jeugd 15+

Una LaMarche

http://www.sassycurmudgeon.com

 

Als geen ander
Una LaMarche


Het verhaal begint op een in alle opzichten stormachtige dag. Het is eind augustus. Devorah Blum zit in de wachtkamer van het ziekenhuis te wachten op bericht over haar zus Rose die aan het bevallen is. Het kindje is zeven weken te vroeg. Jacob de negentienjarige man van Rose mag niet bij de bevalling zijn, dat is tegen het strenge geloof dat Jacob en zijn chassidisch joodse familie aanhangt.
Uitgerekend die dag is de moeder van de twee zussen de stad uit en het stormt nu zo erg dat alle wegen zijn afgesloten, moeder kan daarom haar dochter niet bijstaan, die eer is nu aan de zestienjarige Devorah... Zij staat trillend maar dapper haar zus bij tot en met het moment suprême.

In datzelfde ziekenhuis bevindt zich de eveneens zestienjarige Jaxon, hij staat zijn vriend bij die eventjes stoer met zijn skateboard over een omgevallen boom wilde springen, gevolg, schouder uit de kom.

En dan gebeurt het... 
Als Jaxon en Devorah in de lift van het ziekenhuis stappen, valt de stroom uit. Daar zitten ze dan in het donker, het enige licht kom van het schermpje van Jaxons mobieltje. Wat Jaxon niet weet is dat Devorah absoluut niet zonder gezelschap in de omgeving van een jongen mag zijn. Dat kan vergaande gevolgen hebben voor haar.
Jaxon valt gelijk als een blok voor Devorah. Om de tijd te doden praten ze o.a. over Devorahs geloof. Ze vertelt dat ze daarom geen mobieltje mag en waarom ze een maillot draagt en alles vanaf haar handen tot voeten bedekt moet houden. Ze vertelt wat kosjer eten is en dat ze geen zuivel samen met vlees mag eten. Jaxon valt bijna om. 'Dus je mag zelfs geen cheeseburger hebben?' roept hij verbijsterd.
Jaxon vertelt daarna over zijn familie. Ze zijn van oorsprong Rooms-Katholiek maar niet praktiserend. Hij laat Devorah muziek horen van de Shirelles, en Devorah is helemaal van slag. Ze mag niet naar zulke muziek luisteren en weet niet wat ze hoort! Ondertussen voelt ze zich enorm aangetrokken tot Jaxon. De vonken vliegen over en weer.


En dan... werkt de lift weer en worden beiden opgeslokt door de chaos in het ziekenhuis. Jaxon probeert zijn telefoonnummer nog te geven maar Devorah schudt nee. Ze smeekt Jaxon of hij wil doen alsof ze elkaar totaal niet kennen en nu maar hopen dat haar strenge zwager het stel niet samen uit de lift heeft zien stappen... 
Hiermee begint een heftige tijd voor de twee want ze blijven in elkaars gedachten spoken maar hoe kunnen ze elkaar bereiken? Uiteindelijk lukt het en spreken ze stiekem met elkaar af. Ze zijn hevig verliefd en weten dat ze voor elkaar geschapen zijn. De liefde is als een bom ingeslagen. Maar hoe verder? Zwager Jason koestert argwaan en maakt het Devorah steeds lastiger.


Gelukkig is de aanvankelijk verlegen Jaxon heel vindingrijk in het bedenken van ontmoetingen en contactmogelijkheden en dat levert vaak grappige en aparte situaties op. Jaxon laat Devorah een heel ander, vrijer, leven zonder chassidische regels en wetten zien. Devorah komt voor het eerst buiten haar joodse wijk in Brooklyn en weet niet wat haar overkomt.  Het begint bij de anders zo volgzame, inschikkelijke, gehoorzame Devorah, van binnen te gisten en te kolken. Alle regels worden nu kritisch bekeken, kloppen ze wel? Waarom zijn ze er? Wil ze wel zo'n leven?
Devorah zet door de omgang met Jaxon ook heel veel op het spel. Niet alleen haar eer maar haar hele toekomst. Als haar leefomgeving achter de omgang met Jaxon komt dan kan ze verstoten worden. Ook dat is een vraag die Devorah zich moet stellen. Is hun liefde al die stormen wel waard? Kortom, haar leven staat compleet op zijn kop.


Het verhaal zelf wordt wisselend verteld door Jaxon en Devorah. Boven elk hoofdstuk staat wie er aan het woord is en welke datum het is.
We lezen over hun gevoelens, verlangens, plannen en ideeën. Opvallend is dat het hele verhaal zich in een tijdsbestek van een kleine maand afspeelt. En dat is ook het enige minpuntje van het boek. De gevoelens zijn zo heftig en de gebeurtenissen en plannen gaan zo ver dat je je afvraagt hoe ze dat allemaal kunnen doen, voelen, weten en verwerken in zo'n korte tijd. Maar voor de rest is het een heerlijk comming of age verhaal over een jonge meid die weet wat ze wil en een jongen die beslissingen durft te nemen.


ISBN 9789000344246 | Paperback | 335 pagina's | Uitgeverij Van Goor Young Adult | januari 2016
Uitstekend vertaald door Hanneke van Soest | Leeftijd 15+

© Dettie, 16 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER