jeugd 15+

Rick Yancey

http://www.rickyancey.com

 

altDe laatste ster
Deel 3: De vijfde golf-trilogie
Rick Yancey


In het eerste en tweede deel hebben we kennis gemaakt met het groepje mensen – jongeren – dat de strijd aan zal gaan met de Anderen, de aliens die de aarde aanvallen. Hun moederschip hangt dreigend boven de aarde en zij infiltreren op een heel eigen manier de mensheid.


‘We hadden eeuwig tussen jullie in kunnen blijven leven. Verborgen, zonder ontdekt te worden. We hadden ons een leidende rol in jullie maatschappij kunnen toe-eigenen. We hadden onze kennis met jullie kunnen delen, jullie potentieel aanzienlijk kunnen verbeteren, jullie evolutie kunnen versnellen.’


Hadden... De aliens hebben voor een andere manier gekozen. Een soort Ark-van-Noach-manier. Wie dat verhaal kent, weet dat daarbij sprake is van uitverkorenen. De rest overleeft het niet. Of dat hier ook zo is, blijft lang onduidelijk. Niemand blijkt nog te vertrouwen. Wie heeft er nu eigenlijk de touwtjes in handen en wat gebeurt er als hij/zij daar aan trekt?


Cassie Sullivan, Ben Parish, het meisje dat Pepper genoemd wordt, en Evan Walker, de man die een van de Anderen is maar dat niet wil zijn, zij vertellen om beurten het verhaal, waarbij een verteller waarneemt voor Evan, waarschijnlijk omdat hij niet echt een menselijke mens is. En de enkele keer dat Sam het perspectief vormt is er ook een verteller aan het woord: Sam is pas zes.
Jongeren zijn ze nog, maar ze zijn in een razend tempo volwassen aan het worden. Niet alleen moeten ze voor zichzelf zorgen, Cassie bijvoorbeeld zet alles op alles om haar broertje Sam te beschermen. Ook het getraumatiseerde meisje Megan krijgt ieders aandacht. Zij zijn de kinderen. De toekomst, waar ze zelf ook nog graag deel van uit willen maken, maar die kans wordt kleiner en kleiner.


‘Echt gaaf dat menselijke wezens de aarde hebben veroverd, poëzie en wiskunde en de verbrandingsmotor hebben uitgevonden, hebben ontdekt dat tijd en ruimte relatief zijn, grote en kleine machines hebben gebouwd om ons voor stenen naar de maan te brengen of naar de McDonalds voor een aardbeien-bananenshake. Hartstikke cool dat we het atoom hebben gesplitst en de aarde internet en smartphones hebben gegeven, en, natuurlijk, de selfiestick.
Maar het prachtigste van alles, onze hoogste prestatie en het enige waarvoor ik zal bidden dat het altijd in onze herinnering zal voortleven, is het polyester vulmiddel en aan anatomisch gebrekkig, stripfiguurachtig ideaalbeeld van een van de meest angstaanjagende roofdieren uit de natuur, enkel en alleen om een kind te troosten.’


Prachtig toch, deze beschrijving!
En dan de onverwachte vondsten: Een priester en een oude kattenliefhebster met een speciale rol. Of de technologische snufjes. Maar vooral de levensvragen die de jongeren zich – zij het in een ietwat andere setting dan in de realiteit – moeten stellen, zij vormen de kern van het verhaal. Wat is er nu echt belangrijk in het leven? En kun je de ander ooit echt kennen?


Een ontwikkelingsroman in een sciencefictionsetting is het ook een verhaal over het Leven. Welk element is het belangrijkste in het aardse leven, wat vormt de kern van ons bestaan? Heeft Yancey gelijk met zijn antwoorden?


Natuurlijk wist ik het al: dit is een fantastische trilogie! Het derde deel, de apotheose, is nog fraaier dan ik al verwachtte. Meesterlijke wendingen, prachtige zinnen, en het verhaal is niet uit je hoofd te branden. Er zit geweld in, dat is onontkoombaar bij een verhaal als dit, maar het is gevoelvol, en er zit ook humor in. En romantiek.


Rick Yancey studeerde Engels in Chicago, sinds 2004 wijdt hij zich fulltime aan het schrijven. Hij woont met zijn vrouw en drie zoons in Florida.


ISBN 9789400507470  | paperback | 272 pagina's | Uitgeverij Bruna| juli 2016
Vertaald uit het Engels door Fanneke Cnossen | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 11 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe oneindige zee
Deel 2: De vijfde golf-trilogie
Rick Yancey


Pepper de ik-verteller, zit met vier andere mensen verscholen in een huis: Cassie, Ben, Sam en  Pondcake. Het is niet veilig weten ze, ze worden opgejaagd. Door wie?
Er heeft een catastrofe plaatsgevonden, meerdere zelfs, want de mensheid is danig uitgedund door eerdere rampen: een virus, aardbevingen, tsunami’s, en nu is er sprake van de Vijfde Golf: kinderen worden geboobytrapt en gestuurd naar de plekken waar mensen zich verschuilen.


Evan Walker ‘een wezen dat ons duizenden jaren vooruit is’ is hun helper. Hij is geen normaal mens, maar hij is verliefd geworden op Cassie, en heeft zijn eigen volk in de steek gelaten. Maar Pepper vertrouwt hem niet. Hem niet en de Anderen niet.
Ze wil naar de Grotten, naar het Zuiden om een veilige plaats te zoeken, Daar zal het in ieder geval warmer zijn dan waar ze nu zitten. Het meisje Theekop wil mee, en als ze toch achtergelaten wordt verlaat ze het veilige huis om toch achter Pepper aan te gaan.
Evan Walker komt terug, maar heeft een Ander in zijn kielzog die het niet zo goed meent met de aardsen. Kan Evan hen redden, of zal hij zelf ten prooi vallen aan de Anderen?
Zo splitst de groep zich, zonder dat ze van elkaar weten wat de ander meemaakt. Komt Pepper nog wel terug?


Wie  kun je vertrouwen? Dat is de belangrijkste vraag voor alle personages.  Het is de basis van dit verhaal. Vertrouwen op een ander die je in het ‘normale’ leven niet gekend hebt. Vertrouwen op het feit dat ze niet in handen van de Anderen zijn gevallen en als lokaas dienen. Vertrouwen dat ze niet op eigen gewin uit zijn. 


Het duurde even voor ik begreep wat er allemaal aan de hand was in de wereld waar Cassie en Pepper de hoofdpersonages zijn. Blijkt het een tweede deel te zijn! Tja... Toen ik eenmaal toch in het verhaal verzeild was geraakt was dat probleem al snel vergeten.
Ik werd meegesleurd in een apocalyptische wereld waarin enkele overblijvers moeten zien te overleven.
Er zijn al veel van dit soort verhalen verschenen, die net als deze trilogie van Rick Yancey zich prima lenen voor een verfilming. Het boek is al zo geschreven dat je moeiteloos voor je ziet wat er gebeurt. De hoofdstukken worden steeds vanuit andere personages geschreven, waardoor de spanning nog eens oploopt. Vlot geschreven en spannend is het met de vele actiescènes, soms huiveringwekkend, het is geen boek voor watjes. En ja, ik wil weten hoe het afloopt.

ISBN 9789400505469 | paperback | 336 pagina's| Uitgeverij Bruna |  april 2015
Vertaald uit het Engels door Fanneke Cnossen Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 22 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe vijfde golf
Deel 1: De vijfde golf-trilogie
Rick Yancey


‘Soms denk ik dat ik de laatste mens op aarde ben. Dat betekent dat ik de enige mens in het universum ben. Dat is onzin, ik weet het. Ze kunnen niet iedereen gedood hebben… nog niet.’


De aliens komen. Sterker nog: ze waren er al.
De mensheid merkt het pas als de elektriciteit uitvalt op het moment dat er een moederschip boven de aarde komt hangen. Het is de eerste golf: auto’s doen het niet meer, evenmin als vliegtuigen. Er is geen communicatie meer mogelijk.
De tweede golf volgt snel: enorme tsunami’s eisen veel mensenlevens en richten verwoestingen aan. De derde golf is een virus: in een vreselijk epidemie laten nog eens miljoenen mensen het leven.
De achterblijvers weten het niet meer: wie kunnen ze nog vertrouwen? Er blijken mensen te zijn die hun medemens zomaar vermoorden. Het is de vierde golf.  Waarom moorden zij? Is het de opdracht van de overheid? Of zijn dat aliens, de Anderen genoemd, die zich al jaren onder de bevolking bevinden in de gedaante van een mens?


In drie delen wordt de strijd beschreven die Cassie moet leveren. Zij is een zestienjarig meisje, dat haar moeder verliest aan de derde golf, en haar vader aan de vierde. Haar jongere broertje is meegenomen. Ze heeft hem in een bus zien stappen, waar alleen maar kinderen onder de veertien in mochten. Waarheen zij gebracht worden, en door wie? Cassie heeft geen idee. Maar ze is geschokt als diezelfde mensen – zijn het wel mensen? – zonder pardon het kamp waar zij woonden vernietigen. Zij is de enige die ontsnapt.


Ze gaat op zoek naar haar broertje Sam. Ze heeft het hem beloofd. Ze zou hem komen halen. Cassie zal vrienden ontmoeten, maar ook vijanden, en mensen waarvan ze  niet zeker weet wat hun bedoeling is.
Ze is vindingrijk, moedig en slim, maar ook een puber, die tot haar grote ontsteltenis haar tienerdromen in duigen ziet vallen. Ze is kwaad, maar ook bang. Een gewone tiener in een ongewone omgeving. Het bestaan van kindsoldaten, een gruwelijk gegeven dat helaas maar al te realistisch is, is duidelijk een inspiratiebron geweest voor de schrijver.


Wat is de vijfde golf? Zal Cassie haar broertje terug kunnen halen? Wie kan ze vertrouwen? De jongen waar ze ooit, in een ver verleden, zo verliefd was, maar die haar niet eens zag staan? Die andere jonge man die eerst op haar schiet en haar dan verzorgt?
De manier waarop het boek in elkaar zit maakt dat je in een ruk wil doorlezen: vertelperspectieven wisselen, en de cliffhangers maken het spannend. En Cassie is een meisje waarin de lezer zich kan spiegelen.


Het is niet vreemd: ook deze trilogie wordt verfilmd! Ik kijk er al naar uit.
Het verhaal van een groepje tieners in een post-apocalyptische setting is helemaal van deze tijd. En het blijft smullen!


ISBN 9789400502970 | Paperback | 333 pagina's | Uitgeverij Bruna | september 2013
Vertaald uit het Engels door Fanneke Cnossen Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 17 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER