jeugd 15+

Cath Crowley

altGraffiti Moon
Cath Crowley


‘Als willen botst op krijgen, is het moment van de waarheid aangebroken.’


Twee vertellers, om en om aan het woord, Lucy en Ed.
Lucy krijgt een sms-je van haar baas dat Shadow en Poet aan het werk zijn, graffiti-artiesten, waar niemand de echte naam van kent. Lucy denkt dat Shadow de man van haar leven is, dat moet wel, zo mooie schilderingen als hij maakt, dat moet de jongen zijn die precies bij haar past.


‘De jongen, die vogels schildert, gevangen op stenen muren, en mensen die verdwaald zijn in spookbossen. Die jongens schildert met een hart waar gras uit groeit en meisjes met ronkende grasmaaiers.’


Ze stuift dus weg op haar fiets, om eindelijk de jongen te leren kennen. Maar ze is te laat. Weer te laat. Haar zoektocht gaat verder, terwijl ze de schooltijd achter zich laat, uitgaat met vriendinnen en werkt bij een glasblazer.
Ed is een schoolverlater, het wordt niet uitgesproken, maar is zwaar dyslectisch. Maar wat hij wel kan, is schilderen. Hij is de graffiti-artiest, die samen met zijn vriend Leo de muren in de stad versiert. Hij is verliefd op Lucy, maar de eerste ontmoeting is totaal verkeerd afgelopen: Lucy heeft zijn neus gebroken!


De lezer volgt de twee, en weet natuurlijk hoe dit zal verlopen. Maar al weet je  dat, het is erg prettig om door te lezen, om mee te voelen in de verbijstering van Lucy als ze ontdekt wie Ed is. Om de hoop en de liefde op te voelen bloeien tussen twee jongelui, ach, het is helemaal niet zo bijzonder, maar op de een of andere manier weet de schrijfster het wel bijzonder te maken. Doordat ze in de hoofden van de twee tieners duikt, doordat ze een realistisch verhaal vertelt, terwijl ze worstelen met hun gevoelens, en hoe langzaam het besef daagt.
Prachtige taal, met af en toe ook een gedicht tussendoor dat van de hand van Leo is. Poëtisch proza en prozaïsche poëzie.


‘Ik zei ja, maar er zat geen huid om mijn stem en zij hoorde, net als ik, de botten in mijn woorden.’


De omslag van het boek is erg mooi, twee silhouetten tegen de achtergrond van een maan in een roodkleurende hemel. Past helemaal bij de zwoele romantiek in dit boek. Misschien ligt het aan het feit dat Mr Darcy genoemd wordt, maar het is inderdaad de sfeer van Pride & Prejudice die blijft hangen als je het boek uit hebt. Erg mooi!
Het boek blijkt dus al diverse nominaties en prijzen in de wacht gesleept te hebben.


ISBN 9789048811663| Paperback |320 pag |Dutch Media Uitgevers | november 2011
Vertaald door Michèle Bernard  Leeftijd: 15+

© Marjo, 16 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER