jeugd 15+

Berti Persoons

http://www.bertipersoons.be

 

Vlucht naar de hemel
Berti Persoons


‘Ze heten Mohammed, Ali of Khaled, en ze komen uit Irak, Afghanistan, en de voorbije tien jaar steeds meer uit Syrië. Zoals Abdel, die ook tien is. Berti Persoons neemt ons mee naar Aleppo en kijkt door de ogen van Abdel naar de oorlog in Syrië. In mijn wereld – en dat is jammer genoeg een groot stuk van de wereld - is de realiteit spannender en gruwelijker dan een verhaal.’


Een stukje uit het voorwoord van Rudi Vranckx – een bekende Vlaamse journalist. Hij geeft aan wat voor lot deze jongeren uit oorlogslanden treft, nog steeds. Het minste wat wij kunnen doen is naar hun verhaal luisteren. Het is toch niet vreemd dat zij een veilig heenkomen zoeken, en dat ze dat in Europa vinden is ook al niet vreemd. Hier zijn wij ook veilig immers.


Dan begint het verhaal. Abdel is de enige zoon in een Westers georiënteerd gezin. Zijn vader is professor geschiedenis, reisde vaak naar Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten. Zijn moeder werkt als tolk, zij spreekt Engels, Frans en Duits.
Zijn vader heeft contacten met een Israëlische professor, maar sinds de oorlogen met Israël hield hij dat - heel verstandig - geheim. Bashar Al-Assad leidt het land met strakke hand.


Als Abdel 8 jaar oud is, in 2011, begint het verzet. Vreedzame demonstraties groeien uit tot een gewapende opstand, die neergeslagen worden door middel van bommen. Moeder verliest haar baan, vader krijgt het moeilijker, moet voorzichtiger worden, maar blijft werken.


2013: De universiteit wordt gebombardeerd, het regeringsleger en de rebellen geven elkaar de schuld. Zijn vader probeert het uit te leggen, maar hoe leg je een kind, dat Adel nog is, uit dat het allemaal draait om macht? Aleppo is verdeeld, bommen blijven vallen, onschuldige burgers vinden de dood. Abdels vader wordt opgepakt, maar gelukkig weer vrijgelaten, zij het gehavend.
Later komen hij en zijn vrouw om bij een gasaanval op de stad en de dan dertienjarige Abdel besluit om te vertrekken. Naar Engeland wil hij. Hoe? Hij heeft wat geld, gekregen van zijn vader. En verder, hij ziet wel.


En zo beginnen de omzwervingen van een jongen, die noodgedwongen zijn eigen plan moet trekken.
Hij komt in Turkije, wordt opgevangen in het vluchtelingenkamp van Suruç, waar hij Vlaamse hulpverleners leert kennen. Als hij zwaar ziek is vanwege alle ontberingen, biedt Dokter de Gucht van Artsen zonder Grenzen hulp:


‘Het is me met veel moeite gelukt: je wordt overgebracht naar een Belgisch ziekenhuis. Ik neem je mee.'
Het klonk onwaarschijnlijk dat ik het amper kon geloven.
‘Een vlucht naar de hemel.’
‘Of België de hemel is, valt nog te bezien. Maar je bent er tenminste veilig. Dat is al heel wat.’


Abdel blijkt de talenknobbel van zijn moeder te hebben, hij leert vlot Nederlands, genoeg om zich later te redden als hij in Antwerpen terecht komt. Hij wordt opgenomen in het ziekenhuis, waar hij meteen merkt dat niet iedereen blij is met zijn komst. Zijn kamergenoot heeft een Vlaams-nationalistische vader, fel gekant tegen iedere buitenlander.
De hulpverleningsorganisatie in Anderlecht biedt Abdel onderdak, en helpt hem verder.  (https://minor-ndako.be)
Dat alles dan ineens goed zou zijn, is natuurlijk niet zo. Maar hij maakt ook vrienden. Kan hij zijn plan om alsnog naar Engeland te gaan beter laten varen? Ook die oversteek is niet veilig, ervaart hij.


Berti Persoons baseert het verhaal op een jongen als Abdel, misschien op meerdere van deze jongens. De omstandigheden berusten op waarheid, het kamp en de opvang in Anderlecht ook.


Het verhaal eindigt in de periode dat ook België al getroffen werd door het coronavirus. Dat zal het leven van de vluchtelingen niet vergemakkelijkt hebben, maar Persoons kiest er voor om het verhaal te beperken tot alleen de vlucht naar België, en hoe zo’n ontheemde jongen het moet zien te redden.
Aan het eind van het verhaal vertrekt de dokter weer naar het kamp in Turkije met de woorden ‘de nood is er hoog’.
Want ja, we zijn hier allemaal wel bezig met onze eigen sores, de oorlog in eerder genoemde landen is niet voorbij.'Vlucht naar de hemel' is een belangrijk boek, zeker voor jongeren, maar ook voor volwassenen.


Berti Persoons (1953, Maaseik) was onderwijzer en pedagogisch schoolbegeleider in Vlaanderen. Hij begeleidde volwassenen met lees- en schrijfproblemen. Ook schreef hij mee aan didactische uitgaven. In 2012 verscheen zijn eerste kinderboek: 'Mijn papa is een held', waarna andere volgden.


ISBN 9789044841077 | Hardcover | 275 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2021
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 31 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER