jeugd 15+

Ellen De Vriend

Zie ook de Leestafelrecensie over het boek Vermist van Ellen De Vriend in de categorie Thrillers (volwassenen).

 

Crush
Ellen de Vriend


Mikkie woont met haar ouders en tweelingbroer Daan in Zoutelande. Het is zomervakantie en Mikkie kijkt erg uit naar de komst van haar vriendin Luana. Zij woont op Bonaire en komt nu twee weken logeren bij haar oma. Mikkie heeft al allerlei plannen gemaakt maar helaas vertelt Luana haar dat ze haar oma heeft moeten beloven dat ze tijd zal besteden aan de kleinzoon van oma’s broer. Dat is de vijftienjarige Steve, en als ze hem ontmoet, vindt Mikkie het meteen niet zo erg meer dat haar eigen plannen niet door gaan. Ook Daan die helemaal geen zin zei te hebben in zo’n Brabo – Steve komt uit Breda – gaat met hen mee. Daan vindt Luana namelijk wel heel leuk.
Het lijkt de basis voor een heerlijke vakantie: het is volop zomer en de twee tienerstelletjes zullen hun eerste liefde beleven.

Maar als ze het bunkermuseum bezoeken ziet Luana achter een deur die ze op zoek naar de wc opendoet in een flits een stel benen gekleed in spijkerbroek, met aan de voeten All stars...
Was dat een lichaam? Van wie dan? Ze zijn nieuwsgierig en keren tegen middernacht terug naar de plek, zonder evenwel iets te zien. Luana realiseert zich ook na een tijdje dat die Steve misschien wel dezelfde is als Stefan, die haar een paar jaar eerder op een vervelende manier stalkte via internet. Hij geeft dat toe, maar bedreigt haar: ze mag niets tegen Mikkie zeggen.
Dat doet ze toch, maar dan is Mikkie al zo verliefd dat ze niet meer luistert.

'Crush' is het gevoel als je op iemand valt. Het is wat de veertienjarige Mikkie overkomt als ze de Steve voor de eerste keer ziet. Voor haar is het meteen raak, maar de lezer weet dan al: Steve ziet in haar een prooi: ‘Mikkie is een makkie’, denkt hij.

Dan gebeuren er twee dingen kort na elkaar: er wordt een jongeman dood gevonden in de duinen, en Luana verdwijnt. Heeft Steve daar mee te maken? Hij is kwaad omdat Luana toch verteld heeft over hem, en hij wilde ook geen politieonderzoek, zoals de anderen dat wilden.
Maar er is ook iemand die hen volgt, iemand die een anonieme brief bij Mikkie in de bus doet, en het verhaal dat achter de gevonden dode steekt, brengt de jongeren duidelijk in gevaar.


Wat volgt is een spannend verhaal, dat je in een paar uurtjes uitleest. Het wordt verteld vanuit wisselende vertelperspectieven: de vier jongeren maar ook de politieman komen aan het woord.
Romantiek, spanning, en dat in een flinke vaart: je lust er wel pap van!

Ellen de Vriend (1964) werkte als journalist voor onder meer de Provinciale Zeeuwse Courant, ze debuteerde in het
thrillergenre voor volwassenen met 'Bitterzoet' (2013).


ISBN 9789072247636 |paperback |176 pagina's |Uitgeverij Douane| mei 2014
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 1 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER