jeugd 15+

John Green

http://johngreenbooks.com

 

Het grote misschien


Miles Halter wordt gepest op de openbare school waar hij zit, en hij heeft er geen vrienden. Zijn fascinatie is te weten wat de laatste woorden waren van beroemde mensen voor zij stierven. Hij is wel een nerd eigenlijk.
Nu heeft hij zijn zinnen gezet op een kostschool in Alabama. Zijn vader heeft op die school gezeten, en op zijn laatste avond thuis praten ze over zijn weggaan. Is het omdat ik daar heb gezeten, vraagt zijn vader. En Miles rent naar boven en haalt een boek.
"deze man,' zei ik. Ik bleef in de deuropening van de woonkamer staan. "François Rabelais. Hij was dichter. En zijn laatste woorden waren: 'ik ga op zoek naar het Grote Misschien." Daarom ga ik. Dan hoef ik niet te wachten tot ik doodga voor ik het Grote Misschien ga zoeken."


In Alabama ontmoet hij zijn kamergenoot, die zich de Kolonel noemt. Miles wordt meteen Prop gedoopt, omdat hij zo mager is. Hun buurvrouw woont alleen, ze heet Alaska. En dan is er nog de Japanner Takumi en de Roemeense Lara. Ze vormen al gauw een vriendengroep. Ze zijn goede studenten, maar overtreden ook graag de regels, ze roken en drinken en halen streken uit. Tot op een dag er iets dramatisch gebeurt.
Deze gebeurtenis vormt het centraal punt in het boek. De hoofdstukken ervoor heten ook zo: "zoveel dagen ervoor", en de hoofdstukken erna dus ook "de dag erna" enzovoort.


Het is een boek over verliefdheid, over vriendschap, en over volwassen worden. Aangrijpend, maar ook humoristisch. Het wordt vergeleken met "the catcher in the rye" en "Dead poets society". Het deed mij meer denken aan "de verborgen geschiedenis". Niet dat het een thriller is, maar het sfeertje is hetzelfde: de kostschool, de studenten, en ook nog wat gefilosofeer over de religieuze kant van het leven. Mooi.


Uitgever Lemniscaat, ISBN 9056377108, Bindwijze Harde kaft ,
Verschijningsdatum november 2005, Categorie Fictie 15+

© Marjo

Lees de reacties op het forum, klik hier!