jeugd 15+

Noah Withofs en Gerard van Gemert

Vijf uur voor het vuur
Noah Withofs en Gerard van Gemert


De ik-figuur uit dit verhaal zit achter een man aan. Die man is Koen Verbruggen en hij heeft een misdaad op zijn geweten. Bij die achtervolging gaat het niet helemaal goed. De jongen wordt zelf neergeschoten. Dan begint zijn avontuur pas echt:


‘Toen ik wakker werd, lag ik gewoon thuis in bed. Op dat moment kon ik me niets meer herinneren van de afgelopen dagen. Geen overvallen, geen politie … Alsof er helemaal niets bijzonders was gebeurd.’


Maar er is wel degelijk iets gebeurd. Hij zat niet zomaar een willekeurige man achterna! Toch is er iets vreemds aan de hand. Als hij wakker wordt, blijkt hij weer 11 jaar te zijn. En hij is in zijn ouderlijk huis waar zijn ouders gewoon doen wat ze altijd deden. Maar dat kan niet toch? Hij weet immers dat ze gestorven zijn. En dan bedenkt hij: als ik nu op een tijdstip thuis ben dat zij nog leven, kan ik dan de moord voorkomen? Hij heeft vijf uur de tijd.


Dit is sowieso al een bijzonder gegeven. Is het mogelijk om het verleden te veranderen? En als dat kan, wat zijn dan de consequenties? Maar Noah Withofs gaat verder dan dit: de hoofdpersoon ontwaakt vaker dan deze eerste keer in zijn eigen bed, vijf uur voor zijn ouders sterven. Hij heeft dus zelfs meerdere kansen! Zou het genoeg zijn? Kan hij zijn ouders redden? Bij de verschillende kansen begint het verhaal steeds op dezelfde manier: hij wordt wakker in zijn eigen bed, van vroeger dus, met zijn ouders nog in leven.
Toch zijn het niet steeds precies dezelfde herhalingen van die ene dag, integendeel zelfs. Ook ontmoet hij nieuwe mensen, waaronder het meisje Lena. Zij wil hem wel helpen.


Vanaf het begin ben je als lezer getriggerd: hoe gaat dit aflopen? Het is een bijzonder, en lekker spannend verhaal.
Is hier een nieuwe schrijver opgestaan?

Share your stories is een verhalenwedstrijd voor jongeren, georganiseerd door Uitgeverij Clavis. De winnaars, vier in totaal, worden gekoppeld aan een ervaren Clavis-auteur, om samen het verhaal in boekvorm te gieten en echt uit te geven.Noah Withofs is een van de winnaars van 2021 en werd gekoppeld aan Gerard van Gemert. Van Gemert is bekend van zijn boeken in verschillende series over voetbal en hockey, maar schreef ook thrillers voor jongeren.


ISBN 9789044846775 | Hardcover | 91 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2023
leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo,  23 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER