jeugd 15+

Barry Lyga

height=Bloed van mijn bloed
Barry Lyga

De thriller Bloed van mijn bloed begint verwarrend. Een gewonde tiener met de naam Jazz Dent bevindt zich samen met twee lijken in een opslagunit. Zijn goede vriend Howie – die aan hemofilie lijdt – ligt in het ziekenhuis en Jazz’ vriendin is ontvoerd. Heb ik soms iets gemist? Dat blijkt te kloppen. Bloed van mijn bloed is het derde deel van de Jacht-trilogie. Ik ben dus niet volledig op de hoogte. Gelukkig helpt de schrijver me aardig op weg maar toch houdt het gevoel van verwarring nog enige tijd aan.

De vader van Jazz is een moordenaar. Een seriemoordenaar zelfs. Billy Dent is een monster die nog altijd vurig hoopt dat zijn zoon in zijn voetsporen zal treden. Jazz heeft daar geen interesse in en als hij merkt dat zijn vader zijn vriendin Connie heeft ontvoerd, is hij vastberaden hem te stoppen. Haat borrelt in alle hevigheid op. Het is genoeg geweest. De moordpartijen van Billy Dent moeten een halt toegeroepen worden.

Tot Jazz’ grote opluchting weet Connie te ontsnappen. Ze vertelt hem dat zijn dood gewaande moeder nog in leven is. Billy houdt haar gevangen. Opnieuw knapt er iets in Jazz, dit keer is het gevoel van woede onomkeerbaar. De politie faalt al twintig jaar lang en Billy heeft schrikbarend veel moorden gepleegd. Jazz heeft het gevoel dat hij de enige is die zijn vader kan stoppen. Jazz kent hem, weet hoe zijn vader denkt en wat hij wil. Misschien dat hij zijn eigen vader moet vermoorden maar wat moet dat moet. Er is geen weg terug.

Niet alleen zijn vader maar ook zijn tante Samantha heeft al heel wat mensen vermoord. Vormen broer en zus soms een moordenaars-duo? Wie verdenkt er nu een vrouw? Jazz schrikt steeds vaker wakker uit een verontrustende nachtmerrie. Wat is er tussen hem en zijn bloedeigen tante voorgevallen? Wat proberen zijn nachtmerries hem te vertellen? Heeft Samantha zich aan haar bloedeigen neefje vergrepen? En hoe zit het eigenlijk met het vreemde spel dat een groepje moordenaars lijkt te spelen? Waarom is het zo belangrijk om tot “Kraaienkoning” gekroond te worden?

Jazz voelt zich verward. Wat is er allemaal gaande? Leeft zijn moeder nog of heeft zijn vader haar inmiddels gedood? Zal Billy Dent uiteindelijk ook zijn zoon doden? Is het allemaal een spelletje voor hem? En hoe zit het eigenlijk met de geboorteakte die onlangs boven water is gekomen? Als de informatie op de akte klopt, is Billy Dent niet Jazz’ biologische vader. Is er nog hoop voor Jazz? Is hij dan misschien toch niet de zoon van een moordenaar? Maar hoe verklaart hij dan de verontrustende gedachten die bezit van zijn ziel nemen? Is Jazz tegen wil en dank een moordenaar in spe?

Het is jammer dat ik de voorgaande delen niet heb gelezen. Dit boek komt als standalone niet goed tot zijn recht. Ik krijg maar gedeeltelijk mee wat er in de vorige delen is gebeurd en dat leest niet altijd even prettig. Ik kwam maar moeilijk in het verhaal en ik had moeite mijn aandacht bij het lezen te houden. De personages bevonden zich stuk voor stuk in een fase die bepalend voor de rest van hun leven zou zijn en ik leefde nauwelijks met ze mee. Als ik de voorgaande delen had gelezen, was dat misschien anders geweest. Ook had ik al vrijwel meteen door op welke ontknoping het verhaal afstevende. Dat haalde veel van de spanning weg.

Barry Lyga hanteert een harde, haast zakelijke schrijfstijl wat goed bij het verhaal past. De jeugdige emoties van Jazz, Howie en Connie vormen een mooi contrast met de rest van het verhaal. De gebeurtenissen in dit derde en laatste deel van de Jacht-trilogie doen vermoeden dat deze reeks als geheel wel eens de moeite waard kan zijn. Aan de hand van alleen het laatste deel kan ik er zelf geen waardevol oordeel over vellen. Ik raad dan ook aan om bij het begin te beginnen. Wie laat mij weten hoe de serie als geheel ervaren is? Onderaan deze recensie staat een link naar de bijbehorende forumpagina.  

ISBN 9789022564516 | paperback | 379 pagina's| Boekerij | juli 2015
Vertaald door Jan Pott
Vanaf 15 jaar

© Annemarie, 31 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER