jeugd 15+

Sam Hepburn

http://www.samhepburnbooks.com

 

altEen slag in het donker
Sam Hepburn


’Het lijkt me best een leuke jongen en zodra ze een school voor hem hebben gevonden, loopt hij jou niet meer in de weg.’


Zijn tante Doreen is het hier niet zo mee eens: ze wil Joe kwijt. Het is haar plicht om hem op te vangen nu hij alleen achtergebleven is na het ongeluk waarbij zijn moeder om het leven is gekomen, maar zo’n tiener in huis vindt ze niks. Hij vormt zo al een inbreuk op haar leven, en dan brengt hij ook nog eens die vreselijke hond mee.
Nu is Joe ook volkomen bereid om het huis van zijn tante te verlaten, maar waar moet hij heen? De man met we zijn moeder samenwoonde wil hem ook niet. Dat is trouwens wederzijds. Gelukkig is zijn oom wél aardig voor hem, hij stopt hem zelfs wat geld toe.


Er hangt iets mysterieus rond de dood van zijn moeder. Ze zat in de auto bij een vreemde, en ze zou nooit zomaar instappen bij iemand die ze niet kent! Ook de onbekende is omgekomen bij het ongeluk en de dader is doorgereden.
Als hij zijn moeders graf bezoekt met zijn hond Oz, komt hij bij een hoge muur. Joe is nieuwsgierig en  Oz verdwijnt door een gat in de muur. Joe klimt er over heen, en gaat ook het vervallen landhuis binnen dat zich achter de muur bevindt. Tot zijn schrik is daar iemand! Een oude man, lang en sterk, met een kaalgeschoren hoofd, een akelig litteken op zijn gezicht, en met een mes! De man spreekt met een Oost-Europees accent en blijkt zich schuil te houden in het huis. Hij bedreigt de hond en dwingt hij Joe voedsel te halen, en verband voor de akelige wond in zijn been. Wie is die man? Joe moet wel doen wat hij zegt vanwege Oz, maar ook wil hij weten wat er aan de hand is. Wat is het geheim van dat landhuis? En wat is er gebeurd als Yuri ineens verdwenen is?


Intussen heeft hij van de politie de spullen van zijn moeder terug gehad. Daar zit spullen tussen van de onbekende man. Joe heeft intussen vernomen dat het een journalist was en Joe neemt contact op met diens vader, die ook wel wil weten waar zijn zoon mee bezig was. Samen gaan ze op speurtocht: wat is de connectie tussen de zoon van de een en de moeder van de ander? Wie is de zwerver, Yuri, en waar is hij?
Het wordt een spannende speurtocht, waarbij Joe in aanraking komt met mensen die dat gesnuffel niet zo leuk vinden, en die gevaarlijk worden. Je kan je als eenvoudige Engelse jongen ook beter niet mengen in de zaken van de KGB...

Natuurlijk komt er ook een meisje in het verhaal, waardoor het meteen zowel een verhaal voor jongens als voor meisjes is. Je hoeft alleen maar van een lekker spannend avontuur te houden! En het is ook prettig als je wat meer tijd hebt, want als je eenmaal begonnen bent en in het verhaal zit, wil je het uitlezen ook.


ISBN 9789044345247 |paperback| 272 pagina's | Uitgeverij Moon |september 2014
Vertaald uit het Engels door Valerie Janssen Leeftijd 15 +

© Marjo, 10 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER