dat de verkering met Naomi steeds serieuzer wordt. Hij is ervan overtuigd dat hij haar vroeg of laat hevig teleur zal stellen. Zo gaat het immers altijd.

Elise heeft inmiddels een mooie promotie op haar werk gemaakt maar het gaat helemaal niet goed met haar. Sinds ze nauw samenwerkt met haar baas, breekt het zweet haar regelmatig uit. Elke nacht wordt ze geplaagd door nachtmerries. Op haar werk gaat het steeds slechter. Omdat Elise zo slecht in haar vel zit maakt ze meer en meer fouten waardoor ze zich nog beroerder voelt.

Elise en Jelle hebben in hun jeugd dingen meegemaakt waardoor ze nu niet goed functioneren. Ze zullen een manier moeten vinden om met het verleden af te rekenen. Maar zo eenvoudig is dat niet. Voor Elise lijkt het tij te keren na een ontmoeting met Rafaël die een kwekerij heeft. Ze leert hem kennen tijdens een avond in het wijkcentrum waar hij uitleg geeft over natuurlijk tuinieren. Elise wil  haar achtertuin opknappen en Rafaël biedt aan haar te helpen. Elise is dolblij met zijn hulp en geniet erg van zijn aanwezigheid. Rafaël is gelukkig en dat straalt hij uit. In zijn nabijheid voelt Elise zich veel kalmer.

Binnenkort gaat Rafaël verhuizen. Zijn kwekerij staat te koop en hij zal zijn intrek nemen in de Ark. In de Ark is het leven goed en zonder stress. Dankzij Jonathan. Hij is een soort spiritueel leider. Elise mag een keer mee naar de Ark en er daalt een gevoel van rust op haar neer. Ze beseft dat haar leven niet goed is, dat ze het in handen van Jonathan moet leggen. En dat is precies wat ze gaat doen.

Dit boek gaat over hoe het verleden het heden kan beïnvloeden. Wie een nare jeugd of een traumatische gebeurtenis met zich mee blijft slepen, zit op een gegeven moment muurvast in het leven. Wie slecht in zijn vel zit kan bovendien slachtoffer worden van mensen met verkeerde bedoelingen. Mensen die ogenschijnlijk alle problemen wegnemen maar die het niet goed met je voor hebben. Dat overkomt Elise wanneer ze kennis maakt met de Ark en haar bewoners.

Carry Slee heeft een pakkende manier van schrijven en ook dit boek leest als een trein. De onderwerpen die ze gekozen heeft zijn pittig. Jelle en Elise maken aan het eind van het boek ieder een tegenovergestelde keus. De een gaat het redden en de ander waarschijnlijk niet. Dit einde had van mij nog iets meer uitgewerkt mogen worden, nu is het te zwart-wit. De hippe schrijfstijl zal jongeren zeker aanspreken en daarmee haalt Carry Slee zichzelf ook een zekere verantwoordelijkheid op de hals. Haar boeken oefenen ongetwijfeld invloed uit op jongeren. Daarom was ik er niet zo van gecharmeerd dat het liefdeskoppel onmiddellijk met elkaar het bed in duikt. Alsof dat heel normaal is. Jelle heeft een drugsverleden en uit zijn verhaal komt duidelijk naar voren dat een drugsverslaving heel heftig is en afkicken beslist geen kinderspel. Daar wordt echter tegenovergesteld dat een enkele keer een pilletje slikken geen probleem is:

“’s-Avonds zijn ze uit geweest, ze hebben tot in de vroege uurtjes gedanst. Even werd het nog lastig, want Naomi wilde dat ze xtc namen om lekker de hele nacht te kunnen swingen. Maar Jelle liet zich niet in de verleiding brengen. Hij stond van zichzelf te kijken, zo sterk als hij was. Hij zei dat er iets in zat waar hij allergisch voor was. Naomi nam toen ook niet, hoewel het voor haar geen kwaad kon.”

Waarom kon het voor Naomi geen kwaad? Dat begrijp ik niet zo goed, kennelijk kijk ik daar toch anders tegenaan. Drugsgebruik is wat mij betreft altijd een slechte zaak, ook wanneer het incidenteel is. Wél goed aan het boek vind ik hoe het onderwerp hersenspoelen is aangepakt. Hoe kwetsbare mensen soms als een prooi besprongen worden door lieden die van hun willen profiteren. Ik ben gematigd enthousiast over dit boek van mevrouw Slee. Haar vorige boek Joël vond ik beter.

ISBN 9789049925826 | Paperback | 288 pagina’s| Carry Slee | juni 2012
vanaf 15 jaar

© Annemarie, 4 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Joël
Carry Slee


Vier huisgenootjes en tevens vriendinnen vermaken zich prima in het studentenhuis waar ze wonen. Dan valt een van hen, de twintigjarige Luna, uit het raam van haar kamer. Ze is op slag dood. Eva, Fleur en Nathalie blijven achter in diepe rouw. De drie jonge vrouwen proberen hun leven weer op de rit te krijgen en gaan elk op eigen wijze om met het verdriet. Nathalie stort zich op de liefde en Fleur probeert een stageplek in het buitenland te vinden. Eva gaat het het moeilijkst af. Ze kende Luna al jaren voordat ze samen in het studentenhuis zijn gaan wonen. Hun vriendschap was erg hecht. Dan ontdekt ze dat de ex-vriend van Luna, Remco, over een aantal zaken heeft gelogen. Meer en meer gaat ze twijfelen. Was de val van Luna wel echt een ongeluk? Heeft Remco er soms meer mee te maken? Verwarring slaat toe en Eva ziet overal spoken.
De nieuwe bewoonster van de kamer van Luna vindt een stapeltje brieven onder de vloer en geeft deze aan Eva. De brieven blijken het schokkende levensverhaal van iemand te vormen. Maar van wie? En waarom heeft deze persoon dit met Luna gedeeld?
Eva raakt steeds meer de kluts kwijt. Maar is ze nu echt in de war of moet ze op haar gevoel vertrouwen? Is er meer aan de hand?


Deze young-adult roman gaat over verlies en rouw. Maar ook over hoe het is om anders dan anderen te zijn. De geheimzinnige briefschrijver blijkt namelijk een genderkind te zijn. Opgegroeid in een streng gelovig gezin. Wederom schrijft Carry Slee over een maatschappelijk onderwerp. Wie niet opgaat in de massa moet vaak een strijd leveren. Een gevecht voeren om toch een eigen identiteit te creëren. Een beetje een boodschap dus om mensen in hun waarde te laten en te accepteren zoals zij zijn. Ze heeft zich duidelijk goed in dit onderwerp verdiept. Het is een vlot geschreven verhaal en er gebeurt veel in korte tijd. De mate waarin de personages uitgediept zijn is voldoende. Ik vermoed dat jong-volwassenen zich goed kunnen inleven in dit boek. Vooral omdat de vier vriendinnen allemaal verschillend zijn is er voor ieder wat wils. Wel jammer dat ik het plot al snel doorhad.


Carry Slee is een zeer veelzijdige schrijfster. Ze schrijft kinderboeken voor verschillende leeftijdsgroepen en ze heeft ook een aantal boeken voor volwassenen op haar naam staan. Ze schrijft over herkenbare onderwerpen en problemen. Over (jonge) mensen die worstelen met zichzelf en de maatschappij. Dit komt misschien voort uit haar eigen jeugd. Ze groeide op met een verstandelijk gehandicapte moeder en een vader die hier moeilijk mee om kon gaan. Als kind al schreef ze verhaaltjes om even uit de werkelijkheid te ontsnappen. Door haar moeder heeft Carry het vermogen ontwikkeld om zich goed in anderen in te kunnen leven. Zelf zegt ze hierover: "Ik denk dat in die periode de kiem is gelegd voor mijn schrijverschap". Met Joël heeft ze opnieuw een uitstekende prestatie geleverd.


ISBN 9789049924881 Paperback 256 pagina's Carry Slee juni 2011
Leeftijd 16+

© Annemarie, 22 juni 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER