jeugd 15+

Lauren Oliver

http://www.laurenoliverbooks.com

 

altPaniek
Lauren Oliver


Ooit is er iemand op het idee gekomen in het saaie stadje Carp: als er dan niets gebeurt hier, dan zorgen we er zelf wel voor! We gaan een spel spelen, met een prijs die de moeite waard is. Het is eenvoudig: er zijn opdrachten - uitdagingen, die een afvalrace vormen. -  Er is één winnaar, die het geld uit de pot krijgt.
‘Paniek’ heet het, en het houdt de gemoederen van de eindexamenkandidaten behoorlijk bezig. De inzet van de pot hebben ze zelf bijeen gespaard: een dollar per dag moesten ze mee nemen, en dat eindbedrag, wat je daar al niet van kunt doen!! Dromen uit laten komen.
Want dromen hebben ze, die jongelui, die het niet breed hebben, en die een toekomst voor zich zien liggen: hun leven slijten in hetzelfde duffe stadje een leven leiden als hun ouders dat doen: baantje, partner, kinderen en dat is het dan.
Paniek belooft een gouden toekomst. Maar de uitdagingen zijn in de loop van de jaren steeds uitdagender geworden. Gevaarlijker. Er zijn doden gevallen. En dus is het verboden.
Iedere kandidaat heeft zo zijn eigen motivatie: een esthetische operatie, een studie financieren, noem  maar op.


En zo begint het verhaal. Met de Sprong. Zij die durven springen van een hoge klip af, het begin is gemaakt. Er is publiek, alle jongeren lijken er te zijn. Onder hen is ook de Jury. Niemand weet wie het zijn. Niemand kent de opdrachten tevoren.
Heater is een van de kandidaten. Haar vriendje heeft het uitgemaakt en ze wil laten zien dat hij daar spijt van zal krijgen. Met haar vriendin Natalie spreekt ze af dat ze samen zullen werken. Maar Nat is gehaaider dan Heather zou denken. Als Dodge, een andere kandidaat, een oogje op haar blijkt te hebben spreekt Nat ook met hem af de pot te zullen delen.
Wat drijft Dodge? Vastbesloten is hij: hij gaat winnen. Hij zal Ray verslaan...


Hoewel het vanaf het begin al wel duidelijk is wie er met de pot gaat strijken, is de manier waarop reuze spannend. De politie, ach, daar dealen ze wel mee; huiselijke problemen schuiven ze terzijde; die wilde dieren zijn onverwacht. Het echte gevaar schuilt in hen zelf.
De overmoed van een jongere die de gevolgen van zijn daden niet goed kan overzien, drijft hen verder dan ze zelf ooit hadden durven denken. De emoties van een puber, de teleurstellingen en de ontluikende liefdes, dit alles maakt de zomer in Carp tot een onvergetelijke zomer. Met 'Paniek', het spel dat hun leven kan redden. Denken ze.
Het verhaal wordt om en om verteld met Heather en Dodge als vertelperspectief, waardoor de lezer meer achtergrondinformatie krijgt en het geheel nog spannender wordt.


Lauren Oliver is auteur van de New York Times-bestseller Voor ik val en de Delirium amoris-trilogie, die in meer dan 32 landen is verschenen en waarvan meer dan één miljoen boeken zijn verkocht. Ze woont en werkt in Brooklyn, New York.


ISBN  9789044345841 |paperback|272 pagina's|Uitgeverij Moon |oktober 2014
Vertaald uit het Engels door Willeke Lempens Leeftijd 15+

© Marjo, 8 december  2014

 Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER