jeugd 15+

Coen de Kort

http://www.coendekort.nl

Zie ook de leestafelrecensies van boeken van Coen de Kort voor 13-15 jaar

 

Mijn held de huurmoordenaar
Coen de Kort


Stomverbaasd en een beetje angstig kijkt een jong meisje toe als een oudere man zich door een gat in de muur van de ruimte waar zij zich bevindt naar binnen wurmt.


‘Hoe ben je binnengekomen?’ De opa steekt zijn handen door de opening in de muur, trekt een grote steen naar voren en dicht op die manier het gat. Niets meer van te zien.
‘Door de deur. Dat leek me makkelijker dan op mijn rug door een muizengat.’


Het is een toonzettend begin van een goed verhaal voor jongeren. Wie is dat meisje? Wie is die man? Waar bevinden ze zich en waarom?
Vragen die allemaal op zijn tijd beantwoord worden.


Het meisje is de zestienjarige Roos. Ze heeft zich verscholen voor een hagelbui in een ruimte die bij een gevangenis bleek te horen. Wel raar dat de deur zo makkelijk open te maken was.
De oudere man ‘de opa’ is een nu net ontsnapte gevangene, en degene die er voor gezorgd heeft dat die deur niet echt vergrendeld was.
Roos besluit dat hij ongevaarlijk is en gaat met hem mee, als hij volgens een door hem goed uitgedacht plan de buitenwereld in stapt. Ze zou ook eigenlijk niet goed weten wat ze anders moet, ze is weggelopen. Eerst uit het huis van haar pleegouders, waarna ze introk bij Wesley, die een heel fout vriendje bleek te zijn. Ook van hem is ze ontsnapt. Leo, zo heet de opa, lijkt in ieder geval een stuk aardiger dan de mensen van wie ze weg gerend is.
En hoewel ze natuurlijk een blok aan zijn been is, blijkt Leo inderdaad aardig. Hij zorgt voor het meisje. Ze heeft het beter dan ze ooit gehad heeft!
En dan komt het moment dat ze beschoten worden door mannen op een motor.


‘Aan niets zie je waartoe hij in staat kan zijn. Op-en-top een gentleman. Fijngevoelig en welopgevoed. Liefhebber van klassieke muziek en sushi. De vriendelijkheid zelve. Die doet geen vlieg kwaad, zou je denken. Tot hij boos wordt. Tot er iemand in de weg loopt. Tot iemand hem of zijn naasten iets aandoet. Dan verandert hij in een commando. En Leo is niet alleen. Nee, het is een compleet wespennest, en kunnen flink steken. Maar ik ben van de man gaan houden. Hij is mijn opa.‘


Voor ze het beseft is Roos beland in een harde criminele wereld vol geweld waar ze haar leven niet zeker is. De situatie loopt danig uit de hand als Leo er achter komt wat er precies aan de hand is. Hij probeert Roos er wel buiten te houden, maar heeft geen idee hoe eigengereid zij is.


Wie het debuut van Coen de Kort kent, herkent het personage Leo de Meijer. Ook in dat verhaal biedt Leo een jongere - Ahmed was dat - een uitweg uit een netelige omstandigheid. Hij pakt het nu anders aan - probeert dat tenminste - hij is niet van plan om zelf nog als crimineel verder te leven, en Roos is natuurlijk ook nog een meisje. Hij wil dat zij terug gaat naar het pleeggezin, maar door omstandigheden wordt dat uitgesteld en zo komt het dat Roos verzeild raakt in een benarde situatie waarin alleen grof geweld nog uitkomst lijkt te bieden.


Dus ja, ook deze ‘Coen de Kort’ is een boek met veel geweld, maar om de een of andere reden lijkt het hier minder ernstig. Is dat vanwege de personages? De oude man, die een bepaalde voorkennis heeft en het jonge meisje? Of komt het doordat het bijna ‘geoorloofd geweld’ lijkt te zijn in de zin van het goed tegen het kwaad? Dit boek vind ik wel het beste boek van de vier: achter het geweld schuilt een fijngevoelig verhaal.


Net als bij de eerdere boeken is de schrijfstijl vlot en duidelijk, in een taal die jongeren goed begrijpen. Flitsende dialogen - Roos is een pittige jongedame met gevoel voor humor – en een fijne spanningsboog. Jongeren (meisjes) kunnen zich herkennen in Roos, een normale jonge tiener die door de omstandigheden in heel vervelende situaties verzeild raakt. Het kan iedereen gebeuren.


Coen de Kort (1956, Tilburg) volgde Kunstacademie in Den Bosch. Zijn boeken die spelen aan de - donkere - rand van de samenleving spreken jongeren aan.


ISBN 9789044835823 | Hardcover | 123 pagina’s | Uitgeverij Clavis | september 2019
Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 24 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER