jeugd 15+

Fran Bambust

altDe Keuze van Wind
Fran Bambust


‘Het was de dag van de Keuze. Jouw Keuze.  Je laatste kans om te kiezen wat je met de rest van je leven zou doen. Je laatste kans voor je zestien werd.‘


Syana is een eiland, dat geen contact heeft met de buitenwereld. Eén dag flink doorlopen en je bent aan de andere kant, in vier dagen loop je het hele eiland rond.
Er is een stad, Citadel, in het zuiden, de rest van het eiland is veelal bergachtig.  Er zijn mijnen en akkerlanden waar de voedselvoorziening vandaan moet komen. Maar in de mijnen wil niemand meer werken, en de akkers raken steeds meer uitgeput, de oogst is schraal.


Het aantal inwoners blijft gelijk, doordat er regels zijn: van bovenaf wordt opgelegd hoeveel kinderen er geboren mogen worden, het beroep dat je je hele leven zult uitoefenen wordt vastgelegd, en ook je partner kies je voor het leven.
Als een kind vijftien wordt komt de keuze: een keuze waar je aan vast zit. Kies je voor mijnwerker - dus niet! - dan werk je je hele leven in de mijnen. Natuurlijk kan je niet zomaar alles kiezen: er moet wel een plek vrij zijn. En je moet ook nog die andere keuze maken: die voor je partner, voor degene met wie je de rest van je leven samen blijft.


Wind is niet de eerste die geen keuze wil maken, ze is niet de eerste die in opstand komt tegen het systeem. Aan de andere kant van het eiland is een nederzetting waar de Vluchters wonen. Wind wil liefst gewoon blijven, bij haar vader wonen en niet kiezen. Tja, dat kan dus niet.
Onyx is haar vriend en die hoopt natuurlijk dat ze toch zal kiezen: voor hem.
Maar Wind is een vrijgevochten eigenwijze jongedame. Liever wegvluchten dan kiezen. Haar keuze ontketent een serie gebeurtenissen die het hele systeem onderuit lijken te halen, omdat het samenvalt met de voedseltekorten en het gebrek aan mijnwerkers plus het verleden dat niet geheel verleden tijd blijkt te zijn. Kan Wind blijven wie ze is? En Onyx dan?


In vijf delen, steeds gescheiden door een zwarte pagina, wordt het verhaal verteld van Wind en haar oude en nieuwe vrienden. Het bevreemdt nogal dat er bijna constant iemand is die het verhaal vertelt, en daarbij Wind aanspreekt. Natuurlijk is daar een verklaring voor...
De wereld waar Wind haar avonturen beleeft is deels realistisch, deels fantasy. Lekker pittiger dialogen, veel mysterie, bijzondere wezens, en vooral de strijd tegen het stramien: een heerlijk verhaal, dat je meesleurt naar het verrassende einde.


Opnieuw een prachtig boek van Fran Bambust, deze Vlaamse schrijfster, die in 1965 te Brugge geboren werd als Franky. Zij was lichamelijk toen nog een hij, die ondersteboven hangend op de bank een heel ander leven fantaseerde. Anders zijn leek toen helemaal nog niet eenvoudig. Hoe je omgaat met anders zijn is een thema dat in al haar boeken voorkomt, steeds verhuld in een prachtig mysterieus verhaal. Zoals ook deze weer.

ISBN 9789044820683  |hardcover |255 pagina's |Uitgeverij Clavis| november 2014
Illustraties van Tom van den Bussche Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 20 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER