jeugd 15+

Hayley Long

http://www.hayleylong.org

 

Een verre plek vlakbij
Hayley Long


De vijftienjarige Dylan en zijn twee jaar jongere broer Griff hebben een hechte band. Dylan denkt dat dat komt doordat ze al vanaf hun jeugd ‘uit een koffer leefden’. Hun ouders, leraren Engels allebei, verhuisden steeds al ze weer genoeg hadden van een plek, en iedere keer weer moesten de jongens hun pas verworven vrienden weer achterlaten. 
Als ze zich in Brooklyn gesetteld hebben gebeurt er iets vreselijks. Op de terugweg van een vakantie krijgen ze een ongeluk op de snelweg. Hun ouders zijn op slag dood.


‘Ik hou het dus simpel: onze auto werd compleet gesloopt met ons er nog in. Het was alsof je naar een misselijkmakende film zat te kijken en je plotseling merkte dat je de hoofdrol had. Natuurlijk wilde ik daar niet zijn. Natuurlijk wilde ik niet dat het echt was. En als het had gekund, zou ik de afstandsbediening hebben gepakt en die gruwelijke film hebben uitgezet. En daarna zou ik voorgoed weggerend zijn naar een verre plek vlakbij, en daar zou ik voor altijd gebleven zijn.
Maar dat kon niet.
Omdat er andere mensen samen met mij in die film zaten. De andere mensen in de auto.
En een van hen had me nodig.’


Na een periode in het ziekenhuis logeren ze een tijdje bij de directrice van hun school, het is nog vakantie, tot er zich iemand meldt die ze alleen kennen van de verjaardag- en kerstkaarten: Dee is een nicht van hun moeder, ze woont met haar man Owen in Aberystwyth, in Wales.


Griff heeft het ontzettend moeilijk. Hoe moet hij overleven in een totaal andere wereld? Zelfs al waren ze gewend om steeds te verhuizen, dat was wel als gezin. Bij Dee is alles anders, de kinderen op school spreken Welsh. Griff trekt zich steeds meer in zichzelf terug. Ook Dylan zit met zichzelf in de knoop, en bovendien voelt hij zich verantwoordelijk voor zijn broertje. Geregeld dwalen zijn gedachten af naar vrolijker tijden, toen ze nog allemaal samen waren.


Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de oudste jongen, die zich zorgen maakt om zijn broertje en probeert hem te helpen. Zijn eigen problemen schuift hij even opzij, maar ook die moeten opgelost worden. Als dat gebeurt blijkt dat de schrijver iets heel anders voor ogen had dan je als lezer verwacht. Zelfs als je dat al aan voelde komen, dan nog is het een verrassende wending, die het hele verhaal nog aangrijpender maakt.


Het is een mooi verhaal over gevoelens, toegespitst op rouwverwerking. Dat is natuurlijk behoorlijk emotioneel en zal tranen oproepen bij gevoelige zielen. Er is een rol weggelegd voor huisdieren, en ook muziek helpt bij emoties. Achterin het boek staat een playlist!


Hayley Long (1971) schrijft zowel fictie als non-fictie. Haar boeken zijn in verschillende landen verschenen en ze won diverse prijzen. Ze heeft gestudeerd in Aberystwyth en is lerares Engels.


ISBN 9789402701722 | Paperback | 288 pagina's | Harper Collins | september 2018 | Vanaf 15 jaar.
Vertaling uit het Engels door Angelique Verheijen

© Marjo, 22 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER