jeugd 15+

Pat van Beirs

altZigeunergebroed
Pat van Beirs


Tussen 1815-1830 is het niet rustig in Vlaanderen. Na Napoleon werd Willem I koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Hij deed zijn best om er een land van te maken met één taal, één cultuur, één geschiedenis en één religie. De verschillen waren echter te groot, hetgeen tenslotte leidde tot de afsplitsing in 1830. Tegen deze achtergrond speelt het leven van de romanfiguur Romanie van Pottelberghe zich af. Zij is de dochter van een zigeunerin, die haar hoofd verloor op het schavot op beschuldiging van heksenpraktijken.


Romanie is zeventien als het verhaal begint, een jonge dame die heel goed weet wat ze wil: om te beginnen wil ze verpleegster worden, later verandert haar doel: ze wordt vroedvrouw. Wat ze ook wil is Gaëtan, een jonge advocaat in opleiding. En ze fungeert als leidster van een bende jongelui, straatschoffies met een hart van goud. Als een moderne Robin Hood dwaalt ze met hen door de stad.


Die stad is Gent. In de tijd van Willem I is het een welvarende stad. Er worden kanalen gegraven, (o. a. het Kanaal Gent-Terneuzen) en een haven aangelegd, waardoor het de burgerij voor de wind gaat. Zij blijven hun ‘koopman-koning’ dan ook trouw, al willen de andere steden anders. Mede door haar eigen drang zich overal mee te bemoeien, door haar wens om een zelfstandige en wereldwijze vrouw te zijn raakt Romanie betrokken bij de gebeurtenissen rond de vraag of Willem I al of niet moet blijven als koning van België. Ze staat zelfs als een heuse Vlaamse Marianne op de barricaden.


Pat van Beirs lijkt die hele roerige en ingewikkelde geschiedenis van Gent in die luttele driehonderd pagina’s te willen vertellen. Dat is onmogelijk natuurlijk.  Al die verwijzingen, al die namen en feiten maken het boek - zeker voor jongeren - lastig te lezen. Waar het personage Romanie voor de leesbaarheid op de voorgrond zou moeten staan, is ze verdwenen naar de achtergrond, ten gunste van de geschiedenis. Wie zich daarvoor interesseert heeft hier overigens een prima boek aan. Van Beirs maakt zijn lezers nieuwsgierig, zeker als bepaalde namen die vaag bekend zijn, hier genoemd worden. Dan wil je meer weten over die dokter Guislain, in Gent nog steeds een begrip. En is het waar dat een aanslag werd beraamd op koning Willem I toen hij het Dok in Gent kwam openen? De naam van de Engelsman Cockerill valt. Er rinkelt een belletje. De eerste heteluchtballon, de eerste stoommachines. En nog veel meer. Hoe stond het met de geneeskunde in die tijd? Met de filosofie? De mode? De politiek?


Zigeunergebroed is niet zozeer spannend als wel interessant en het is een hele kluif.


Pat van Beirs (1954 te Gent !!) was korte tijd Shakespeare-acteur in Engeland. Terug in België zette hij zijn carrière als acteur voort. Later gaf hij les in Engels en Spaans. Hij is werkzaam als tolk-vertaler, onder meer van animatiefilms. In Nederland is hij vooral bekend door de boeken die hij samen met Jean-Claude van Rijckeghem schreef o.a.: Jonkvrouw en Galgenmeid, beide historische romans.


ISBN 9789048829361| Paperback | 304 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2015
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 8 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER