jeugd 15+

Beau Charlotte

https://www.beaucharlotte.com

 

Als ik er niet meer ben
Beau Charlotte


Een boek om stil van te worden.

1915
Het handelt om een Schotse jongen van zestien, Douglas McMorrow, die een vrij troosteloos leven leidt. Zijn kunstzinnige, zachtaardige moeder is onverwacht overleden en vanaf die tijd ziet vader Angus liever de fles dan zijn zoon. Gelukkig is grootvader er nog. Maar als die ook overlijdt, weet Douglas, die qua karakter erg op zijn moeder lijkt, niet meer wat hij in het dorpje te zoeken heeft.


1916
Als Lachlan, een jongen uit zijn dorp, hem voorstelt om samen het leger in te gaan, lijkt dit een mooie uitweg om aan het naargeestige leven te ontsnappen. Misschien wordt hij nog iemand van betekenis. Maar nadat ze uitgezonden zijn na een korte opleiding in Engeland en in Frankrijk de verschrikkingen van de slag bij Deville doorstaan hebben en Douglas eigenlijk gewoon naar huis wil, is het kapitein Lewis die hem daarvan weerhoudt. De man heeft Douglas precies de dingen gezegd die hij nodig had, hij zei de woorden waar Douglas naar snakte om te horen.


We lezen over de verschrikkingen op het slagveld die soms zeer expliciet worden verteld. We lezen over kameraadschap en afgunst. We lezen over de zeer jonge jongens die zeer volwassen dingen moeten doen. Maar het ergste is dat bijna alle mensen die aanwezig zijn in de loopgraven van deze waanzinnige oorlog, elke vorm van menselijkheid verliezen. Er zijn soldaten die hun verstand verliezen, er zijn soldaten die niet meer nadenken, ze volgen gewoon de orders op, en soldaten die vechtmachines worden zoals Douglas. Zelfs Lachlan krijgt een soort afkeer voor de kille jongen die Douglas is geworden. Toch blijven ze kameraden, door dik en dun, zoals alle soldaten van de eenheid altijd voor elkaar kiezen, ondanks alles.


Het bijzondere in het verhaal is dat Douglas alles aanschouwt en weet wat er met hem gebeurt, hij weet dat er een knop omgegaan is in zijn hoofd. En het ergste van alles is, dat hij uiteindelijk weet waarom hij het leger in is gegaan en dat was niet het uitzicht op het weinig enerverende leven in zijn dorp. Lachlan is aanvankelijk de nuchtere tegenhanger van Douglas maar uiteindelijk keren de rollen helemaal om.


Het verhaal is enorm indringend, het plaatst je midden in deze waanzinnige oorlog en het geeft via Douglas een stem aan die oorlog, ondanks alle waanzin van de gevechten en de kilheid waarmee de mensen te werk gaan, blijft de menselijke maat de boventoon voeren. Dat heeft de schrijfster in dit debuut heel knap weten te verwoorden. Het is dat je weet dat Clavis kinderboeken uitgeeft maar dit boek zou makkelijk als boek voor volwassenen door kunnen gaan.
Het eind is mogelijk wat té lief, maar dat is wel een verademing en pluspunt na alle heftige taferelen die Douglas en Lachlan hebben moeten doorstaan.
Kortom, het is een boek waarvan je het verhaal zeker niet snel zal vergeten.


ISBN 9789044839159 | Hardcover | NUR 285 | 200 pagina's | Clavis | oktober 2020
Leeftijd 15+ | Young Adult, maar meer adult dan young

© Dettie, 18 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER