jeugd 15+

Emke Rientsma

Blues in F
Emke Rientsma


De Poolse achtienjarige Janek Zabczynski moet bij Siegal komen. Hij heeft al 136 lesuren verzuimd en het is pas november. Zo kan het niet langer. Hij moest het laatste atheneum schooljaar al overdoen en Siegal geeft hem nu nog één kans. Voortaan moet hij alle lessen volgen en zich elke vrijdag tijdens zijn tussenuur bij haar melden.
Mirjam Siegal vraagt daarna tot Janeks verrassing naar zijn privéleven en toont zich oprecht geïnteresseerd.


Janeks leven is nogal turbulent verlopen.  Op elfjarige leeftijd moesten hij en zijn broertje Pawel met zijn Poolse moeder en haar Nederlandse vriend Berend mee naar Nederland en daar werd hij min of meer aan zijn lot overgelaten. Janek sprak geen woord Nederlands en moeder bleek de grote overgang geestelijk totaal niet te kunnen bolwerken. Ze wordt al snel voor langere tijd opgenomen en de drie mannen moeten zich daarna maar zien te redden. Dat lukt aardig. De jongens hebben vaste taken maar Berend is zelden thuis, enige controle op Janeks leven is er nauwelijks. Hij maakt het liefst muziek met zijn vrienden en school kan hem eigenlijk gestolen worden. Ongelukkig is hij niet maar het is wel een vrij eenzaam bestaan.


Het toeval wil dat Janek een paar dagen later, na hun eerste gesprek, tegen Siegal opbotst waardoor ze valt. Ze raken, nadat hij haar overeind heeft geholpen, aan de praat over zijn leven in Polen.  Opnieuw is hij geraakt door haar oprechte interesse.
Of het nu door hun wekelijkse ontmoeting komt of door de aandacht die Siegal voor Janeks leven toont, is de grote vraag, maar Janek begint de toch al aantrekkelijke Mirjam steeds mooier te vinden. Erger nog, hij wordt verliefd op haar en niet zo'n klein beetje maar enorm, vreselijk verliefd. Zijn hele leven draait alleen nog maar om Mirjam Siegal. Hij verzint allerlei smoesjes om haar te zien of even met haar te praten. Hij is blind verliefd, bijna geobsedeerd door haar. Hij zal muziek voor haar schrijven, hij zal haar laten zien wie hij is en dan zal ze begrijpen dat hij de ware is!
In de Kerstvakantie die Janek tot zijn grote ellende in Polen bij opa en oma moet doorbrengen, vertelt hij zijn broer Pawel over zijn verliefdheid. Die vindt het maar ranzig, verliefd op een elf jaar oudere lerares! Maar het is wel Pawel die Janek op een heel bijzonder idee brengt...


Het mooie van het verhaal is dat het mooi in balans is. Aan de ene kant is er de dromerige verliefdheid van Janek en aan de andere kant het realistische leven thuis waar Janek dingen te horen krijgt die hij liever niet wilde weten. Ook de kerstvakantie in Polen bij zijn grootouders roepen gevoelens bij hem op die moeilijk te hanteren zijn. Opa en oma hebben namelijk plannen die veel van Janeks geestelijke vermogens vragen. Arme Janek, er wordt erg aan hem getrokken. Maar toch blijft het een vrij rustige, sympathieke jongen, weliswaar een jongen met een merkwaardig plan, maar toch...
Ook al kan het natuurlijk helemaal niet, je gunt hem eigenlijk die verhouding met Siegal zo. Of is er toch hoop? Ze is altijd wel heel aardig tegen Janek...


Het boek zit knap in elkaar, door de vragen van Siegal leer je de achtergrond van Janek beetje bij beetje kennen en tegelijkertijd voel je bijna de verliefdheid van Janek tijdens die gesprekken. Dankzij het bezoek bij opa en oma in Polen maak je weer kennis met een ander stukje van Janek.  Janek is grappig in zijn verliefdheid, hij bedenkt cadeautjes die niemand anders dan Janek kan bedenken. Erg leuk om te lezen.
De taal die gebruikt wordt is helder en duidelijk, de enkele Poolse woorden die Janek en zijn broer gebruiken maken het verhaal des te echter en levendiger.
Het enige kleine zwakke puntje zit aan het eind dat een beetje te snel verloopt. De sfeer wordt dan ook iets anders, afstandelijker, maar waarschijnlijk kan dat ook niet anders, moest dat wel zo zijn...
Het is verder een heerlijk verhaal. Ik heb er enorm van genoten en vond het jammer dat het uit was. Ik wil weten hoe het verder met Janek gaat!
Een vervolg zal meer dan welkom zijn!


Lees ook het interview met Emke Rientsma over dit boek


ISBN 9789025758271 Paperback 176 pagina's Uitgeverij Gottmer september 2014
Young Adultboek Leeftijd 15+

© Dettie, 20 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER