jeugd 15+

Danielle Younge-Ullman

Al het moois is niet verloren
Danielle Younge-Ullman


Ingrid baalt en niet zomaar een klein beetje, nee, ze baalt enorm! Omdat ze haar moeder beloofd heeft drie weken naar een natuurkamp te gaan zit ze nu met stinkende kleren, in de blubber met een stel jongeren die een erg problematisch leven hebben geleid. En dat allemaal omdat ze zo graag de zangopleiding wil volgen op die exclusieve zangschool in Londen.


Haar moeder was ooit een beroemde operazangeres maar door eigen onachtzaamheid verloor ze haar stem. Weg carrière, weg toekomst, weg roem. Ingrids ooit zo stralende, glamoureuze moeder verandert in een in het leven teleurgestelde grijze muis. Daarom wilde ze ook nooit dat haar dochter in haar voetsporen zou treden. Elke vorm van zangonderwijs voor Ingrid werd afgewezen omdat ze niet wilde dat haar dochter dezelfde trauma's als zij zou moeten doorstaan. Maar Ingrid voelt en weet dat haar toekomst wèl in de muziek, met name de zang, ligt en heeft stiekem auditie gedaan voor de school in Londen die maar drie nieuwe leerlingen per jaar aanneemt. Tot haar eigen verrassing is ze aangenomen!


Om voor de laatste keer haar afkeuring te laten voelen stuurde moeder Margot- Sophia haar dochter naar het natuurkamp om haar te confronteren met de letterlijke en figuurlijke hindernissen die je in het leven kunt tegenkomen. Misschien dat Ingrid daarna toch voor een ander leven kiest...


Op de folder van het kamp stonden leuke houten hutjes met een comfortabel bed en een badkamer. Maar die folder strookt enorm met de werkelijkheid... Ingrid moet namelijk drie weken met haar groep door de wildernis sjouwen, ze slapen in een tentje en de badkamer...? Dat is de rivier en een flinke regenbui vormt de douche. Haar groepsgenoten zijn jongeren die o.a. verslaafd zijn (geweest) ex- gevangenen, weglopers, gezondheidsfreaks enz. Niets gezellig en romantisch om een kampvuur zitten met een gitaar en liedjes zingen, integendeel, het is ploeteren, sjouwen en letterlijk en figuurlijk op je bek gaan... In o.a. brieven aan haar moeder vertelt Ingrid hoe ze het kamp ervaart, enerzijds is ze heel boos, anderzijds nieuwsgierig naar wat komt.


Als je nu een verhaal verwacht over een verwend meisje dat zit te nukken tegen haar moeder dan heb je het mis. Ingrid heeft zich voorgenomen dat ze zeker door zal gaan, dat heeft ze beloofd en ze zal het doen ook! Maar waar Ingrid meer moeite mee heeft zijn de twee begeleiders, die elke avond een kringgesprek willen en de groep confronteren met hun gedrag en ware gevoelens. Daar heeft Ingrid geen zin in, daar is ze niet aan toe, dat kan ze nog helemaal niet. Maar dat wordt niet door iedereen in de groep geaccepteerd.


Stapje voor stapje ontdekken we de ware reden waarom Ingrid naar het kamp is gestuurd. Langzamerhand laat Ingrid haar zorgvuldig opgebouwde schild vallen en leren we haar leven en karakter werkelijk kennen. Het leven met haar moeder leek zo glamoureus, maar was dat het ook? Wat heeft die roem moeder en dochter gekost? We lezen over de belangrijke man die in Ingrids leven komt, de man die haar steun en toeverlaat wordt. Maar ook over Ingrids grote liefde die flinke aardverschuivingen en grote teleurstellingen in Ingrids leven bracht.


Het kamp, de vermoeidheid en de vele gesprekken maken Ingrid kwetsbaar, maar ze komt niet over haar eigen hoge drempel heen om over alles wat in haar binnenste gist en borrelt te bespreken. Gelukkig zijn er een aantal personen zoals Tavik die met veel geduld Ingrid verder helpen. Maar de confrontatie met zichzelf is evengoed heel zwaar en moeilijk.


In dit mooie, zorgvuldig opgebouwde verhaal wordt naar een climax toegewerkt. Elke keer verwacht je de ontknoping, denk je nu komen we het te weten wat Ingrid zo zwaar vindt om te vertellen, maar telkens weer wordt die verwachting niet ingelost. Ingrid weet zich op een slimme manier steeds onder de confrontatie uit te werken. Maar uiteindelijk komt die er wel en is zelfs nog volkomen onverwacht. Wat ze vertelt komt als een klap in je gezicht die je niet aan zag komen. Maar de hele puzzel die Ingrid probeerde op te lossen en al haar geworstel krijgen daardoor wel een plek. Onmiddellijk snap je daarna haar handelingen en afweer. En dit alles wordt prachtig verwoord.
Kortom, een fantastisch mooie young adult roman.


ISBN 9789000353705 | Paperback | 319 pagina's | Uitgeverij Unieboek/Spectrum | juni 2017
Vertaald door Fanneke Cnossen | Leeftijd 15+

© Dettie, 26 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER