jeugd 15+

Amina Laffet

Zwarte Vijvers
Amina Laffet


Dombergen, 2023.
De - fictieve - wijk Zwarte Vijvers zal een no-gozone worden voor politie en hulpverleners. Dit gebeurt omdat in deze door onlusten en geweld geteisterde achterstandswijk hoofdinspecteur Demoines om het leven gekomen is. Het politiebureau wordt verplaatst.
Het is nog een experiment, maar rechtse partijen willen dat dit een officiële wet wordt, en er zal een stemming plaatsvinden.
Nieuwe ongeregeldheden zijn het gevolg.


De hoofdrolspelers in het drama dat zal volgen zijn: Nikkie, een you-tuber die jongeren wil informeren; de zestienjarige Tamara, van gemengde afkomst, noemt zichzelf activiste. Zij wil een vreedzame betoging organiseren, tegen de komst van de wet; Derek, arts-in-opleiding, werkzaam in de wijk met zeer beperkte middelen, heeft een echte roeping; Tim, een jonge politieman, is tegen de wet, maar zijn collega vindt het wel een goed idee; de alleenstaande moeder Afifa wiens dertienjarige zoon Rashad ongewild de spil wordt waar alles om draait. Hij is een onschuldig slachtoffer van een vete tussen twee straatbendes, waarbij een bendelid om het leven komt, terwijl Rashad een afgeketste kogel opvangt.


Het verhaal is opgedeeld in een voor de kogel en na de kogel. De situaties van de verschillende personages tot en op het fatale moment versus wat er daarna gebeurt. Wat zou moeten gebeuren, namelijk dat er hulp komt voor de jongen, wordt in verband met de afgekondigde maatregel zeer moeilijk. Dokter Derek en zijn assistent kunnen de jongen de eerste hulp verlenen, maar een ambulance mag de wijk niet in. Politie evenmin. Ze willen wel, maar worden tegengehouden.
Intussen is Nikkie ter plaatse aan het filmen voor haar vlog, probeert Tamara haar volgers in toom te houden, en eist de bende die een lid verloor, het leven van de jongen op. Afifa heeft haar zoon gevonden en vecht voor hem als een tijgerin voor haar jong.
Het loopt danig uit de hand allemaal.


In het begin leidt de spanningsboog de lezer nog niet af van de stijl. Die is namelijk het tegendeel van show, don’t tell. Alles wordt uitgelegd, soms zelfs meerdere keren, en dat is jammer.
De vorm is prima qua indeling, maar die stukjes tekst tussen de hoofdstukken? Voegen die iets toe?

Toch: het verhaal is heel sterk! Het is spannend en de beschrijving is zeer filmisch. En natuurlijk is de thematiek zeer actueel. Maar daar wil de schrijfster wel wat veel: bijna ieder personage heeft een bepaalde ‘kleur’. Ze zijn voor, tegen, met eigen beweegredenen. Ook de bijfiguren. Een aantal personages hebben een eigen vertelperspectief, waardoor Amina Laffet al die meningen kan poneren, maar het is wel véél. Dan is het wel weer knap dat het niet echt van de kern van het verhaal afleidt: zal de jongen het halen?


Een andere vraag is of er een oplossing komt voor de lastige maatschappelijke kwestie. Dat zou mooi geweest zijn, maar helaas een utopie. Hopelijk krijgt Laffet wel de jongeren die dit boek lezen aan het denken. En aan het praten misschien. Daar is dit boek zeer geschikt voor: klassikale behandeling!


Amina Laffet (1984, Antwerpen) is copywriter en jobcoach. Zwarte Vijvers is haar debuut.


ISBN 9789463967419| hardcover | 300 pagina's | Uitgeverij Hamley Books| oktober 2020

© Marjo, 4 januari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER