jeugd 15+

Kathleen Vereecken

http://www.kathleenvereecken.be

Zie ook de recensie op Leestafel over het boek Wreed schoon (12+)

 

altZijdeman
Kathleen Vereecken


Een van Kathleen Vereeckens voorvaderen, een zijdefabrikant uit Parijs, ging omstreeks 1750 naar het Verre Oosten om zijde te kopen en kwam nooit meer terug. Om het verhaal van de achterblijvers te vertellen, heeft de schrijfster zich verdiept in het maakproces van zijde. Zij leerde over rupsen en coconnetjes, over vlinders en de moerbeibomen. Een goed verhaal is niets zonder achtergrond, dus ook daarvoor werd in de boeken gedoken.


Het was de tijd van Lodewijk de Vijftiende en zijn maitresse, Madame de Pompadour. Zij hadden niet bepaald de sympathie van het volk. In mei 1750 braken er zelfs rellen uit, omdat het gerucht ging dat de politie kinderen oppakte. De kinderen werden opengesneden, zei men, en bloedden leeg in een bad, omdat koning Lodewijk XV alleen door hun bloed van zijn ziekte kon genezen. Of misschien werden ze wel gedeporteerd naar de kolonieën. In ieder geval verdwenen er kinderen...


Kathleen Vereecken vertelt het verhaal van Camille en Louis, twee kinderen wiens vader naar het Verre China reist. De kinderen zullen hem nooit meer zien, maar zij doen hun best zijn dromen waar te maken. Louis bijvoorbeeld heeft een zakje met vlindereitjes, en heeft een vrij goed idee hoe die uitgebroed moeten worden. Ook weet hij waar een moerbeiboom staat: hij zal zijde maken. Hij is pas tien jaar, maar weet heel goed wat hij wil.
Camille is vijf jaar ouder, zij is er vooral voor hun moeder, en helpt om de winkel draaiende te houden. Ze hebben het goed, behalve dan dat ze het zonder man en vader moeten stellen.
Wat Camille betreft moet er ook uitgekeken worden naar een goede echtgenoot. Misschien is Sebastien wel kandidaat. In ieder geval doet hij zijn uiterste best om Louis terug te vinden als ook hij verdwenen is.


Er zijn twee verhaallijnen. Om en om vertellen de kinderen wat hen bezighoudt. Camille is welbespraakter en uitvoeriger van stof.
Een onderhoudend verhaal voor iemand die graag historische verhalen leest.


Kathleen Vereecken (1962)  is een Vlaamse schrijfster. Behalve historische jeugdromans schrijft zij ook non-fictie voor kinderen. Ze heeft onder meer boeken over het broeikaseffect, over heksen en over Barack Obama gemaakt.


ISBN 9789401401999 | Paperback | 163 pagina's | Uitgeverij Lannoo  | januari 2013
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 29 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER