jeugd 15+

Hank Green

https://hankgreen.com

 

Een mooie vreemde ontdekking
Hank Green


Dit boek is het vervolg op ‘Een zeer opmerkelijk verschijnsel’ dat ik niet gelezen heb. Ik moet me hiervoor dus baseren op de tekst die achterin het boek staat en wat ik op kan maken uit het verhaal dat in dit boek verteld wordt.


In ‘Een zeer opmerkelijk verschijnsel’ stuit de 23-jarige studente April May op een gigantische sculptuur die vanuit het niets ineens midden in Manhattan staat. Ze noemt het beeld Carl en maakt er een filmpje van, dat ze op YouTube zet. Ook in andere steden duiken deze beelden op en April wordt een beroemdheid. De beelden verdwijnen weer even plotseling als ze verschenen zijn en ook April is plotseling verdwenen, terwijl alles er op wijst dat ze bij een aanslag om het leven is gekomen.


Dit is de situatie aan het begin van het boek en doordat het eerste hoofdstuk door haar verteld wordt, lijkt het in ieder geval duidelijk dat ze nog in leven is. Hoe het allemaal precies zit leren we pas veel later in het boek. Vooralsnog wordt het verhaal verteld door Maya, Andy Skampt en Miranda, drie vrienden van April, die met haar verdwijning moeten leren leven.
Het een en ander wordt afgewisseld met tweets, artikelen en andere teksten van internet. Er duiken boeken op met mysterieuze instructies, die wel van April afkomstig lijken te zijn.


En dan is er nog Peter Petrawicki, die een hekel aan April had. Hij is de man achter een bedrijf met de naam Altus, dat zich bezig lijkt te houden met een manier om het brein van mensen met elkaar te verbinden via internet met behulp van virtual reality brillen en speciale software, die het mogelijk maakt om de wereld waar te nemen via de ogen van anderen. Op deze manier is het ook mogelijk om een andere taal te leren door toegang te krijgen tot het brein van iemand die de betreffende taal als moedertaal heeft. Het wordt allemaal als idealistisch voorgesteld, maar dat is het dus niet.


Als April later weer opduikt in het boek, komen er ook hoofdstukken waarin Carl aan het woord zijn (Ja, hier wordt de meervoudsvorm gebruikt, omdat dit ook gebruikt wordt in deze hoofdstukken. De Carl, of Carl zijn met meerderen en hoewel ze met één stem spreken wordt toch de meervoudsvorm gebruikt.)


Het is een bijzonder spannend boek, waarin je je mee kunt laten zuigen. Het is geen echt science fiction verhaal, maar een wat dystopisch aandoende fantasie, die zich min of meer in het heden afspeelt, al zijn er dingen die niet werkelijk bestaan. In die zin doet het een beetje denken aan ‘De Cirkel’, van Dave Eggers.


ISBN 978 94 027 0638 3 | Paperback | 539 pagina’s | HarperCollins | februari 2021
vertaald door Karin de Haas | Leeftijd 15+

© Renate 6 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER