jeugd 15+

Cara Delevingne

altSpiegel
Cara Delevingne
co-auteur Rowan Coleman


Als hun leraar, meneer Smith, de klas gaat verdelen in groepjes jongeren die met elkaar een band moeten vormen, is Red, de ik-verteller, redelijk verbijsterd over diens keuze. Red wordt op school als een loser beschouwd, terwijl Rose een zeer populaire jongedame is. Ook Leo en Naomi hebben nog nooit contact gezocht met Red. Toch zijn het deze vier - Red, Leo, Rose en Naomi – die de band Mirror, Mirror worden. Ze blijken niet alleen een machtige klik te hebben, ze hebben ook veel succes. Zelfs buiten school. En niet alleen in de muziek, ze worden vrienden.


Alle vier zijn ze zestien, en alle vier zijn ze op een eigen manier buitenbeentjes. Door hun uiterlijk, hun gedrag, hun afkomst of een mix daarvan horen ze er niet echt bij. Maar Mirror, Mirror brengt daar verandering in. Red is de drummer, Rose zingt, Leo speelt gitaar en Naomi basgitaar. Naomi en Red schrijven de teksten en vaak ook de muziek. Deze samenwerking, en hun succes lijkt een enorme verandering teweeg te brengen in hun leven. Tot Naomi verdwijnt.

Als zij zwaar toegetakeld uit de Theems wordt gehaald, denkt de politie aan zelfmoord. Maar haar vrienden geloven dat niet. En terwijl Naomi in coma ligt, proberen de anderen er achter te komen waar zij de dagen voor haar verdwijning mee bezig was. Ze komen er al snel achter dat Naomi geheimen had.


Geheimen zijn er volop in het boek, er is er eentje waar de lezer door verrast wordt, terwijl de personages er zeker van op de hoogte zullen zijn. Red is de verteller, en dat houdt ook in dat niet alles wat de anderen meemaken en denken bekend is. Er is zo volop ruimte om allerlei dingen langzaam te onthullen, en de spanning op te voeren. Vooral wat Leo en Rose betreft is het verhaal erg spannend. Voor Red is het vooral een coming of age-verhaal.


Het zijn bijzondere jongelui, deze vier bandleden, en hun verhaal is aangrijpend en spannend en zit heel goed in elkaar. Er wordt gewisseld tussen de avonturen van de drie jongelui, gezien vanuit Red, hun bezoekjes aan Naomi, en flashbacks die duidelijk maken hoe het allemaal zo gekomen is.
Het zijn jongeren, ze worden volop geconfronteerd met hun seksualiteit, met drugs en drank, met alle verleidingen van de grote wereld waar zij weerstand aan zouden moeten bieden. Dat lukt in meer of mindere mate, en dat heeft voorspelbare maar ook onverwachte gevolgen.


‘Want weet je, ik vind het leuk wie ik in de wereld ben, de persoon die je op social media ziet. Ik lijk te weten wat ik doe, wat ik wil, waar ik heen ga. Die versie van mij is perfect, ziet er altijd goed uit, lijkt altijd relaxed. Als ik de drumstokjes in mijn handen heb, werkt ieder deeltje van mij zoals het hoort. Elk spiertje, elke reflex, elke hartslag, elke hersencel. Dat spiegelbeeld van mezelf, dat achter glanzende scherm leeft, is degene die de vind-ik-leuks krijgt, de hartjes en de privéberichten. Schuine glimlachjes van meisjes die denken dat ze me misschien, ook al hadden ze dat vroeger nooit gedacht, toch wel meer dan leuk zouden kunnen vinden. Want al ben ik klein en mager, màn, wat kan ik goed drummen. Die versie van mij is best sexy.’


Red is niet altijd zo zeker van zichzelf als in dit stuk tekst. Een spiegel van zichzelf, dat is Red. Dat is Naomi, en ook Leo en Rose kunnen er wat van. Maar zijn we niet allemaal twee personen; de ene die we zelf kennen, en die andere die we laten zien aan de buitenwereld?


Cara Delevingne (1992) is een Brits model, actrice, zangeres en schrijfster. Ze tekende bij Storm Model Management na het verlaten van school in 2009.
Ze schreef dit boek samen met Rowan Coleman die meerdere romans op haar naam heeft staan.

ISBN 9789402700299 | paperback | 352 pagina's | HarperCollins| november 2017
Vertaald uit het Engels door Erica Disco | Leeftijd 15+

© Marjo, 2 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER