jeugd 15+

Kass Morgan

alt Thuis
Deel 3 uit de serie 'De 100'
Kass Morgan


In de eerste twee delen van deze trilogie lazen we hoe na een kernramp een aantal mensen zich heeft weten te redden.  In een enorm ruimteschip zweven zij rond de aarde. Daar ontstaat in de loop der jaren een nieuwe gemeenschap, die met strakke regels geleid wordt door de Raad.


Er zijn bijvoorbeeld strenge regels omtrent de voortplanting. Omdat ze weten dat hun bestaan in de ruimte niet eeuwig zal zijn - de voorraad zuurstof is beperkt en ook andere voorraden raken op -  moet er een beslissing genomen worden: honderd jongelui, die om welke reden dan ook opgesloten zitten, worden naar de aarde gestuurd ter verkenning. De 100.

Op het ruimteschip wordt de situatie echter snel nijpend: voor ze ook maar enig idee hebben of het mogelijk is, moeten er opnieuw schepen uitgerust worden, en mogen uitverkorenen naar de aarde. De achterblijvers zullen zeker sterven.


Intussen hebben de honderd jongeren op de aarde ontdekt dat de mensheid helemaal niet uitgestorven is! Niet dat ze meteen integreren in de bestaande gemeenschap. Het blijkt verstandiger zich afzijdig te houden, en hun eigen maatschappij te vormen. Natuurlijk gaat dat niet zonder slag of stoot, er zijn altijd dissidenten. Zoals er die ook zijn bij de aardbewoners. Er is namelijk een groep bewapende aardbewoners, die zich afgescheiden hebben van de hoofdgroep, die een vreedzame wereld wensen.


Als de tweede golf kolonisten op de aardbol neerstort – toevallig op dezelfde plek!? – blijkt zich daar de vice-kanselier onder te bevinden, met een eigen groep bewakers. Deze Rhodes is vastbesloten de maatschappij in te richten zoals hij dat gewend is, met hemzelf als de baas.
Onze vrienden, de jongeren die we in de eerdere boeken hebben leren kennen, en hun vrienden zijn daar niet blij mee. Het ging al prima, zoals ze het zelf deden! Er zal het een en ander uitgevochten moeten worden, de ultieme ontknoping, waar ook de groep vreedzame aardbewoners bij betrokken raakt.

‘Dit is ons land, onze planeet, en nu is het moment om te besluiten hoeveel we willen riskeren om die te beschermen.’


Wells, Bellamy, Clarke en Glass zijn de hoofdpersonen. Tieners, die zich staande moeten zien te houden, maar gelukkig steun hebben aan hun geliefde, en elkaar. Wat hun verhaal betreft zijn deze vier jongeren heel herkenbaar. Hun bestaan wordt bepaald door  vriendschap en verraad, liefde en verlies, zij hebben ieder eigen ideeën en persoonlijke gevoelens. En nee, het is niet allemaal koek en ei. Dat zou erg ongeloofwaardig zijn.
De wereld waarin zij het moeten rooien is niet normaal. De verschillende groepen mensen verschillen danig van mening hoe de wereld ingericht moet gaan worden, en dat maakt dit derde deel, waarin het verhaal afgerond wordt, heel spannend. Sommige wendingen zijn voorspelbaar, maar er zijn evengoed verrassingen, die niet altijd even leuk zijn.


Het basisgegeven van De 100 diende als uitgangspunt voor de gelijknamige tv-serie, waarvan het eerste seizoen in Nederland op dvd verkrijgbaar is.


ISBN 9789020679823 | Hardcover | 304 pagina's | Uitgeverij Blossom Books | juli 2015
Vertaald uit het Engels door Merel Leene Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 25 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDag 21
Deel 2 uit de serie 'De 100'
Kass Morgan


In het eerste deel van ‘De honderd’ zijn 100 gestrafte jongeren naar de aarde gestuurd, om de boel te verkennen. Ze hebben een technologische verbinding met de schepen waar ze vandaan komen, tenminste: ze hopen dat dat nog werkt! Want inmiddels zijn ze al 21 dagen op de aarde, en eigenlijk denken ze dat het wel veilig is. Maar er was wel een verrassing: er blijken nog aardbewoners te zijn! Ze zijn dus niet allemaal omgekomen bij de Catastrofe!
Als een van hen neergeschoten wordt met een pijl, weten ze het zeker: ze zijn niet alleen.
Dan wordt er een meisje ontvoerd. Wat staat hen in vredesnaam te wachten?


Het onbekende meisje dat ineens naar hen toe komt, aan de kleding te zien een aardbewoner, nemen ze dan ook gevangen. Aardbewoners zijn gevaarlijk! 
Het is een meisje van hun leeftijd, Sasha, en zij vertelt dat ten tijde van wat zij ‘De verlating’ noemen, een aantal bewoners in de schuilkelders zijn gegaan en er uit kwamen toen ze dachten dat het veilig was. Er zijn nu nog steeds aardbewoners in Virginia, waar de ‘100’ zijn geland. Maar er heerst onderlinge verdeeldheid: degenen die de jongen neergeschoten hebben, en waarschijnlijk Octavia hebben meegenomen, zijn het niet eens met de manier van handelen van de anderen. En dan blijkt dat er een jaar eerder al een ruimteschip was, en dat de tien mensen die aan boord waren het niet allemaal overleefd hebben, vanwege die dissidenten.
Er is nog een ander probleem: ineens worden er enkele jongeren ziek. Komt dat doordat ze er nu 21 dagen zijn, zullen ze allemaal sterven? De voorraden raken ook op, en ze hebben geen idee hoe ze aan eten kunnen komen. Daar weet Sasha wel wat op. Ondanks dat ze slecht behandeld is, wil ze wel wijzen waar voedsel is.


Er is een wisselend vertelperspectief: op aarde zijn dat Clarke, Wells en Bellamy.
Maar ook op de ruimteschepen gebeurt nog van alles, daar is Glass de verteller. Zij probeert met Luke en vele anderen aan boord te komen van de ruimteschepen, nu duidelijk is dat de zuurstof op de schepen op raakt.
Niet één van de jongeren ontsnapt er aan; we hebben het in het eerste deel kunnen lezen: allemaal hebben ze wel iets gedaan in het verleden - al of niet wel overwogen - wat misschien niet zo slim was. Ze hebben hun daden, of hun relaties verzwegen voor een geliefde. En allemaal worden ze geconfronteerd met dat verleden: geheimen komen bloot te liggen, gemaakte fouten worden hen nu alsnog of weer verweten.
Het veroorzaakt de nodige spanningen, en zet de onderlinge verstandhouding op scherp. Toch kunnen ze maar beter één front maken ten opzichte van de problemen waar ze nu – in het heden – mee te maken hebben, want hun leven hangt er van af.


Er staat nergens dat er een vervolg komt, maar er zijn nog zoveel vragen onbeantwoord: het moet haast wel! Niet alleen willen we weten wat er met de jongeren zelf gaat gebeuren - houden hun liefdes stand of blijkt het verleden te sterk voor prille relaties? En wie heeft dat meisje vermoord? - we willen ook weten of  - en zo ja, welke - kolonisten terug komen naar de aarde, en wat er precies met de aardbewoners is gebeurd na de Catastrofe. Zo veel vragen, er moet een derde deel komen...


ISBN: 9789020679793 | hardcover | 304 pagina's | Uitgeverij Blossom Books | oktober 2014
vertaald uit het Engels door Merel Leene Leeftijd: vanaf vijftien jaar

© Marjo, 22 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe 100
Deel 1 uit de serie 'De 100'
Kass Morgan


In een hopelijk nog verre toekomst is er een catastrofe geweest op onze aardbol. Een aantal mensen wist op tijd te ontsnappen en leefden drie eeuwen in hun ruimteschepen, zwevend in de ruimte.
Ondanks strenge regels omtrent de voortplanting, groeit de Kolonie toch te hard, voorraden raken op, en bovendien worden de schepen er ook niet beter op. Wetenschappers hebben echter geen idee of er alweer leven op aarde mogelijk is, en de enige manier om daar achter te komen, is te gaan kijken. Maar ja... wie wil dat doen?
Er wordt een besluit genomen: er zitten immers veel jongeren in detentie. Ze sturen 100 van die gedetineerden, met een armband om die gegevens doorstuurt naar de Kolonie. Als het schip crasht, overleven de meeste jongeren, maar er is geen contact meer met de Kolonie. Ze zijn in een voor hen onbekende wereld, en moeten zien te overleven.

Dit is de achtergrond van een erg spannend verhaal.  Een van de hoofdpersonages is Clarke. Zij zat in detentie omdat zij een geheim ontdekte, dat ze deelde met haar vriend Wells. Als Wells vindt dat hij het zijn vader, de kanselier, moet vertellen, kost dat Clarkes ouders het leven, en belandt zij zelf in de cel. Wells neemt maatregelen zodat ook hij mee gaat naar de aarde. Eveneens op het schip bevindt zich Octavia.  Op het moment dat de jongeren zich inschepen, duikt haar broer Bellamy op.  Natuurlijk zijn er spanningen onderling, er ontstaan banden en er worden banden verbroken. Er is ruzie, en er is samenwerking. De aarde is er na de catastrofe ook niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Een hert met twee koppen, een konijn met een staart zolang als zijn lijfje, dat valt wel mee, maar de verrassingen die hen te wachten staan zijn niet altijd even prettig!


Hun verhaal wordt afgewisseld met een verhaallijn die zich binnen de Kolonie afspeelt. Want Glass, die ook op de nominatie stond om mee te gaan, is ontsnapt, omdat ze bij haar vriend Luke wil zijn. Die wist niet eens dat ze in detentie zat en is doorgegaan met zijn leven. Of zij dat - met de anderen - nog kunnen blijven doen - doorgaan met leven - dat wordt een prangende vraag!

In dit verhaal waarin leuke futuristische gadgets beschreven worden, gaat het niet zo zeer om de strijd tussen goed en kwaad, maar strijd is er volop. Alles draait om overleven, zowel op aarde als in de Kolonie. Macht, kracht en liefde zijn bij uitstek kenmerken van zo’n strijd waarbij sommigen daar radicaler en egoïstischer in zijn dan anderen.
Een romantisch verhaal over overleven, dat gelukkig een vervolg krijgt. Wat het ook krijgt - eigenlijk al heeft - is een televisieserie, die naar verluidt ook op de Nederlandse tv zal komen. Er is een enorme cliffhanger, het is wachten op deel twee. Spannend!!


De Amerikaanse schrijfster Kass Morgan studeerde literatuur en geschiedenis op Oxford, en woont in Brooklyn. Dit is haar debuut.


ISBN  9789020679694  | hardcover |312 pagina's | Uitgeverij Blossom Books | februari 2014
Vertaald uit het Engels door Merel Leene Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 2 maart  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER