jeugd 15+

Kaat De Kock

http://kaatdekock.be

 

Wie denk je wel dat je bent?
Kaat de Kock


‘Laat me nu alsjeblieft met rust,’ zeg ik. ‘Ik wil mijn normale leven terug.’
‘Het is nooit je normale leven geweest,’ bromt hij en hij zet de kraag van zijn jas op en wandelt weg door de drabbige, smeltende sneeuw.’


De achttienjarige Eva is na school aan het werk gegaan, ze zit achter de kassa van een buurtsuper.
Een groot deel van haar vrije tijd gaat op aan de toneelvereniging, waar ze vooral met studenten omgaat, waaronder Jana, met wie ze sinds de middelbare school bevriend is. Er is ook de oudere Evelien, die aast op de rol die Eva heeft gekregen.


Eva doet haar best, ze  leert haar tekst tot ze die helemaal kent. Zeker als ze een gesprek heeft afgeluisterd waarbij ze Jana hoorde zeggen dat zij, Eva, dom is. 
Het wordt niet gezegd, maar tussen de regels door lijkt Eva last te hebben van een minderwaardigheidscomplex. Ook vraagt ze zich af of haar moeder vreemd gaat met die Hans, met wie ze zo vaak optrekt. Eva’s vader werkt in de avonden, diens afwezigheid is eigenlijk de enige rol die hij heeft in het verhaal.


Gelukkig is er Yoda, haar hond met wie ze zich wat kan afreageren. Maar bij een zo’n wandeling botst ze tegen een man op, ze kent hem niet, maar het lijkt alsof hij haar wel kent. Als de man haar begint te stalken, wordt het allemaal wel eng. Zeker als het haar ook haar concentratie kost in de toneelzaal, en ze uit de vereniging gestoten wordt. Als die man haar weer een keer lastigvalt, wordt ze gered door een buurjongen, Art.
Maar de engerd geeft niet op. Hij beweert dat hij haar vader is! In een brief legt hij uit wat er volgens hem gebeurd is toen Eva nog een baby was. Als hem duidelijk wordt dat ze hem niet wil geloven gaat hij te ver. Het wordt allemaal alleen maar erger…


Een verhaal in drie delen, van elkaar gescheiden door een zwarte pagina.
Kaat de Kock voert langzaam de spanning op tot het een heuse thriller wordt. De situatie wordt zeer nijpend, en het is zeer de vraag of dit nog goed kan komen!
De schrijfster heeft enkele verrassingen in petto voor je het boek uit hebt. Het is een Young Adult, en inderdaad kan de jongere lezer zich prima identificeren met Eva. Het gaat over relaties met anderen, met een romantisch lijntje erbij, maar het thrillerelement overheerst.


Kaat De Kock (1975, Bornem, België) studeerde Germaanse taal- en letterkunde en werkt als freelance redacteur en vertaler.


ISBN 9789044836387 | hardcover | 139 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2019
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 5 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dromenvanger
Kaat de Kock


Het was even moeilijk voor Floor: gezellig met haar vriendinnen op vakantie? Of toch met haar ouders mee die een roadtrip gingen doen door Amerika?
Eigenlijk is het logisch dat het de tweede keuze werd, al is het niet zo hip om als 17-jarige met je ouders op stap te gaan.
Alles verandert evenwel als Floor in een sportsbar een knappe jongeman ziet. Ze is zo helemaal weg ven hem dat ze hem op Facebook opzoekt – en nog vindt ook! – en hem een vriendschapsverzoek stuurt. Het is even spannend, maar Josh, zo heet de knapperd, accepteert.


‘O verdomme, hij is echt zo knap als in mijn herinnering. Die stoere, scherpe lijnen in zijn gezicht die hem een beetje woest uiterlijk geven. Zijn haar dat net een tikje te lang is. Hij is zo sexy.
Hoe kan een jongen die er zo uitziet gewoon in een bar in een godvergeten dorp werken? Moet hij niet over een catwalk lopen voor een of ander modemerk? Poseren voor een camera?’


Het is duidelijk: Floor is helemaal hoteldebotel, en het lijkt wederzijds, want als ze weer thuis zijn blijven ze contact houden, en maken al plannen om elkaar weer te zien. Die kans komt als Matthias, een vriend van een vriendin, naar Amerika gaat en Floor toestemming weet los te peuteren om met hem mee te gaan.
Haar ouders hebben andere dingen aan hun hoofd en zijn niet zo alert, anders hadden ze wel door gehad dat Floor andere plannen had. Maar haar vader blijkt ernstig ziek te zijn, hij moet geopereerd worden en daarna diverse behandelingen ondergaan.


‘Ik had thuis moeten blijven.
Dat weet ik.
Dat weet Matthias ook.
Maar hij heeft het meegemaakt en hopelijk snapt hij hoe ik me voel.’


Dat Matthias verliefd is op haar, heeft Floor niet door. Maar dat zorgt natuurlijk voor de nodige verwikkelingen tijdens hun reis door Amerika.


Het is zoals het lijkt: een romannetje met een licht toeristisch tintje, waar de schrijfster een extra laagje in probeert aan te brengen door de ziekte van Floors vader. Maar eigenlijk wordt er te weinig aandacht besteed aan alle emoties die een terminale ziekte met zich meebrengt. Het is vooral Floor die het verhaal maakt: haar zielenroerselen, haar verliefdheden en onzekerheden.


Of het een foutje van de schrijfster is, of een leugen om bestwil, maar die regenjas die Floor beweert niet bij zich te hebben om niet met haar ouders te hoeven wandelen, trekt ze bij aankomst bij datzelfde huisje waar ze verblijven wèl uit!


Kaat De Kock (1975, Bornem, België) studeerde Germaanse taal- en letterkunde en werkt als freelance redacteur en vertaler. In Niets Om Het Lijf en Sterker Dan Jij snijdt de Kock problemen aan waar jongeren mee te kampen kunnen hebben. Waarschijnlijk vond ze het tijd voor wat luchtigers.


ISBN 9789044833782 | Hardcover | 236 pagina's | Clavis | mei 2018| Vanaf 15 jaar.

© Marjo, 30 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altNiets om het lijf
Kaat de Kock


De vijftienjarige Marie vindt dat haar ouders haar te veel op haar nek zitten, ze is intussen oud genoeg om zelf uit te maken wat ze doet. Tegelijk is ze onzeker over haar plaats in de wereld. Kortom, Marie is een normale puber.


Ze is verliefd op de gitarist van een plaatselijke band en kan haar geluk niet op als deze Adam om haar telefoonnummer blijkt te hebben gevraagd! Hij is vier jaar ouder, dus ze snapt wel dat hij graag meer met haar zou doen dan zoenen, maar daar is ze nog helemaal niet aan toe. Maar hoe moet dat nu, als Adam er blijk van geeft ook andere meisjes leuk te vinden? Misschien krijgt hij bij hen wel meer voor elkaar. Haar onzekerheid wordt nog groter als een van die concurrentes haar toesnauwt:


‘Als jij denkt dat Adam een klein, dik kindje verkiest boven een vrouw als ik, dan is dat leuk voor jou.
Maar Adam heeft me dit weekend nog proberen te kussen en ik ben degene die hèm heeft afgewezen.’

‘Noemde ze me nu echt dik?’


Dezelfde avond heeft haar moeder het over aan de lijn doen. Dat ze daarmee helemaal niet op Marie doelde, dringt niet door. Vanaf dat moment beginnen de problemen: Marie lijnt. Ze eet steeds minder, tot het haar omgeving op begint te vallen dat ze er wel erg slecht uitziet. Maar nee, zegt Marie: ‘Ik ben dik’.
Als ze ook nog ontdekt dat ze het fijn vindt zichzelf te straffen – na bijvoorbeeld een ruzie met haar moeder – door zichzelf te snijden, is helemaal het hek van de dam. Kan ze deze situatie nog terug draaien?

Een hard boek waarin heel duidelijk wordt omschreven hoe een heel normale jonge vrouw er toe komt zichzelf zo uit te hongeren. Een boek voor tieners - vooral meisjes - die kampen met onzekerheid, maar ook voor hun ouders en verzorgers, die misschien met dit verhaal meer begrip op kunnen brengen. Het maakt duidelijk hoe goed bedoelde opmerkingen soms helemaal verkeerd kunnen vallen.

Kaat De Kock
(1975) is een Vlaamse Young-Adultschrijfster. Zij schrijft helder en duidelijk over onderwerpen die de jeugd bezig houden. Huiselijk geweld en verboden relaties waren eerder onderwerpen van haar Young Adultboeken.  Deze, die vooral over anorexia handelt, is helaas ook een actueel onderwerp waar aandacht aan besteed moet worden.
De omslag is ook heel beeldend.

ISBN 9789044832419| Hardcover | 147 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2018
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 21 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>