jeugd 15+

Latoya Moirae

http://www.latoyameuris.nl

 

Indigo
Latoya Moirae

Als de twintigjarige Nick (met de 'indigo'-ogen) na een jaar afwezigheid aankomt op de plek waar zijn ouders en broer de meeste vakanties doorbrengen - een Portugees resort – wordt hij niet alleen door zijn familie verwelkomd, ook de achttienjarige Caro is er met haar ouders. Nick bekijkt zijn jeugdvriendinnetje eens goed en weet meteen dat er van alles veranderd is.


Caro, Nick en zijn twee jaar jongere broer Noah zijn al jaren de beste vrienden, maar dit jaar verschijnt er iets nieuws in hun onderlinge band: seksualiteit. Opspelende hormonen zorgen voor verwikkelingen. Noah is al jaren verliefd op Caro, maar heeft het nooit uitgesproken. Nu heeft hij daar spijt van, want hij ziet hoe Nick naar haar kijkt. Inderdaad probeert Nick haar te versieren.
Caro voelt ook wel wat voor de jongen, maar ze weet eigenlijk niet precies wat. Haar ogen worden - eigenlijk al te laat - geopend als ze Pia ontmoet, een Nederlandse vrouw die iets verderop woont.


Pia is een bloedmooie vrouw, die zich bezig houdt met reiki en die gelooft in geesten. In een ruïne niet al te ver bij hen vandaan laat ze Caro voelen wat de aanwezigheid van geesten doet. Want, zegt ze, ze weet zeker dat ook Caro een indigo is. (Indigokinderen of nieuwetijdskinderen is een new-ageconcept bedacht in de jaren 1970 dat stelt dat bepaalde personen bijzondere kenmerken of bekwaamheden zouden bezitten. De specifieke kenmerken zouden betrekking hebben op de "Nieuwe Tijd”)


Inderdaad heeft Caro vreemde ervaringen. Ook in hun huis maakt ze dingen mee die haar doen geloven dat zij ook spiritueel is. De vakantie lijkt heel anders te gaan verlopen als de bedoeling was, want ook de vader van Caro heeft een probleem. Er is in zijn leven iets gebeurd waardoor hij zich enorm schuldig voelt, en hij gaat steeds verder in het pijnigen van zichzelf. Zijn gezin dacht altijd dat hij 'gewoon wat onhandig' was, maar moet nu in zien dat er veel meer aan de hand is.


Het verhaal dat aanvankelijk een romantisch coming of age verhaal lijkt te worden, slaat om in een spannende thriller als er vreemde dingen gebeuren. Iets of iemand legt dode dieren in huis, iemand doet ’s nachts de deurtjes van de keukenkastjes open…
Met de proloog in gedachten die gaat over misbruik en incest, rijst de vraag of hier sprake is van wraak, misschien wel door de geesten die in de ruïne huizen?


Binnen de veelheid van problemen - ieder personages heeft wel wat – draait het verhaal vooral om allerlei relationele verwikkelingen. Huwelijk en scheiding, vriendschap en liefde, homoseksualiteit of biseksualiteit en dan die spanning over de vreemde gebeurtenissen en over geesten die op wraak uit zijn, het is een verhaal dat je meesleurt tot de uiteindelijke ontknoping.
De schrijfster heeft een prettige schrijfstijl en is goed in dialogen. De zielenroerselen van Caro en de minder alledaagse problemen van de anderen worden geloofwaardig beschreven.


Latoya Moirae is het pseudoniem van Latoya Meuris, geboren in Sittard (1981). Zij is in 2003 afgestudeerd als vertaler aan de Vertaalacademie in Maastricht en aansluitend verhuisd naar Den Haag. Er is reeds een trilogie verschenen van haar hand.


ISBN 9789491875625 | Hardcover | 300 pagina's | LetterRijn | september 2018 | Vanaf 16 jaar.

© Marjo, 9 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER