jeugd 15+

Martine Glaser

http://www.martineglaser.nl

Martine Glaser - Jeugd 6-9 jaar
Martine Glaser - Jeugd 10-12 jaar

 

altZie me, hoor me
Martine Glaser


Sinds een tijdje heeft Audrey, zeventien jaar, last van wanen, paniekaanvallen, hallucinaties, en nachtmerries. Het is vooral onder invloed van haar ‘fundamentalistisch’ katholieke stiefmoeder Anna, die denkt dat ze van de duivel bezeten is, dat haar vader zijn zeventienjarige dochter naar Ward Leedeman stuurt. In Audrey’s ogen is de psychotherapeut een oude knar. Moet  deze man haar helpen? Maar haar vader neemt nooit genoegen met minder dan het beste, dus het zal wel goed zijn. En ze wil er zelf ook wel van af, want het wordt steeds erger. Ze heeft sinds kort een vriendje, de perfecte Alexander, die net als haar vader ook alleen genoegen neemt met het beste. En dus mag hij niets weten van haar bezoekjes aan de therapeut.


Haar moeder stierf bij de bevalling, en Audrey groeide op bij haar grootouders, in Spaans Baskenland. Toen ze zes was, kwam Anna in het leven van haar vader, en werd Audrey naar Amsterdam gebracht. Er is een stiefbroertje met het syndroom van Down. Hij zit in een tehuis, hetgeen Audrey niet zo leuk vindt. Ze is dol op haar broertje.
De relatie met haar stiefmoeder is niet zo best, en sinds Audrey weigert om naar de kerk te gaan, is het hommeles thuis.


Aanvankelijk lijken de gesprekken niet veel te helpen. Maar dan haalt Ward er een hypnotherapeute bij. Ellie brengt haar in trance en zo ontdekken ze dat de wanen verband houden met de Spaanse inquisitie. Er is een ander zeventienjarig meisje, Maite, dat beschuldigd wordt van hekserij en in de handen valt van de inquisiteurs. Het meisje uit de vijftiende eeuw neemt steeds vaker het leven van Audrey over. Audrey en Maite lijken één persoon. Maar de therapie moet worden stopgezet: haar vader is het niet eens met de hypnose en wil zijn dochter in een kliniek laten opnemen. Anna intussen nodigt op slinkse wijze een priester uit: zij denkt aan exorcisme. Er blijft voor Audrey maar één uitweg: vluchten!! Naar haar grootouders. Maar dat is juist de plek waar Maite geleefd heeft...
Waarom is Audrey juist degene die dit meemaakt? Is ze in staat om Maite te redden?


De eerste zes hoofdstukken van het boek spelen zich af in de spreekkamer van de psychotherapeut, hetgeen een vrij lange inleiding vormt voor het verhaal dat pas daarna behoorlijk op gang komt. Als de levens van de twee meisjes steeds meer verwikkeld raken, en Audrey gaat begrijpen wat er aan de hand was in de tijd dat Maite leefde, wordt het verhaal boeiender, en een stuk spannender. Natuurlijk speelt de romantiek een rol, het is een echt Young Adultboek, maar de geschiedenis speelt de hoofdrol.
In het nawoord lezen we dat veel historische feiten gebruikt zijn in het verhaal.


Het is een wat taai begin, maar gezien de versnelling daarna is het zeker de moeite waard om door te lezen.


ISBN  9789044823967| Hardcover | 304 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2015
Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 16 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER